Kategoria: Wegetariańskie
Gofry brokułowe. Slow Food znowu w akcji.
Są pyszne! Brokułowe gofry z dodatkiem wiejskiego twarogu były hitem pikniku rodzinnego w szkole naszych dzieci. Z moimi dzielnymi współtowarzyszkami upiekłyśmy ich około setki i rozeszły się jak świeże bułeczki. Przepis dostałam jako gratis do kosmicznych gofrownic KitchenAid. Vivamix, polski dystrybutor sprzętów tej marki wspiera nas od lat i użycza swojego sprzętu na różne nasze… Czytaj dalej Gofry brokułowe. Slow Food znowu w akcji.
Truskawkowy deser zamknięty w słoiku. Na majówkę!
Zdrowe i pyszne. To wiadomo. Zamiast śmieciowych przekąsek, kolorowy, pachnący deser zamknięty w słoiczku. Bez obaw można go włożyć do piknikowego koszyka. Jestem pewna, że sami stworzycie swoje ulubione smaki i zabierzecie na majówkę. W słoiku. Miłej zabawy! Deser w słoiczku 100 g płatków owsianych 6 łyżek miodu 100 g truskawek 150 ml… Czytaj dalej Truskawkowy deser zamknięty w słoiku. Na majówkę!
Tarta z młodą marchwią
Ta potrawa powstała z potrzeby koloru. Słodką marchew w towarzystwie koziego sera podkręciłam solidną łyżką musztardy i czosnkiem. Ciasto dość nietypowe, jest delikatne i świetnie sobie daje radę z wilgotnym farszem. Tarta z młodą marchwią Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 1 jajko 1 łyżka drożdży instant 60 ml wody 2… Czytaj dalej Tarta z młodą marchwią
Wegetariański pasztet z soczewicy.
Tym razem proponuję stół w odcieniach wiosennego nieba i soczystej zieleni. Znajdziecie na nim najnowsze propozycje wielkanocnych dekoracji, które wyszukałam dla Was w sklepach. Dziś przedstawiam mój wielkanocny klasyk, czyli pasztet z soczewicy. Wegetariański pasztet z soczewicy inspirowany przepisem Agnieszki Kręglickiej [przepis] 200 g suchej czerwonej soczewicy 4 marchewki 1 cebula 3 jajka Sól… Czytaj dalej Wegetariański pasztet z soczewicy.
Pasta z soczewicy. Pyszna!
Czy soczewica może mnie jeszcze zaskoczyć? Nie martwcie się, nie zacznę sentymentalnych wywodów na temat czerwonych ziarenek. Sprawa była prosta. Potrzebowałam pasty. Wyrazistej, łatwej i smacznej. Soczewica jest świetną bazą. Dodałam do niej podduszoną marchewkę z dodatkiem czosnku i curry oraz podduszony na wolnym ogniu słodkawy por. Wyszło pysznie! Pasta z soczewicy 200 g soczewicy… Czytaj dalej Pasta z soczewicy. Pyszna!
Marchewkowa zupa krem
Po wczorajszej zajawce z kubkami, nie pozostaje mi nic innego, jak wypełnić je gorącą i delikatną zupą, w obłędnie pomarańczowym kolorze. To przepis mojej teściowej, ja dodałam mu nieco wyrazu mieszanką przypraw podgrzaną na oleju. Marchewkowa zupa krem 400 g marchwi 1 niewielki por 1 l bulionu 100 g topionego serka 2 łyżki masła 4… Czytaj dalej Marchewkowa zupa krem
Fit deser z kiełkami pszenicy.
Mój trawnik po niedawnych roztopach przedstawia obraz nędzy i rozpaczy, ale ja spoglądam z radością w pierwsze słoneczne przebłyski i czekam, czekam z niecierpliwością na wiosenny cud. Dziś błyskawiczna i zdrowa przekąska z kiełkami pszenicy i jogurtem. Zajadam ją rano, a moje dziewczynki dostają często taki deser po powrocie ze szkoły. Pomysł jest tak prosty,… Czytaj dalej Fit deser z kiełkami pszenicy.
Boczniaki z grilla.
Boczniaki nigdy mnie specjalnie nie pociągały. Aż pewnego dnia przyszło olśnienie. Delikatne, łatwe w przygotowaniu, z pokorą przyjmują różne marynaty i dobrze wyglądają w otoczeniu zieleni, a tego mi teraz trzeba. Skusicie się? Boczniaki z grilla 250 g boczniaków marynata: 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny 200 ml… Czytaj dalej Boczniaki z grilla.
