Kategoria: Ciasta i ciasteczka
Bezglutenowe pierniki na miodzie
Przepis na bezglutenowe pierniki dopracowywałam przez długi czas. W końcu jestem zadowolona z efektu. Ciasto jest plastyczne, nie klei się, ładnie zachowuje kształt po upieczeniu. Nie musi leżakować, można więc piec i jeść pierniki bez czekania. Moje pierniki nie są zbyt słodkie, nie dodaję cukru, jedynie miód. Z tego przepisu możesz zrobić pierniki na choinkę… Czytaj dalej Bezglutenowe pierniki na miodzie
Korzenne ciasto marchewkowe bez mąki
Korzenne ciasto marchewkowe przygotowałam bez grama mąki pszennej. Zamiast niej użyłam mąkę migdałową, która na szczęście jest dostępna nie tylko w sklepach specjalistycznych, ja np. kupiłam ją w popularnym dyskoncie. Uwielbiam ciasta marchewkowe i jestem pewna, że nie jestem w tym odosobniona. Poniższy przepis jest prosty, a szczodry dodatek przyprawy korzennej sprawia, że ciasto świetnie… Czytaj dalej Korzenne ciasto marchewkowe bez mąki
Ciasto ze śliwkami bez cukru i glutenu
Upiekłam ciasto ze śliwkami, które nie zawiera cukru i glutenu. Byłam przekonana, że czeka mnie wielka kulinarna katastrofa. Właściwie byłam na to dość dobrze przygotowana i nie spodziewałam się niczego dobrego. Jednak chciałam się przekonać, czy można delektować się ciastem pełnym smaku, nawet jeśli musimy stosować się do ograniczeń w codziennej diecie. Stąd właśnie pomysł… Czytaj dalej Ciasto ze śliwkami bez cukru i glutenu
Czekoladowe ciastka owsiane XXL bez cukru
Słodkie i zdrowe, takie są czekoladowe ciastka owsiane w wersji XXL. Upiekłam je z płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej, a słodycz zawdzięczają dojrzałym bananom. Do masy owsianej możesz dodać rodzynki, orzechy lub inne ulubione bakalie. Ja jednak tym razem zdecydowałam się na czekoladę w wersji bez cukru i bardzo nam wszystkim w domu takie ciacha… Czytaj dalej Czekoladowe ciastka owsiane XXL bez cukru
Błyskawiczne ciasto z jabłkami
Nie dorobię tu wielkiej filozofii, nie odkryję Ameryki, za to oferuję Wam fajny przepis na super szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. To jest takie ciasto, co to je upieczesz gdzieś na wakacyjnym wyjeździe, albo w domu, gdy wieczorem weźmie Cię ochota na coś słodkiego. Największą tajemnicą są tu jabłka. Wybierz kwaskowe papierówki, które nadadzą… Czytaj dalej Błyskawiczne ciasto z jabłkami
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Babka majonezowa
Babka majonezowa jest pyszna, prosta w wykonaniu, długo zachowuje świeżość. Do ciasta możesz dodać otartą skórkę cytryny i uzyskasz babkę cytrynową. Albo dwie łyżki kakao, jeśli wolisz babkę czekoladową. Albo zmiksowany szpinak i będzie babka wiosenna. Poniżej uniwersalny przepis na ciasto, które pozwala na dowolne modyfikacje. Smacznego! Babka majonezowa 90 g mąki pszennej 90 g… Czytaj dalej Babka majonezowa
Fit babeczki bananowo-owsiane bez cukru
Bardzo prosty przepis na babeczki w wersji fit. Są pożywne, wilgotne w środku, nie zawierają cukru, a delikatna słodycz pochodzi z bananów. Do moich babeczek dodałam łyżkę masła orzechowego i wzbogaciłam je kawałkami gorzkiej czekolady, którą można pominąć. Fit babeczki bananowo-owsiane to pożywna przekąska, którą polecam osobom unikającym w swojej diecie cukru. Fit babeczki bananowo-owsiane… Czytaj dalej Fit babeczki bananowo-owsiane bez cukru
Przepis na klasyczne domowe pączki krok po kroku
Jeśli chcesz spróbować własnoręcznie zrobionych pączków, to przygotowałam dla Ciebie sprawdzony przepis z instrukcją krok po kroku. Na początek chcę odczarować powszechnie pokutujące przekonanie, że zrobienie domowych pączków jest trudne. Samo przygotowanie ciasta to nic specjalnego. Osobiście wykorzystuję do tego mikser, ale bez problemu można to zrobić ręcznie. Również smażenie nie jest skomplikowane i przy… Czytaj dalej Przepis na klasyczne domowe pączki krok po kroku
Pieczone oponki serowe z polewą karmelową
Jeśli zdecydujesz się na pieczone oponki serowe z polewą karmelową będzie to najlepsza decyzja jaką mogłaś odjąć. Dzieci Cię ozłocą, chłopak pokocha na nowo, teściowej spadną kapcie, a sąsiadka, jeśli ją poczęstujesz, będzie już zawsze patrzeć na Ciebie z szacunkiem. Tak na serio, jest to niebywale udany mariaż zarówno w sferze wizualnej, jak i smakowej. Pieczone oponki… Czytaj dalej Pieczone oponki serowe z polewą karmelową
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Przepisy | Świąteczne | Święta
Pyszny piernik gryczany last minute
Obłędnie miodowy, wilgotny, korzenny i totalnie piernikowy, w dodatku przygotowanie ciasta zajmuje chwilę. Doskonały od razu po upieczeniu, więc można go przygotować na ostatnią chwilę, nawet tuż przed wigilią. Użyłam miodu gryczanego, który nadał piernikowi zdecydowanego charakteru. Jeśli nie masz pod ręką miodu gryczanego, nic nie szkodzi. Jestem pewna, że z innym miodem piernik też… Czytaj dalej Pyszny piernik gryczany last minute
Miodownik z kremem z kaszy manny
Kruche miodowe placki przełożone delikatnym kremem przygotowanym na bazie kaszy manny i wierzch ozdobiony polewą czekoladową i orzechami w karmelu. Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które robi ogromne wrażenie, a jednocześnie jest przyjemne w przygotowaniu, to miodownik jest idealny. Upiekłam go w okrągłej tortownicy, dzięki czemu miodownik prezentuje się imponująco. Kroi się bardzo łatwo, nie kruszy… Czytaj dalej Miodownik z kremem z kaszy manny
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | ciastka | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Korzenne ciasteczka na oleju z polewą czekoladową
Wszyscy w domu lubimy te proste w przygotowaniu, niewielkie korzenne ciasteczka. Piekę je nietypowo, bo zamiast masła używam oleju rzepakowego. Doprawiam je domową przyprawą do pierników – jak ją zrobić opisałam tu. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, więc upieczone zanurzam w roztopionej czekoladzie, odkładam na kratkę i zostawiam do momentu, aż polewa stwardnieje. No i… Czytaj dalej Korzenne ciasteczka na oleju z polewą czekoladową
Bardzo proste pierniczki imbirowe na miodzie
Polecam ten przepis osobom, które poszukują przepisu prostego, nie wymagającego specjalnych umiejętności. Pierniczki można jeść od razu po upieczeniu. W naszym przypadku jedna blacha została od razu przeznaczona na pożarcie, reszta umieszczona w wielkim słoju służy do przegryzania do kawy. Jednak warto pamiętać, że smak i konsystencja pierników pieczonych na miodzie dojrzewa wraz z upływem… Czytaj dalej Bardzo proste pierniczki imbirowe na miodzie