Skip to content
  • Konie naturalnie!
    • Porady eksperta
    • Wieści ze stajni
    • Zakupy
  • Wielkanoc
    • wielkanocne dekoracje
    • wielkanocne potrawy
  • Boże Narodzenie
  • Karnawał
    • Pączki i faworki
    • Potrawy na karnawał
  • Kuchnia
    • Wegetariańskie
    • Bezglutenowe
    • Bez cukru
    • Chleby i bułki
    • Desery
    • Ciasta i ciasteczka
    • Dania główne
    • Zupy
    • Napoje
    • Przetwory
    • Przystawki
    • Sałatki
    • Wielkanoc
    • Halloween
  • Fit life
  • Moda i uroda
  • Podróże
    • Miejsca
    • Poradnik podróżnika
  • Dom i ogród
    • Metamorfoza
    • Dekoracje
    • Pomysły na przyjęcia
    • DIY
  • Sklep
    • Ebooki
    • Koszyk
    • Zamówienie
    • REGULAMIN
    • Moje konto
    • Dostawa i płatność
    • Formularz reklamacja/zwrot/wymiana
  • O mnie
    • Współpraca
Strona główna / Kuchnia / Święta / Wielkanoc

Kategoria: Wielkanoc

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Wielkanocne różowe jajka faszerowane

    Przepis na różowe jajka spodoba się wszystkim, którzy nie tak ja nie wyobrażają sobie stołu wielkanocnego bez jajek faszerowanych. Przepiękny różowy kolor jajka zyskały dzięki marynacie z buraków, z dodatkiem octu jabłkowego i przypraw. Zależało mi na zachowaniu wyraźnego kontrastu między mocnym różem, a naturalną bielą białka, dlatego moje jajka pływały w marynacie jedynie ok.… Czytaj dalej Wielkanocne różowe jajka faszerowane

  • Kuchnia | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Tarta serowa ze szpinakiem i jajkami przepiórek

    Tarta serowa ze szpinakiem i jajkami przepiórek, podkręcona dodatkiem wędzonego łososia to cudowna propozycja na wiosenny stół. Tarta za każdym razem może być inna. Tylko od Ciebie zależy, jak ją skomponujesz, a możliwości są nieskończone. Lubię wypełniać tartę szpinakiem – przesmażam go wcześniej krótko na patelni, i doprawiam jedynie solą i grubo mielonym pieprzem. Delikatny smak… Czytaj dalej Tarta serowa ze szpinakiem i jajkami przepiórek

  • baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Babka majonezowa

    Babka majonezowa jest pyszna, prosta w wykonaniu, długo zachowuje świeżość. Do ciasta możesz dodać otartą skórkę cytryny i uzyskasz babkę cytrynową. Albo dwie łyżki kakao, jeśli wolisz babkę czekoladową. Albo zmiksowany szpinak i będzie babka wiosenna. Poniżej uniwersalny przepis na ciasto, które pozwala na dowolne modyfikacje. Smacznego! Babka majonezowa 90 g mąki pszennej 90 g… Czytaj dalej Babka majonezowa

  • Kuchnia | Slider | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Świąteczna instrukcja obsługi – Wielkanoc 2020

    To nie będą zwykle święta, bo okoliczności są niezwykłe. Świąteczny czas spędzimy w mniejszym gronie, często samotnie. Trudniej też zrobić zakupy, o czym przekonałam się wczoraj, stojąc w długiej kolejce na parkingu przed sklepem o godzinie 23.00. Myślami jestem w tych dniach z moimi bliskimi, z którymi nie będę się mogła zobaczyć i z Wami,… Czytaj dalej Świąteczna instrukcja obsługi – Wielkanoc 2020

  • baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wielkanoc

    Pascha z gotowanymi żółtkami

    Pyszny deser na bazie sera to częsty gość na wielkanocnym stole. Tradycyjnie do twarogu dodaje się surowe żółtka zmiksowane z cukrem na kogel-mogel. Tym razem przedstawiam wersje, w której użyłam żółtek gotowanych dzięki czemu pascha dłużej pozostaje przydatna do spożycia. Zamiast cukru użyłam Erytrolu. To w 100% naturalne słodzidło, nie zawierające kalorii, ani nie podnoszące… Czytaj dalej Pascha z gotowanymi żółtkami

  • Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | wielkanocne potrawy

    Sernik bez glutenu i cukru

    Sernik prosty w przygotowaniu. Jego największą zaletą jest to, że mogą się nim delektować osoby na diecie bezglutenowej (należy oczywiście zadbać o produkty certyfikowane) i bezcukrowej. Coraz więcej osób w moim otoczeniu cierpi na cukrzycę, stąd moje zainteresowanie tego typu wypiekami. Zamiast mąki pszennej zastosowałam mąkę kokosową. Należy pamiętać, że chłonie ona sporo płynu, dlatego może… Czytaj dalej Sernik bez glutenu i cukru

  • Dania główne | Kuchnia | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Biała kiełbasa w cieście z żurkiem

    Wielkanocne śniadanie trudno sobie wyobrazić bez żurku z białą kiełbasą. Potrawę można podać tradycyjnie lub pokusić się o małą innowację, na którą chcę Cię namówić. Zagniotłam na szybko delikatne kruche ciasto i zawinęłam w nie kiełbasę, którą wcześniej posmarowałam ze wszystkich stron sosem powstałym z połączenia gruboziarnistej musztardy i majonezu. Po upieczeniu kiełbasa w złocistych,… Czytaj dalej Biała kiełbasa w cieście z żurkiem

  • baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Kokosowy sernik na zimno (bez laktozy)

    Lekki, delikatny w smaku kokosowy sernik na zimno wzbogaciłam wyraźną cytrusową nutą, która działa przyjemnie orzeźwiająco. Tym razem przygotowałam ten wiosenny deser w wersji bez laktozy. Oferta produktów bez laktozy wciąż się powiększa i można już bez problemu namierzyć i dobry twaróg i jogurt, dla potrzebujących także śmietanę, mleko i masło oraz niektóre rodzaje serów. To… Czytaj dalej Kokosowy sernik na zimno (bez laktozy)

  • pisanki i inne dekoracje | Wielkanoc | wielkanocne dekoracje

    Wielkanocny stół z zajączkami z serwetek

    Główną rolę w tej wielkanocnej aranżacji stołu odgrywa kolor i trudno się dziwić. O tej porze roku kolor podobnie jak tlen jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ;) Dobrałam barwy delikatne, które wzajemnie się uzupełniają. Pastelowe odcienie błękitu, miętowej zieleni i różu, a to wszystko w eleganckim towarzystwie bieli. Smaczku dodają stalowe , proste w formie… Czytaj dalej Wielkanocny stół z zajączkami z serwetek

  • baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy

    Osiem kobiet i jeden Francuz – to może być przepis na totalną katastrofę lub spektakularny sukces. Skład osobowy wiosennych warsztatów z marką Kenwood był bardzo mocny. Cztery blogerki: Kasia (kuchniabazylii.pl), Jola (przepisyjoli.com), Sylwia (idealneciasta.com) i pisząca te słowa Beata plus cztery dziennikarki Kasia (zwierciadlo.pl), Sylwia (smaker.pl), Margit (wyborcza.pl) i Paulina (ugotuj.to), czyli team idealny. Pracowałyśmy… Czytaj dalej Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy

  • Przepisy | wielkanocne potrawy

    Babka cytrynowa na oleju. Pokochaj olej rzepakowy

    Babka cytrynowa na oleju to przykład takiego wypieku, który smakuje chyba wszystkim. Jest niesamowicie prosta do przygotowania, więc uda się także osobom debiutującym na polu słodkich wypieków. To przepis doskonały, dzięki któremu można z sukcesem rozpocząć swoją przygodę z wypiekami. Babkę na oleju można upiec w okrągłej formie z kominkiem, ale też doskonale sprawdzi się tu klasyczna… Czytaj dalej Babka cytrynowa na oleju. Pokochaj olej rzepakowy

  • baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Mazurek cygański. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania

    Mazurek cygański ma w sobie coś wyjątkowego. Każdego dnia smakuje coraz lepiej, a gdy na paterze zostaje ostatni kawałek, w moim domu rozgrywają się prawdziwe boje o ten przysmak. Nie potrafię powiedzieć, w czym tkwi tajemnica tego przecież tak niesamowicie prostego wypieku. W zasadzie nie ma tu niczego szczególnego – jajka, mąka, cytryna i bakalie. Nawet jego… Czytaj dalej Mazurek cygański. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Sałatki | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Sałatka z pieczonych buraków z sosem jogurtowo-musztardowym

