Kategoria: Chleby i bułki
Domowe bajgle cynamonowe
Pyszne bajgle, złociste i delikatnie pachnące cynamonem. Można je jeść bez dodatków, albo z różnymi słodkimi smarowidłami. Osobiście lubię zestawienia kontrastowe i bajgle cynamonowe łączę z dodatkami wytrawnymi takimi jak wędzony łosoś lub ser koryciński. Dla mnie pycha :) Polecam również dyniowy krem czekoladowy Domowe bajgle cynamonowe [przepis] ciasto: 500 g mąki pszennej opakowanie drożdży… Czytaj dalej Domowe bajgle cynamonowe
Bułeczki z dynią które robią wrażenie :)
Urocze, słodkie, delikatne bułeczki z dynią, od których trudno oderwać wzrok. Wbrew pozorom przygotowanie ich nie jest szczególnie skomplikowane. To ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni, która nadaje mu intensywnego koloru i delikatności. Nietypowy kształt bułek uzyskałam obwiązując je przed upieczeniem sznurkiem podobnie jak się to robi np. z pieczenią. Zamiast sznurka można bułki naciąć, choć… Czytaj dalej Bułeczki z dynią które robią wrażenie :)
Domowe bułki maślane
Domowe bułki maślane zaspokoją apetyt nawet najbardziej wybrednych wielbicieli świeżych wypieków. Delikatne, smaczne, o subtelnym maślanym aromacie. Smakują doskonale zaraz po upieczeniu, ale dobre są również następnego dnia. Bardzo smaczne w formie kanapki. Można je też wykorzystać jako bułki do wszelkich burgerów i warzywnych kotletów. Domowe bułki maślane [przepis] (składniki powinny być w temperaturze pokojowej)… Czytaj dalej Domowe bułki maślane
Bardzo prosty chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi i gryką
Kochani moi, nie będę tu snuć epickich opisów o magii towarzyszącej domowemu wypiekowi chleba. Że rośnie, wypełnia, pachnie, a potem chrupie. Wiadomo, dobry chleb, to zawsze doświadczenie pozytywne, a jak przy okazji macie pod ręką przepis prosty niebywale z dożywotnią gwarancją, że zawsze się uda, a roboty tyle co nic, to warto poczynić swój pierwszy… Czytaj dalej Bardzo prosty chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi i gryką
Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach
Jeśli masz ochotę na własnoręcznie upieczony chleb z chrupiącą, apetycznie popękaną skórką, to przepis na bardzo prosty chleb nocny będzie dla Ciebie doskonały :) To przepis idealny dla początkujących domowych piekarzy oraz osób, którzy nie dysponują czasem, ale chcieliby się cieszyć domowym pieczywem. Ten chleb robi się sam. Procedura jest niezwykle prosta i nie wymaga czasochłonnych zabiegów. Nie… Czytaj dalej Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach
Brioszka z dyni
Doskonale smakuje sama lub posmarowana masłem lub miodem. Super miękka, delikatna, o zniewalającym kolorze. Podaję proporcje na dwie keksówki, równie dobrze można ją upiec w okrągłej większej formie. Cała zabawa polega na odrywaniu bułeczek i delektowaniu się ich dyniowym smakiem :) Brioszka z dyni [przepis] na dwie keksówki 250 g puree z dyni (1 szklanka)… Czytaj dalej Brioszka z dyni
Orkiszowa pizza z dynią
Co powiesz na chrupiącą, puszystą pizzę z typowo jesiennymi dodatkami? Poza tradycyjnym sosem z pomidorów, na pizzy znalazły się cieniutkie wstążki z dyni wcześniej zamarynowane w oleju doprawionym czosnkiem. Pysznie, smacznie, domowo, czyli tak jak lubię :) Orkiszowa pizza z dynią [przepis] 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej opakowanie drożdży instant pół… Czytaj dalej Orkiszowa pizza z dynią
Pizza orkiszowa z kurkami i kozim serem
Co powiesz na pizzę bez sosu pomidorowego? Pizza w wersji sezonowej, pyszna i wyrazista w smaku na cienkim cieście z mąki orkiszowej z pełnego przemiału. Bezpośrednio na cieście układam ser. Tym razem proponuję poza tradycyjną mozzarellą dodatek wyrazistego sera koziego, który dobrze się komponuje z delikatnym smakiem kurek. Pizza w sam raz na początek września… Czytaj dalej Pizza orkiszowa z kurkami i kozim serem
Chlebek bananowy – najlepszy przepis
Przepis na chlebek bananowy dostałam od mojej siostry i powiem szczerze, jest to najlepszy chlebek bananowy, jaki jadłam kiedykolwiek. Więc jeśli masz ochotę na kromkę wilgotnego, lekkiego, pachnącego bananami, delikatnego i pysznego chlebka bananowego, to służę sprawdzonym przepisem :). To przepis z kategorii prosto i szybko. Wychodzi bezbłędny, smacznego! Chlebek bananowy – najlepszy przepis [przepis]… Czytaj dalej Chlebek bananowy – najlepszy przepis
Domowe jagodzianki z kruszonką
Domowe jagodzianki z kruszonką to jest to, czego nie można sobie odmówić w pełni sezonu jagodowego. Moja domowa piekarnia ruszyła pełną parą i chyba jeszcze się taki twardziel nie urodził, który potrafiłby się oprzeć obłędnemu zapachowi i towarzyszącemu temu obrazowi perfekcyjnie wypieczonych, rumianych jagodzianek z kuszącą kruszonką. O matko jedyna, jakież to jest pyszne! Czas więc… Czytaj dalej Domowe jagodzianki z kruszonką
Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką.
