Kategoria: Slow Food
To ważna część mojego życia. Działam aktywnie w Convivium Varsavia. Zapraszam na spotkania nie tylko wirtualne.
Slowfoodowe dożynki szkolne.
Jesień czaruje w tym roku piękną pogodą i niesamowicie pozytywną energią, która płynie do mnie z wielu stron. Pamiętacie szkolny warzywnik, o który opowiadałam Wam już dwukrotnie w Lawendowym Domu? Bardzo prosta idea, która nie tylko edukuje, ale w cudowny sposób intergruje społeczność szkolną. O założeniach pomysłu można poczytać tu, o rozwoju wydarzeń pisałam tu.… Czytaj dalej Slowfoodowe dożynki szkolne.
Makaroniarze, czyli warszawski slow food w akcji.
To może naiwne myślenie, ale co mi tam! Bo jeśli dobrowolnie 18 wolontariuszy Slow Food Warszawa stawia się w sobotni, pochmurny poranek na zbiórkę i przynosi ze sobą smakołyki na wspólne śniadanie, by potem przez kolejne kilka godzin działać na pełnych obrotach, to człowiek myśli, że warto. Przygotowania zajęły nam trzy miesiące. Planowanie, spotkania, wymiana… Czytaj dalej Makaroniarze, czyli warszawski slow food w akcji.
Jazda na makaron! Warszawskie Convivium zaprasza.
Drodzy Slow! Już w tą sobotę zapowiadana przez nas od czerwca „Jazda na makaron!”, czyli nasze rodzinne warsztaty makaronowe organizowane w ramach projektu Zielony Jazdów. W pawilonie przed Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie udowodnimy jak przyjemne i proste może być własnoręczne zrobienie makaronu. Nie robimy zapisów, chętni zgłaszają się bezpośrednio przed imprezą. BIlet: 5 zł Startujemy o 12 i chcemy… Czytaj dalej Jazda na makaron! Warszawskie Convivium zaprasza.
Smakołyki na kocyki! Edycja II
Wielka wymiana smaków, przepisów i uśmiechów! Kulinarna akcja bezpośrednia Smakołyki na kocyki! Edycja II 22 lipca, godzina 12-15 Slow Food Warszawa ma przyjemność zaprosić na wyjątkowy piknik, podczas którego oddawać się będziemy czystej przyjemności bycia razem, próbując przysmaków przygotowanych przez działaczy Slow Food Warszawa i Slow Food Youth. To będzie rodzinny piknik w ramach operacji „Zielony Jazdów”. Weźcie ze sobą dzieci (lub… Czytaj dalej Smakołyki na kocyki! Edycja II
Szkolne warzywniki, czyli wielkie sadzenie!
Cieszę się, że dostałam od Was tyle pozytywnych sygnałów dotyczących projektu szkolnych warzywników. Pierwsza relacja opisana jest tu. Obiecałam informować o rozwoju akcji. Donoszę więc z kronikarską precyzją, że nasze skrzynie zostały zmontowane przez dzielnych ojców, a następnie wspólnymi siłami napełnione obornikiem i ziemią. Następnie przyszła kolej na sadzenie. Działo się, oj działo. Dzieci pracowały… Czytaj dalej Szkolne warzywniki, czyli wielkie sadzenie!
Gofry brokułowe. Slow Food znowu w akcji.
Są pyszne! Brokułowe gofry z dodatkiem wiejskiego twarogu były hitem pikniku rodzinnego w szkole naszych dzieci. Z moimi dzielnymi współtowarzyszkami upiekłyśmy ich około setki i rozeszły się jak świeże bułeczki. Przepis dostałam jako gratis do kosmicznych gofrownic KitchenAid. Vivamix, polski dystrybutor sprzętów tej marki wspiera nas od lat i użycza swojego sprzętu na różne nasze… Czytaj dalej Gofry brokułowe. Slow Food znowu w akcji.
Szkolne warzywniki. Czas zakasać rękawy!
Slowfoodowa akcja szkolnych warzywników ruszyła! Takie projekty nam się podobają. Takie projekty podziwiamy na świecie i postanowiliśmy realizować je także na własnym podwórku (właściwie na podwórku szkoły naszych dzieci). Pomysł jest prosty: drewniane skrzynie wypełnione ziemią, osobne dla każdej klasy. Razem z dziećmi je montujemy, wypełniamy obornikiem i ziemią, obsiewamy i obsadzamy. Koszt ogródka dla… Czytaj dalej Szkolne warzywniki. Czas zakasać rękawy!
Pasta z soczewicy. Pyszna!
Czy soczewica może mnie jeszcze zaskoczyć? Nie martwcie się, nie zacznę sentymentalnych wywodów na temat czerwonych ziarenek. Sprawa była prosta. Potrzebowałam pasty. Wyrazistej, łatwej i smacznej. Soczewica jest świetną bazą. Dodałam do niej podduszoną marchewkę z dodatkiem czosnku i curry oraz podduszony na wolnym ogniu słodkawy por. Wyszło pysznie! Pasta z soczewicy 200 g soczewicy… Czytaj dalej Pasta z soczewicy. Pyszna!
Bułeczki i spółka. Zapraszam na warsztaty!
Chcę Was zaprosić na wyjątkowe wydarzenie organizowane przez Warszawskie Convivium Slow Food. Przygotowujemy Kulinarną Akcję Bezpośrednią, Warsztaty gotowania dla dzieci, Kiermasz produktów regionalnych, Pokaz kulinarny Artura Moroza oraz koncert zespołu Jagny Knittel, które to atrakcje uświetnią FINAŁ KONKURSU KULINARNEGO „TRADYCYJNE PRODUKTY – NOWOCZESNA KUCHNIA POLSKA”realizowanego przez Slow Food i Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej W… Czytaj dalej Bułeczki i spółka. Zapraszam na warsztaty!
