Kategoria: Wegetariańskie
Pieczone ziemniaki z charakterem. Konkurs Kamis!
Dość przekornie, proponuję odpocząć od przedświątecznych przygotowań. Nie samymi piernikami człowiek przecież żyje, prawda? Dlatego dziś konkret, czyli talerz parujących, złocistych ziemniaków z schrupiącą skórką. Ziemniaki z poniższego przepisu robię od lat. Zmieniam tylko przyprawy, za każdym razem otrzymując pachnące cudo z charakterem. Tak się złożyło, że marka Kamis zaprosiła mnie do udziału w promocji przepraw z… Czytaj dalej Pieczone ziemniaki z charakterem. Konkurs Kamis!
Mleczne kulki z kardamonem. Kalendarze do zgarnięcia!
Kalendarz w retro stylu, a w nim m.in. Adamczewski, Kondrat, Młynarski, Tym. No i porady w rodzaju jak ukisić kapustę, mieć rzęsy jak firanki lub usmażyć domowe frytki. I już nie straszne Wam będzie przygotowanie strusia z migdałami i calvadosem. Dowiecie się, jak powróżyć sobie z fusów i zgłębicie tajemnice dębowych beczek. O kalendarzu pisze… Czytaj dalej Mleczne kulki z kardamonem. Kalendarze do zgarnięcia!
Tikwenik – bułgarskie ciasto z dyni krok po kroku
Tikwenik to obowiązkowy jesienny przysmak w Bułgarii. Cieniutkie, lekko chrupiące ciasto skrywa przepyszny dyniowy farsz doprawiony szczodrze cynamonem. Choć przygotowanie może się Wam wydać nieco skomplikowane, to wbrew pozorom nie jest wcale trudne. Tu nic nie ma prawa się nie udać. Ciekawa forma tego zawijańca wygląda obłędnie na jesiennym stole. Po prostu zróbcie go i… Czytaj dalej Tikwenik – bułgarskie ciasto z dyni krok po kroku
Aksamitny koktajl pomarańczowy.
Hej, hej! Pamiętacie, że jeszcze tylko dziś możecie wysyłać swoje zgłoszenia do 4 już edycji konkursu „Przepis na 5!”, organizowanego przez magazyn Lawendowy Dom i Vivamix? Poprosiliśmy Was o stworzenie przepisu nietypowego – na domowy kosmetyk. Okazuje się, że blender Artisan KitchenAid, przydaje się nie tylko przy kulinarnych działaniach. Dziś pokażę go w kuchennym zaciszu.… Czytaj dalej Aksamitny koktajl pomarańczowy.
Domowa nutella. Komu sznurek?
Przemyślałam to sobie. Przebadałam temat. Chciałam prostych, nieprzetworzonych składników i spektakularnego efektu. Czy to wogóle da się połączyć? No bo przecież po to są właśnie te ulepszacze, wygładzacze i nabłyszczacze, żeby było lepiej. I ładniej. I smaczniej, niż stworzyła to natura. No to mam orzechy, laskowe w łupinach, co to trzeba połupać dziadkiem, obrać i… Czytaj dalej Domowa nutella. Komu sznurek?
Pieczone razowe pierożki z kaszą gryczaną.
Proponuję Wam dziś przepis wyjątkowy, przepis kameleon, który możecie modyfikować tak, jak Wam dusza podpowie. Pieczone pierożki z ciasta drożdżowego to moja specjalność. Robię je często, w różnych wariacjach. Raz nawet były cichymi bohaterami całego szkolnego przedsięwzięcia. Lepiliśmy wtedy pierożki w 100 osobowej gromadce, wspomagani przez dzielnych rodziców. Co się działo! To ciasto bez jajek, bardzo proste.… Czytaj dalej Pieczone razowe pierożki z kaszą gryczaną.
Razowe ciasto z winogronami i oliwą
Małe, ciemne sklepiki z starej części Malagi wypchane są do granic możliwości regionalnymi specjałami. Lokalne niewielkie wytwórnie specjalizują się w mocno ograniczonym asortymencie i osiągają w tej jednej dziedzinie wyżyny mistrzostwa. Kocham Malagę za odrapane uliczki, za dziesiątki małych sklepików z espadrylami i butami do flamenco we wszystkich kolorach tęczy. No i za ciastka… Czytaj dalej Razowe ciasto z winogronami i oliwą
Pieczone jabłka z karmelizowanymi orzechami. Spacer po Gdańsku.
Gdy byłam mała, piekłam nadziane na patyk jabłka z dzieciakami z osiedla. Kryliśmy się na starych, zapuszczonych działkach, rozpalaliśmy nielegalny ogień i w tajemnicy zajadaliśmy się tym jesiennym przysmakiem. Po intensywnym weekendzie w Gdańsku, potrzeba mi natychmiast sporej dawki energii. Pieczone jabłka z karmelizowanymi w miodzie orzechami przygotowuję w kilka minut. Gdy się pieką, przeglądam zdjęcia z… Czytaj dalej Pieczone jabłka z karmelizowanymi orzechami. Spacer po Gdańsku.
Faszerowana Papryka. Czubryca do wzięcia!