Pieczony omlet ze szpinakiem i kiełkami
W zasadzie sprawa jest prosta. Potrzebuję koloru zielonego. Na już! No więc pakuję do mojego omletu co się da – szpinak, rukolę, pora i mnóstwo kiełków. Do tego suszone jesienią pomidory i solidną porcję fety. Mam pyszny obiad z witaminową bombą. Macie ochotę na kawałek? Pieczony omlet ze szpinakiem [przepis] (na 2-3 osoby) 4 łyżki… Czytaj dalej Pieczony omlet ze szpinakiem i kiełkami
Jak wyhodować w domu kiełki pszenicy
Przedstawiam banalnie prosty i niezawodny przepis na to, jak wyhodować kiełki pszenicy w domu. Szczególnie teraz, na przełomie zimy i wiosny warto kiełki wprowadzić do swojej diety. To prawdziwa kopalnia witamin w grupy E, A, D i B. Kiełki są też niezwykle bogate w minerały takie jak wapń, potas, fosfor, magnez, czy żelazo. Wspomagają układ… Czytaj dalej Jak wyhodować w domu kiełki pszenicy
Curry z kalafiora
Pyszne, aromatyczne i kolorowe danie warzywne. Dla tych, co prosili o potrawę bezmięsną i dla całej reszty. Spójrzcie na kolory, szkoda, że nie czuć zapachu… Na zdjęciach moje ostatnie zdobycze z targu staroci, czyli złote łyżki. Ładnie się wpisują w klimat, prawda? Curry z kalafiora 1 niewielka główka kalafiora i brokułów lub jedna duża głowa… Czytaj dalej Curry z kalafiora
Orkiszowy wrap z kiełkami
Na warsztat, a właściwie stolnicę, wzięłam orkiszową mąkę z pełnego przemiału. Placki są nieco mniej elastyczne po upieczeniu, niż te kukurydziane, ale jak widzicie, dają się zwinąć. Sposób przygotowania w zasadzie ten sam, dla wygody wklejam przepis. Jak dodatki u mnie hiszpańska jamon bodega w prawdziwie wiosennym towarzystwie – kiełki lucerny, roszponka i cienkie plastry… Czytaj dalej Orkiszowy wrap z kiełkami
- Ciasta i ciasteczka | Dolny pasek | Karnawał | Kuchnia | Pączki i faworki | Przepisy | Śniadanie tygodnia | Wegetariańskie
Churros con chocolate. Strzeżcie się.
To jedna z bardziej niezdrowych rzeczy, jakie jadłam. Nie ma co owijać w bawełnę, churros con chocolate najlepiej wyglądają na zdjęciu. Koniec moralizowania, czas na konkterty. Przepisów na churros istnieje bez liku. Mój jest najprostszy z możliwych. Parzone ciasto bez dodatku jajek przypomina nieco gęsty klej do papieru. Poddane bliskiemu spotkaniu z wrzącym olejem, a… Czytaj dalej Churros con chocolate. Strzeżcie się.
Chocolate con churros. Dziś czekolada.
Sposobów na gorącą czekoladę jest bez liku. Z mlekiem, bez mleka, z pianką lub śmietankową czapą. Może być płynna, łatwa do picia, lub gęsta i zawiesista. Moja dzisiejsza propozycja to wierna przyjaciółka churros – hiszpański klasyk. Należy spróbować, choć moim zdaniem, z zachowaniem wszelkich środków ostrożności. Churreria (w Katalonii Xurreria) może być wypasionym lokalem z… Czytaj dalej Chocolate con churros. Dziś czekolada.
Crema catalana.
Katalońskie wspomnienia wciąż mnie nie chcą opuścić. W moim domu roi się od małych i dużych pamiątek, które wywołują wciąż nowe obrazy w mojej głowie. Jedyny ratunek, to planowanie nowych podróży, przeglądam więc serwisy podróżnicze w poszukiwaniu okazji i tanich lotów i marzę, jeżdżąc palcem po mapie. Crema catalana to klasyk. Pachnący subtelnie cytrusami i… Czytaj dalej Crema catalana.
- Boże Narodzenie | Chleby i bułki | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Pozostałe przepisy | Przepisy | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Kołacze z bryndzą
To jest to! Wyrazisty, słonawy farsz z bryndzy, z dodatkiem kminku i przesmażonej cebuli, zapieczony na puszystych, niewielkich bułeczkach. Kolejna godna polecenia propozycja wypieku, tym razem z Podhala. Bardzo jestem ciekawa Waszych regionalnych świątecznych potraw. Czy ktoś z Was wypieka kołacze? Czy wyglądają podobnie do moich? Podhalańskie kołacze z bryndzą ciasto: 500 g mąki opakowanie… Czytaj dalej Kołacze z bryndzą