O 40 kuchcikach, Panu Karpiu, biegu ze stolnicą i kubkach :)
Co za weekend! Najpierw Arkady Kubickiego, a tam czterdzieścioro małych kuchcików gotowych do całkiem poważnych zadań. Ale najpierw całą grupą biegniemy myć ręce. Tupot silnych, dziecięcych nóżek zatrząsł Zamkiem Królewkim w posadach. Zawijamy rękawy, zakładamy fartuszki (przydała się moja prywatna kolekcja) i zaczynamy. Dzieci wyrabiały, wałkowały, wycinały i sklejały. A potem już tylko malowanie jajkiem i… Czytaj dalej O 40 kuchcikach, Panu Karpiu, biegu ze stolnicą i kubkach :)
Terra Madre Day
Dziś zamieszczam pilne ogłoszenie. Ilość miejsc na warsztaty dziecięce ograniczona, kto chętny, niech śle zgłoszenia. Spotykamy się już za tydzień! Terra Madre Day 10 grudnia godz. 12.00 KulinarnaAkcja Bezpośrednia: Karp. Soczysty, puszysty, nie mulisty! Jak wybrać najlepszego karpia? Gdzie go kupić? Jak traktować? Na te i innepytania odpowiedzą Zbigniew Szczepański, czyli PanKarp www.pankarp.pl oraz drMirosław Cieśla… Czytaj dalej Terra Madre Day
Slow Food – dasz się wkręcić?
Muszę o tym napisać. O tym, jak wiele zależy od nas samych. Jak wiecie, aktywnie działam na rzecz ruchu Slow Food. Oddaję temu moją energię, wolny czas i niewielkie możliwości, jakimi dysponuję. To mój skromny wkład w dużą sprawę. Jeśli spojrzycie na to z boku, zobaczycie całkiem sporą grupę takich zapaleńców, którzy zrywają się z własnej… Czytaj dalej Slow Food – dasz się wkręcić?
Warsztaty kulinarne dla dzieci, czyli Slow Food znowu w akcji!
Mój kalendarz pęka w szwach. Nie mam już miejsca na notatki, wolne terminy na cokolwiek są odległe. Rosną zaległości, telefon nie daje spokoju, marzę o jednym wolnym dniu. I powiem Wam z przekonaniem – lubię to! W tym tygodniu z częścią z Was spotkam się na warsztatach fotografii kulinarnej które poprowadzimy z Lubo w Gdańsku, a… Czytaj dalej Warsztaty kulinarne dla dzieci, czyli Slow Food znowu w akcji!
Slow Food w akcji, czyli nie taki szpinak straszny.
Czy Wasze dzieci jadają szpinak? A cukinię, marchewkę, brokuły? Czy lubią warzywa? Ciocia, ciocia, a co będziemy dziś gotować? Pyszne placuszki z warzywami. Łeeee, z warzywami… To typowa reakcja dzieci, większości dzieci, bo są oczywiście też takie, które za brokułami przepadają, a liście szpinaku przegryzają jak najlepszą przekąskę. Wiele zależy od nas, rodziców i choć… Czytaj dalej Slow Food w akcji, czyli nie taki szpinak straszny.
Smakołyki na kocyki! Działo się…
Nie lało (odrobinę kropiło), nie wiało. Smakołyki dotarły w koszykach, kocyki pod pachami. Były bańki, latawce i bule. Pierwsza majówka warszawskiego convivium Slow Food za nami i mamy apetyt na więcej. O tym jak działamy i co zrobić, żeby się działo też u Was, będziecie mogli przeczytać już za kilka dni, w letnim wydaniu magazynu… Czytaj dalej Smakołyki na kocyki! Działo się…
Smakołyki na kocyki! Slow Food zaprasza.
Dziś wyjątkowe zaproszenie, na wyjątkową majówkę. To okazja, żebyśmy spotkali się i razem spędzili czas. Czy przyłączycie się do zabawy? Kulinarne blogerki i blogerzy, moi czytelnicy, liczę na Was. Wystarczy przygotować coś pysznego, czym chcielibyście podzielić się z innymi. Wiekowy, rodzinny przepis, lub zupełnie nowe odkrycie. Wydrukujcie przepis w kilkunastu egzemplarzach, zapakujcie wszystko do koszyka,… Czytaj dalej Smakołyki na kocyki! Slow Food zaprasza.
Warszawskie Convivium Slow Food zaprasza znowu!
Warszawskie Convivium Slow Food zaprasza na spotkanie poświęcone serom zagrodowym. Na spotkaniu możecie się dowiedzieć, czy ser każdy zasługuje na miano sera? Czy w Polsce są dobre sery? Jak powstają, co wpływa na ich smak, aromat, strukturę. O tym i o zjawisku serów zagrodowych, o Agentach Sero 7 opowiedzą dwaj panowie tańczący z serami –… Czytaj dalej Warszawskie Convivium Slow Food zaprasza znowu!
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Dzieci | Kuchnia | Slow Food | Świąteczne | Święta | Wychowanie | Zaproszenia
Piernikowe ludziki. Warsztaty dla dzieci.
Jest coś takiego w piernikowych ludzikach, że po prostu nie można ich nie upiec, zgodzicie się ze mną? W tym roku udało mi się zdobyć klastyczną ludzikową foremkę w rozmiarze XL. Przepis na pierniki, który dziś proponuję, jest jednym z moich ulubionych. Ciasto nie wymaga leżakowania, jest miękkie i przyjemnie piernikowe. Chcę Was zaprosić na obchody… Czytaj dalej Piernikowe ludziki. Warsztaty dla dzieci.