Znalazłam w kuchennej szufladzie tajemniczy pakunek słusznej wielkości. Okazało się, że jest to czubrica (czubryca) w czystej postaci, tegoroczny zbiór, który przybył do mnie prosto z Bułgarii. Tak oto stałam się posiadaczką zielonego, pachnącego dobra w ilości zdecydowanie dla nas zbyt obfitej. Czy są chętni na słoiczek czubrycy? Wpisujcie się w komentarzach pod tym postem… Czytaj dalej Faszerowana Papryka. Czubryca do wzięcia!
Tarta z pieczoną papryką i karmelizowaną cebulą.
Ta historia ma swój początek na Majorce. To właśnie tam po raz pierwszy natknęłam się na cudowny, kruchy wypiek, wypełniony prostym farszem z opiekanej papryki. Jeden z naszych ulubionych, nieskomplikowanych posiłków podczas tamtej podróży, która zapadła mi w pamięci na całe życie. Pamiętacie scenę z filmu „Frantic” Polańskiego, kiedy to nagle, w niewyjaśnionych okolicznościach znika z… Czytaj dalej Tarta z pieczoną papryką i karmelizowaną cebulą.
Hercha – marokański chleb
W poszukiwaniu zagubionych wspomnień można dotrzeć w rejony zupełnie nieznane. Czy jesteście gotowi na wspólne poszukiwania? Od piętnastu lat próbuję odtworzyć smak pewnego chleba. Nie zliczę, ile mniej lub bardziej udanych prób za mną. Płaski placek, sprzedawny na zakurzonej tunezyjskiej ulicy, z wielkiego stosu podobnych placków, rozłożonych na zmiętej gazecie. Konsystencja wskazywała na zawartość jakiejś… Czytaj dalej Hercha – marokański chleb
Ljutenica
Wiecie, co to jest kef? Tak Bułgarzy określają stan najwyższego zadowolenia. …Wychodzę z ciepłego, krystalicznego morza. Pod stopami rozgrzany, miękki piasek, nade mną błękit w czystej postaci. Czuję lekki głód, sięgam do kosza ukrytego w cieniu parasola. Kanapka z kaszkawałem i ljutenicą zjedzona przy akompaniamencie szumu morskich fal. Prosta przyjemność. Mój prywatny kef. Gdy jesienią… Czytaj dalej Ljutenica
Frittata z cukinią.
Czy omlet może być obiadem? Tak. Sycący, pełen sezonowych warzyw omlet, u mnie w włoskiej odmianie zwanej frittatą, to mój ratunek na obiad, gdy czasu na gotowanie po prostu brak. Jajka miksuję, dodaję wbrew zasadom odrobinę mąki i przygotowane wcześniej dodatki. Do tego miska świeżej sałaty i posiłek gotowy. Dziś ze startą i podsmażoną wcześniej… Czytaj dalej Frittata z cukinią.
Razowe ciasto z malinami i korzenną kruszonką
To ciasto na niepogodę. Ciemne, wilgotne od owoców, skryte pod chrupiącą warstwą korzennej skorupki. Coś w sam raz na dzisiaj, macie ochotę? Razowe ciasto z malinami i korzenną kruszonką ciasto 200 g mąki pszennej typ 2000 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g cukru białego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 120… Czytaj dalej Razowe ciasto z malinami i korzenną kruszonką
Czuszki biurek
„Moja bułgarska nauczycielka wyznała mi kiedyś, że może się obyć w kuchni bez wszystkiego, tylko nie bez papryki. Czerwona jak ogień piekielny, ostra jak oddech diabła czuszka nieodłącznie towarzyszy bułgarskim potrawom. Czuszką nazywają też Bułgarzy paprykę słodką. W ogóle papryka w bułgarskiej kuchni ma niezachwianą, mocna pozycję. Kto tylko może uprawia paprykę, kto nie ma… Czytaj dalej Czuszki biurek
Tarte Tatin z pomidorami i tymiankiem
Pomidory kupione? My, w Lawendowym Domu straciliśmy głowę dla tej tarty. Choć wymaga trochę więcej zabiegów, to wbrew pozorom robi się ją bardzo przyjemnie. Bo czy delikatnie pomidorowy zapach, podkręcony odrobiną słodyczy nie wprawia Was w błogi nastrój? Dla równowagi smażona powoli, złocista cebulka i kilka gałązek tymianku dla mocniejszego akcentu. Kruche ciasto z tego… Czytaj dalej Tarte Tatin z pomidorami i tymiankiem
Brzoskwinie w marynacie z zielonej herbaty
Czy już wspominałam, że mieliśmy w tym roku brzoskwiniowy urodzaj? Nasze kilkuletnie drzewko obdarowało nas owocami wyjątkowo hojnie. Zjedliśmy je z nieskrywaną radością, a po kolejne brzoskwiniowe skarby wybieram się na mój ulubiony bazarek. Drobne, polskie odmiany są soczyste i aromatyczne. Tym razem przygotowałam z nich m.in. prosty, letni deser. Rodzaj owocowego kompotu, z nietypowym… Czytaj dalej Brzoskwinie w marynacie z zielonej herbaty
Klasyczny omlet z kurkami
Świeże jaja, garść kurek, prawdziwe masło i pachnący koper. Do tego dodatek specjalny – kilka wiórków Pecorino Sardo i mam królewski posiłek. W prostocie tkwi siła. Klasyczny omlet z kurkami 3 jajka 200 g kurek umytych i pokrojonych świeży koper drobno posiekany masło olej sól dodatkowo – starty na grube wiórki dojrzały ser o wyrazistym… Czytaj dalej Klasyczny omlet z kurkami