Oto genialnie prosty i niezawodny przepis na domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Ciasto jest puszyste, lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach, a dodatek owoców sprawia, że jedząc te małe cuda czujesz się jak w niebie ;) Całość uzupełnia smakowita kruszonka, słodka i pachnąca wanilią. Taka drożdżówka nieodłącznie kojarzy się z latem i popołudniami na… Czytaj dalej Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką.
Domowe bułki do burgerów. Warzywne inspiracje na weekend majowy!
Domowe bułki do burgerów zaspokoją apetyt nawet najbardziej wybrednych wielbicieli burgerów. Już za chwilę, gdy tylko pogoda jakoś się ogarnie i nie będzie stroić fochów, rozpocznie się sezon na wszelkie majówki, grille i przyjęcia pod gołym niebem. U mnie w domu burgerowe preferencje są podzielone na wyznawców burgerów klasycznych i warzywnych. Dla tych drugich mam… Czytaj dalej Domowe bułki do burgerów. Warzywne inspiracje na weekend majowy!
Ciekawe kanapki które nie wieją nudą :)
Co powiesz na ciekawe kanapki, czyli takie, które wychodzą poza schemat chleba z kawałkiem wędliny? Takie kanapki nie tylko cieszą oczy, ale przede wszystkim sprawiają, że Twoje kubki smakowe oszaleją z radości. Kanapki wróciły do łask, stały się swojego rodzaju kreatywnym wyzwaniem. Kanapka to chyba najszybszy sposób na zaspokojenie głodu. Kawałek pieczywa, coś do posmarowania,… Czytaj dalej Ciekawe kanapki które nie wieją nudą :)
Kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe
Podczas mojej letniej wyprawy do Szwecji oczywiście nie mogło się obejść bez zjedzenia tradycyjnej bułeczki cynamonowej kanelbullar. To pyszny drożdżowy zawijaniec szczodrze doprawiony masą cynamonową. Moje córki suszyły mi głowę, aż wreszcie podwinęłam rękawy i upiekłam ten przysmak. Są genialne, a zapach, jaki się unosi w domu podczas pieczenia wart jest chyba milion dolarów (albo… Czytaj dalej Kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe
Wegańska chałka z dynią. Lekcja jak zapleść chałkę krok po kroku :)
To jest chałka doskonała! Z każdym kolejny kęsem powtarzam sobie to zdanie jak mantrę. Bo to rzeczywiście jest chałka która smakuje mi jak żadna inna. Mięciutka i puszysta, delikatnie słodka, ale nie za bardzo. Ma cudowny kolor – to zasługa dyni i odrobiny kurkumy. Nie zawiera białka zwierzęcego, nie mam jajek i smakuje wybornie J… Czytaj dalej Wegańska chałka z dynią. Lekcja jak zapleść chałkę krok po kroku :)
Dyniowe scones z serem i konfiturą z żurawiny
Dyniowe scones zachwycają kolorem od pierwszego wejrzenia. Ale te skromne i bardzo proste w przygotowaniu bułeczki kryją w sobie o wiele więcej zalet. Można je upiec z samego rana, bo przygotowanie jest doprawdy banalnie proste, a zapach, który obudzi domowników wart jest tego niewielkiego wysiłku. Bułeczki są niewielkie, więc bez problemu można je ze sobą… Czytaj dalej Dyniowe scones z serem i konfiturą z żurawiny
Chrupiąca pizza z burakami i orzechowym pesto
No to pojechałam po całości z tą buraczaną pizzą. Jest chrupiąca, delikatna, puszysta, ma piękny kolor i jest genialna w smaku. Po upieczeniu posmarowałam ją orzechowym pesto domowej roboty i obłożyłam ulubionymi dodatkami, w tym kiszonymi burakami, które są produktem ubocznym po kwasie z buraków. Absolutny kulinarny odlot! Chrupiąca pizza z burakami i orzechowym pesto [przepis]… Czytaj dalej Chrupiąca pizza z burakami i orzechowym pesto
Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami
Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami robi wrażenie misterną plecionką i gwałtownie zyskuje przy pierwszym kęsie. Jeśli masz już ugotowaną kapustę z grzybami, to właściwie pozostaje tylko zawinąć farsz w ciasto i upiec. Przygotowanie nadzienia od początku nie zajmie więcej niż pół godziny, zamiast ciasta drożdżowego użyłam kupnego ciasta francuskiego dobrej jakości. Wybierz ciasto z masłem zamiast… Czytaj dalej Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami