Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Tarta z młodą marchwią

Ta potrawa powstała z potrzeby koloru. Słodką marchew w towarzystwie koziego sera podkręciłam solidną łyżką musztardy i czosnkiem. 

Ciasto dość nietypowe, jest delikatne i świetnie sobie daje radę z wilgotnym farszem.
Tarta z młodą marchwią
Ciasto:
100 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
1 jajko
1 łyżka drożdży instant
60 ml wody
2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
ok. 400 g
młodej marchwi
150 g sera koziego w plasterkach
200 ml jogurtu greckiego
3 jajka
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
sól

pieprz

olej
Wymieszać oba rodzaje mąki, drożdże i sól. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Marchewkę umyć, pokroićwzdłuż, zalać gorącą, osoloną wodą i gotować 10 minut. Odsączyć na sitku. Jogurt wymieszać z jajkami, doprawić musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę posmarować olejem, wyłożyć rozwałkowanym na grubość 0,5 cm ciastem. Na ciasto wyłożyć marchew i plastry sera, zalać masą jajeczną. Piec ok. 40 minut, aż wierzch się przyrumieni.

Przepis pochodzi z najnowszego numeru magazynu Lawendowy Dom, w którym znajdziecie też inne pomysły na wiosenne potrawy.
Chcę Was też serdecznie zaprosić na kolejną Kulinarną Akcję Bezpośrednią organizowaną w najbliższą sobotę przez Warszawskie Convivium Slow Food. Szczegóły już niebawem. Kto może, niech rezerwuje czas:).
avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *