Kategoria: wielkanocne potrawy
Wielkanocne różowe jajka faszerowane
Przepis na różowe jajka spodoba się wszystkim, którzy nie tak ja nie wyobrażają sobie stołu wielkanocnego bez jajek faszerowanych. Przepiękny różowy kolor jajka zyskały dzięki marynacie z buraków, z dodatkiem octu jabłkowego i przypraw. Zależało mi na zachowaniu wyraźnego kontrastu między mocnym różem, a naturalną bielą białka, dlatego moje jajka pływały w marynacie jedynie ok.… Czytaj dalej Wielkanocne różowe jajka faszerowane
Tarta serowa ze szpinakiem i jajkami przepiórek
Tarta serowa ze szpinakiem i jajkami przepiórek, podkręcona dodatkiem wędzonego łososia to cudowna propozycja na wiosenny stół. Tarta za każdym razem może być inna. Tylko od Ciebie zależy, jak ją skomponujesz, a możliwości są nieskończone. Lubię wypełniać tartę szpinakiem – przesmażam go wcześniej krótko na patelni, i doprawiam jedynie solą i grubo mielonym pieprzem. Delikatny smak… Czytaj dalej Tarta serowa ze szpinakiem i jajkami przepiórek
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Babka majonezowa
Babka majonezowa jest pyszna, prosta w wykonaniu, długo zachowuje świeżość. Do ciasta możesz dodać otartą skórkę cytryny i uzyskasz babkę cytrynową. Albo dwie łyżki kakao, jeśli wolisz babkę czekoladową. Albo zmiksowany szpinak i będzie babka wiosenna. Poniżej uniwersalny przepis na ciasto, które pozwala na dowolne modyfikacje. Smacznego! Babka majonezowa 90 g mąki pszennej 90 g… Czytaj dalej Babka majonezowa
Sernik bez glutenu i cukru
Sernik prosty w przygotowaniu. Jego największą zaletą jest to, że mogą się nim delektować osoby na diecie bezglutenowej (należy oczywiście zadbać o produkty certyfikowane) i bezcukrowej. Coraz więcej osób w moim otoczeniu cierpi na cukrzycę, stąd moje zainteresowanie tego typu wypiekami. Zamiast mąki pszennej zastosowałam mąkę kokosową. Należy pamiętać, że chłonie ona sporo płynu, dlatego może… Czytaj dalej Sernik bez glutenu i cukru
Biała kiełbasa w cieście z żurkiem
Wielkanocne śniadanie trudno sobie wyobrazić bez żurku z białą kiełbasą. Potrawę można podać tradycyjnie lub pokusić się o małą innowację, na którą chcę Cię namówić. Zagniotłam na szybko delikatne kruche ciasto i zawinęłam w nie kiełbasę, którą wcześniej posmarowałam ze wszystkich stron sosem powstałym z połączenia gruboziarnistej musztardy i majonezu. Po upieczeniu kiełbasa w złocistych,… Czytaj dalej Biała kiełbasa w cieście z żurkiem
Kokosowy sernik na zimno (bez laktozy)
Lekki, delikatny w smaku kokosowy sernik na zimno wzbogaciłam wyraźną cytrusową nutą, która działa przyjemnie orzeźwiająco. Tym razem przygotowałam ten wiosenny deser w wersji bez laktozy. Oferta produktów bez laktozy wciąż się powiększa i można już bez problemu namierzyć i dobry twaróg i jogurt, dla potrzebujących także śmietanę, mleko i masło oraz niektóre rodzaje serów. To… Czytaj dalej Kokosowy sernik na zimno (bez laktozy)
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy
Osiem kobiet i jeden Francuz – to może być przepis na totalną katastrofę lub spektakularny sukces. Skład osobowy wiosennych warsztatów z marką Kenwood był bardzo mocny. Cztery blogerki: Kasia (kuchniabazylii.pl), Jola (przepisyjoli.com), Sylwia (idealneciasta.com) i pisząca te słowa Beata plus cztery dziennikarki Kasia (zwierciadlo.pl), Sylwia (smaker.pl), Margit (wyborcza.pl) i Paulina (ugotuj.to), czyli team idealny. Pracowałyśmy… Czytaj dalej Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy
Babka cytrynowa na oleju. Pokochaj olej rzepakowy
Babka cytrynowa na oleju to przykład takiego wypieku, który smakuje chyba wszystkim. Jest niesamowicie prosta do przygotowania, więc uda się także osobom debiutującym na polu słodkich wypieków. To przepis doskonały, dzięki któremu można z sukcesem rozpocząć swoją przygodę z wypiekami. Babkę na oleju można upiec w okrągłej formie z kominkiem, ale też doskonale sprawdzi się tu klasyczna… Czytaj dalej Babka cytrynowa na oleju. Pokochaj olej rzepakowy
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Mazurek cygański. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
Mazurek cygański ma w sobie coś wyjątkowego. Każdego dnia smakuje coraz lepiej, a gdy na paterze zostaje ostatni kawałek, w moim domu rozgrywają się prawdziwe boje o ten przysmak. Nie potrafię powiedzieć, w czym tkwi tajemnica tego przecież tak niesamowicie prostego wypieku. W zasadzie nie ma tu niczego szczególnego – jajka, mąka, cytryna i bakalie. Nawet jego… Czytaj dalej Mazurek cygański. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
