Kategoria: Desery
Tiramisu najlepsze!
Najlepiej smakuje mocno schłodzone. Przedstawiam tiramisu w wykonaniu mojej córki Marinki. Wyszło przepyszne, zajadamy się nim całą rodziną. Nie jest przesadnie słodkie, a smak kawy jest wyraźnie wyczuwalny, co bardzo mi odpowiada. Krem do przełożenia biszkoptów powstał z połączenia bitej śmietany i serka mascarpone. Jest lekki i pyszny. Taki deser sprawdza się na wszelkich… Czytaj dalej Tiramisu najlepsze!
Kremowe lody orzechowe bez maszynki
Bardzo proste w przygotowaniu, bez potrzeby używania maszynki do lodów. Składniki wystarczy przełożyć do rondla i podgrzać, aby się połączyły. Lody zawdzięczają swoją kremową konsystencję dwOm rzeczom. Bazie składającej się z mleka kokosowego z dodatkiem masła orzechowego i tahiny. Sporo tłuszczu, ale to właśnie on stoi za ich doskonałą konsystencją. Regularnemu mieszaniu podczas procesu mrożenia.… Czytaj dalej Kremowe lody orzechowe bez maszynki
Sernik na zimno bez glutenu i cukru
Moim sernikiem poczęstowałam dzisiaj przyjaciółkę – była zachwycona. Lekki sernik na zimno z orzechowym spodem i domową galaretką z mnóstwem owoców na wierzchu. Orzechy warto przed rozdrobnieniem uprażyć na suchej patelni, aby wydobyć intensywny smak. Do sernika użyłam mrożonych porzeczek, które nadały mi wyrazistego, kwaskowego smaku. Odpowiedni dla osób unikających cukru i glutenu. Do dosłodzenia użyłam… Czytaj dalej Sernik na zimno bez glutenu i cukru
Pascha z gotowanymi żółtkami
Pyszny deser na bazie sera to częsty gość na wielkanocnym stole. Tradycyjnie do twarogu dodaje się surowe żółtka zmiksowane z cukrem na kogel-mogel. Tym razem przedstawiam wersje, w której użyłam żółtek gotowanych dzięki czemu pascha dłużej pozostaje przydatna do spożycia. Zamiast cukru użyłam Erytrolu. To w 100% naturalne słodzidło, nie zawierające kalorii, ani nie podnoszące… Czytaj dalej Pascha z gotowanymi żółtkami
Owsianka na trzy sposoby, czyli śniadaniowe rytuały
Nie wyobrażam sobie idealnego poranka bez moich rytuałów. Trzy stałe punkty porannej rzeczywistości muszę odznaczyć, aby dzień rozpoczął się tak jak lubię. Na pierwszy ratunek mojej zaspanej osobowości idzie woda z cytryną. Bez tego nie funkcjonuję. Pół litra ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem sprawia, że mój wzrok nabiera ostrości, a ja czuję się nawodniona i gotowa na… Czytaj dalej Owsianka na trzy sposoby, czyli śniadaniowe rytuały
Wegańska domowa nutella
Krem czekoladowy na bazie orzechów laskowych to jedno z ulubionych smarowideł moich dzieci. Przygotowałam go w wersji wegańskiej, używając ogólnie dostępnych składników. Tajemnicą udanej nutelli są uprażone wcześniej i pozbawione skórki orzechy. Druga ważna sprawa do zmielenie orzechów na proszek. Tu przyda się dobry blender albo młynek do kawy. Poza tym sprawa jest niebywale prosta,… Czytaj dalej Wegańska domowa nutella
Kulki mocy z daktyli i płatków owsianych
Moja prywatna córka, jednocześnie tegoroczna maturzystka wykonała dziś dla nas kulki mocy własnego pomysłu. Pyszna, zdrowa i super prosta do wykonania przekąska nie tylko dla intensywnie się uczącej młodzieży. Kulki mocy z daktyli i płatków owsianych [przepis] 8 daktyli 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki płatków owsianych łyżeczka kakao skórka otarta z mandarynki ½ łyżeczki… Czytaj dalej Kulki mocy z daktyli i płatków owsianych
Świąteczny kisiel z żurawiny z cynamonem
Jeśli masz ochotę na lekki, piękny i przepyszny świąteczny deser, to kisiel z żurawiny będzie idealny. Pieści obolałe z przejedzenia brzuchy i daje masę pozytywnej energii. Smacznego :) Kisiel z żurawiny z cynamonem [przepis] 200 g żurawiny 400 ml wody 2 łyżki cukru laska cynamonu kilka goździków łyżka mąki ziemniaczanej [/przepis] Umyć żurawinę i przełożyć do garnka.… Czytaj dalej Świąteczny kisiel z żurawiny z cynamonem
Kawa piernikowa z domowym syropem piernikowym i zaproszenie do KONKURSU!!!
Zapraszam na kawę wyjątkową. Przygotowaną ze starannością, na wyjątkową chwilę lub po prostu na moment, gdy chcesz złapać odrobinę relaksu w codziennej gonitwie. Bo choć ta kawa wygląda jak milion dolców i zapewniam, że smakuje podobnie, nie potrzebujesz szczególnych umiejętności baristy, ani też trudno dostępnych dodatków, by móc się nią delektować. Dlaczego kawa piernikowa? Bo łączy w sobie to,… Czytaj dalej Kawa piernikowa z domowym syropem piernikowym i zaproszenie do KONKURSU!!!
Domowy sos karmelowy
Nie da się go nie polubić od pierwszego wejrzenia. Cudowny karmelowy kolor to tylko zapowiedź głębokiego smaku i gęstej, lekko ciągnącej konsystencji. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie trzech składników. Można go wykorzystać na wiele sposobów. To polania ciast, tortów i deserów. Dzięki temu nawet najskromniejszy wypiek zyskuje wygląd arcydzieła cukierniczego, z ręką na sercu. Jest… Czytaj dalej Domowy sos karmelowy
Wegański krem czekoladowy z dyni
Możesz nim posmarować naleśniki, przełożyć tort, zjeść jako lekki i zdrowy deser lub zrobić kanapki do szkoły dla dzieci – czekoladowy krem z dyni ma wiele zastosowań i jest niebywale prosty w przygotowaniu. Wystarczy upieczona wcześniej i zmiksowana na puree dynia i kilka innych dodatków by po chwili cieszyć się głębokim czekoladowym smakiem. W porównaniu… Czytaj dalej Wegański krem czekoladowy z dyni
Wegański pudding z tapioki z malinami
Najsmaczniejszy jest lekko ciepły, taki świeżo ugotowany. Pudding z tapioki rozpływa się w ustach, pieści brzuch i sprawia, że człowiek czuję się błogo. Tapiokę przed ugotowaniem zostawiam na pół godziny w mleku, dzięki czemu gotuje się szybciej. Używam mleka kokosowego z puszki, wybieram to średnio gęste. Latem podaję pudding z mango, ale teraz proponuję wersję… Czytaj dalej Wegański pudding z tapioki z malinami
Domowy budyń sojowy z syropem malinowym
Budyń z syropem malinowym kojarzy mi się oczywiście z przedszkolem. Czas totalnej beztroski i przyjemne chwile podwieczorku po leżakowaniu nastrajają człowieka niezwykle optymistycznie. Dziś proponuję budyń w wersji domowej, przygotowany na bazie mleka sojowego. Możesz go również ugotować na mleku migdałowym lub kokosowym. Zamiast syropu malinowego spróbuj wersji z galaretką porzeczkową lub dżemem jeżynowym. Pyszna… Czytaj dalej Domowy budyń sojowy z syropem malinowym
Jabłka w cieście
Jabłka w cieście są bardzo, ale to bardzo lubiane w naszym domu. Chyba mało kto może się oprzeć złocistemu, oprószonemu cukrem pudrem placuszkowi wypełnionemu jabłkami. Można zanurzać w cieście jabłka pokrojone w plastry lub tak jak w tym przypadku pokrojone w kostkę. W smaku różnicy nie ma, a reszta to sprawa przyzwyczajenia. Talerz ciepłych jeszcze… Czytaj dalej Jabłka w cieście
Dzień Zdrowego Śniadania – gofry z płatkami zbożowymi
Gofry na śniadanie to jest to, co moje dzieciaki uwielbiają. Zazwyczaj przygotowuję je w weekend, ale muszę się pochwalić, że ostatnio to moje córki przejęły pałeczkę i pieką gofry dla rodziny. Ósmego listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, często bagatelizowany lub pomijany. A przecież to właśnie śniadanie dostarcza energii potrzebnej do wyzwań całego dnia.… Czytaj dalej Dzień Zdrowego Śniadania – gofry z płatkami zbożowymi
Placki z gotowanych ziemniaków
Placki z gotowanych ziemniaków to smak, który pamiętam z dzieciństwa. Zmorą mojej ówczesnej codzienności był obowiązek obierania ziemniaków po przyjściu ze szkoły. Za to moja mam często smażyła mi z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia właśnie takie placuszki. Posypane cukrem pudrem były doskonałe i nawet ja, przykład książkowego niejadka, wciągałam je z apetytem, aż… Czytaj dalej Placki z gotowanych ziemniaków