    Sałatka z pieczonych buraków to jedno z moich ulubionych dań wczesną wiosną. Wtedy, gdy mamy jeszcze tak niewielki wybór warzyw i owoców, właśnie warzywa korzeniowe stanowią doskonałą bazę do pysznych kompozycji nie tylko na wielkanocnym stole, ale też w codziennej diecie. Warto poświęcić im nieco uwagi, bo bywają niedoceniane. Wszyscy chyba uwielbiamy tradycyjną sałatkę jarzynową,… Czytaj dalej Sałatka z pieczonych buraków z sosem jogurtowo-musztardowym

  • Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Sernik mango na zimno z tofu (bez laktozy)

    Sernik mango na zimno z tofu lub jak kto woli tofurnik to doskonała propozycja dla osób, które z różnych względów unikają w swojej diecie laktozy. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam sera tofu. Po raz pierwszy udało mi się osiągnąć tak gładką konsystencję sernika. Tofu zmieliłam najpierw bez dodatków, a następnie razem z podgrzanym mocno gęstym, kremowym mlekiem kokosowym.… Czytaj dalej Sernik mango na zimno z tofu (bez laktozy)

  • Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Babka zebra. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania

    Babka zebra to prawdopodobnie jeden z najbardziej lubianych tradycyjnych wypieków. Nadaje się i na codzienną przekąskę do kawy, ale też doskonale się sprawdzi na wielkanocnym stole. Po prostu lubią ją wszyscy i to jest jej ogromna zaleta. Przygotowując babkę wzięłam w obroty blender Braun MQ9087. Używam go już 5 miesięcy i muszę przyznać, że nasza współpraca układa się bardzo… Czytaj dalej Babka zebra. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania

  • Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Pieczona biała kiełbasa z pomidorami i czosnkiem

    Przepisów na białą kiełbasę jest mnóstwo. Najczęściej jemy ją zwyczajnie z wody, w żurku lub białym barszczu. Często wrzucam ją do piekarnika i zapiekam z czosnkiem, kilkoma pomidorkami koktajlowymi i gałązką rozmarynu. Czosnku nie obieram, główkę kroję na pół i kładę obok kiełbasy. Takie upieczone ząbki są delikatne i szalenie aromatycznie. Bardzo przyjemnie się je wysysa… Czytaj dalej Pieczona biała kiełbasa z pomidorami i czosnkiem

  • baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Bezglutenowy mazurek migdałowy

    Ten bardzo prosty mazurek migdałowy ucieszy wszystkich wielbicieli słodkości, a jego wyjątkowym smakiem będą się mogły cieszyć także osoby unikające glutenu. Ciasto upiekłam z masy przypominającej w smaku i składzie domowy marcepan, a pyszną masę czekoladową wzbogaciłam prażonym sezamem i masłem orzechowym. Do pieczenia użyłam kwadratowej formy z ruchomym dnem, dzięki czemu nie musiałam się… Czytaj dalej Bezglutenowy mazurek migdałowy

  • Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą

    Ta wyjątkowa wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą łączy w sobie tradycyjne wielkanocne smaki w nowoczesnym, wiosennym wydaniu. Smakuje jak pyszny, tradycyjny żurek, który znasz od dziecka, ale podany nietypowo i oryginalnie – w formie niedużych, zapieczonych tart.To piękna ozdoba stołu oraz świąteczny smak w ciekawej i intrygującej odsłonie, która na pewno spodoba się… Czytaj dalej Wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą

Nawigacja po wpisach

Strona 1 … Strona 4 Starsze wpisy

Sklep

  • Blog
  • Moje konto
  • Koszyk
  • Sklep
  • Dostawa i płatność
  • REGULAMIN
miniblog

Fakty o lnie, których nie znałaś

Len to tkanina w 100% naturalna, która ma wyjątkową właściwość: zawsze czujesz się w niej świeżo. Gdy temperatura rośnie, jest gorąco i duszno, len jest doskonałym wyborem. Oto kilka faktów o lnie, których prawdopodobnie nie znałaś. Fakty o lnie, których nie znałaś Lnu nie trzeba prasować. Wystarczy tzw. greckie żelazko, czyli zwykły spryskiwacz z czystą… Czytaj dalej Fakty o lnie, których nie znałaś

Strona wykorzystuje pliki cookie do obsługi komentarzy (obowiązkowe) oraz te potrzebne do działania Google Analytics (nieobowiązkowe).
Regulamin

Ok Odrzuć