Sałatka z pieczonych buraków z sosem jogurtowo-musztardowym
Sałatka z pieczonych buraków to jedno z moich ulubionych dań wczesną wiosną. Wtedy, gdy mamy jeszcze tak niewielki wybór warzyw i owoców, właśnie warzywa korzeniowe stanowią doskonałą bazę do pysznych kompozycji nie tylko na wielkanocnym stole, ale też w codziennej diecie. Warto poświęcić im nieco uwagi, bo bywają niedoceniane. Wszyscy chyba uwielbiamy tradycyjną sałatkę jarzynową,… Czytaj dalej Sałatka z pieczonych buraków z sosem jogurtowo-musztardowym
- Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Sernik mango na zimno z tofu (bez laktozy)
Sernik mango na zimno z tofu lub jak kto woli tofurnik to doskonała propozycja dla osób, które z różnych względów unikają w swojej diecie laktozy. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam sera tofu. Po raz pierwszy udało mi się osiągnąć tak gładką konsystencję sernika. Tofu zmieliłam najpierw bez dodatków, a następnie razem z podgrzanym mocno gęstym, kremowym mlekiem kokosowym.… Czytaj dalej Sernik mango na zimno z tofu (bez laktozy)
Babka zebra. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
Babka zebra to prawdopodobnie jeden z najbardziej lubianych tradycyjnych wypieków. Nadaje się i na codzienną przekąskę do kawy, ale też doskonale się sprawdzi na wielkanocnym stole. Po prostu lubią ją wszyscy i to jest jej ogromna zaleta. Przygotowując babkę wzięłam w obroty blender Braun MQ9087. Używam go już 5 miesięcy i muszę przyznać, że nasza współpraca układa się bardzo… Czytaj dalej Babka zebra. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
Pieczona biała kiełbasa z pomidorami i czosnkiem
Przepisów na białą kiełbasę jest mnóstwo. Najczęściej jemy ją zwyczajnie z wody, w żurku lub białym barszczu. Często wrzucam ją do piekarnika i zapiekam z czosnkiem, kilkoma pomidorkami koktajlowymi i gałązką rozmarynu. Czosnku nie obieram, główkę kroję na pół i kładę obok kiełbasy. Takie upieczone ząbki są delikatne i szalenie aromatycznie. Bardzo przyjemnie się je wysysa… Czytaj dalej Pieczona biała kiełbasa z pomidorami i czosnkiem
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Bezglutenowy mazurek migdałowy
Ten bardzo prosty mazurek migdałowy ucieszy wszystkich wielbicieli słodkości, a jego wyjątkowym smakiem będą się mogły cieszyć także osoby unikające glutenu. Ciasto upiekłam z masy przypominającej w smaku i składzie domowy marcepan, a pyszną masę czekoladową wzbogaciłam prażonym sezamem i masłem orzechowym. Do pieczenia użyłam kwadratowej formy z ruchomym dnem, dzięki czemu nie musiałam się… Czytaj dalej Bezglutenowy mazurek migdałowy
Wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą
Ta wyjątkowa wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą łączy w sobie tradycyjne wielkanocne smaki w nowoczesnym, wiosennym wydaniu. Smakuje jak pyszny, tradycyjny żurek, który znasz od dziecka, ale podany nietypowo i oryginalnie – w formie niedużych, zapieczonych tart.To piękna ozdoba stołu oraz świąteczny smak w ciekawej i intrygującej odsłonie, która na pewno spodoba się… Czytaj dalej Wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Bezglutenowa piaskowa babka cytrynowa
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu bezglutenowa babka piaskowa ma przepiękny żółty kolor dzięki kukurydzianej mące, której użyłam do wypieku i szczypcie kurkumy. To wypiek, który uwielbiają wszyscy. Chętnie podjadają go dzieci i dorośli, mali i duzi. Jest delikatna w smaku, ale z przyjemnie wyczuwalną cytrynową nutą. Po prostu rozpływa się w ustach. Jaki jest… Czytaj dalej Bezglutenowa piaskowa babka cytrynowa
- Bezglutenowe | Kuchnia | Przepisy | Sałatki | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
#retro gotowanie Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem – najlepszy przepis
Nie mogę sobie wyobrazić świątecznego stołu bez tradycyjnej sałatki warzywnej z majonezem. Próbowałam wielu sałatek w tym stylu i wiem, że zrobienie idealnej, takiej, w której smaki i konsystencja składników skomponowane są doskonale to wbrew pozorom wyższa szkoła jazdy. No bo niby co trudnego jest w posiekaniu kilku warzyw i wymieszaniu ich z majonezem? I… Czytaj dalej #retro gotowanie Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem – najlepszy przepis