Skip to content
  • Konie naturalnie!
    • Porady eksperta
    • Wieści ze stajni
    • Zakupy
  • Wielkanoc
    • wielkanocne dekoracje
    • wielkanocne potrawy
  • Boże Narodzenie
  • Karnawał
    • Pączki i faworki
    • Potrawy na karnawał
  • Kuchnia
    • Wegetariańskie
    • Bezglutenowe
    • Bez cukru
    • Chleby i bułki
    • Desery
    • Ciasta i ciasteczka
    • Dania główne
    • Zupy
    • Napoje
    • Przetwory
    • Przystawki
    • Sałatki
    • Wielkanoc
    • Halloween
  • Fit life
  • Moda i uroda
  • Podróże
    • Miejsca
    • Poradnik podróżnika
  • Dom i ogród
    • Metamorfoza
    • Dekoracje
    • Pomysły na przyjęcia
    • DIY
  • Sklep
    • Ebooki
    • Koszyk
    • Zamówienie
    • REGULAMIN
    • Moje konto
    • Dostawa i płatność
    • Formularz reklamacja/zwrot/wymiana
  • O mnie
    • Współpraca
Strona główna / Świąteczne / Potrawy świąteczne

Kategoria: Potrawy świąteczne

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Przepisy | Świąteczne | Święta

    Pyszny piernik gryczany last minute

    Obłędnie miodowy, wilgotny, korzenny i totalnie piernikowy, w dodatku przygotowanie ciasta zajmuje chwilę. Doskonały od razu po upieczeniu, więc można go przygotować na ostatnią chwilę, nawet tuż przed wigilią. Użyłam miodu gryczanego, który nadał piernikowi zdecydowanego charakteru. Jeśli nie masz pod ręką miodu gryczanego, nic nie szkodzi. Jestem pewna, że z innym miodem piernik też… Czytaj dalej Pyszny piernik gryczany last minute

  • Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

    Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

    Pieczone pierogi to pyszna odmiana tradycyjnych świątecznych pierogów z kapustą i grzybami. Do przygotowania użyłam prostego w przygotowaniu ciasta drożdżowego. Farsz to tradycyjna kapusta z suszonymi grzybami, którą podrasowałam łyżką powideł śliwkowych. Moje pierogi nabrały odświętnego wyglądu dzięki mały gwiazdkom, które umieściłam na środku. Możesz pominąć ten etap, lub wymyślić własną dekorację. Pieczone pierogi z… Czytaj dalej Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

  • Kuchnia | Potrawy świąteczne | Przystawki | Świąteczne

    Doskonały pasztet z ciecierzycy

    Pyszny pasztet wegetariański o wyrazistym smaku i kremowej konsystencji. Przygotowałam go na bazie ciecierzycy, którą połączyłam z pieczarkami, marchewką i selerem. Pasztet jest przepyszny, miękki, wilgotny i aromatyczny. Dobrze się kroi. Doskonale smakuje z żurawiną i chrzanem. Doskonały pasztet z ciecierzycy [przepis] cebula 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki kawałek selera 2 łyżeczki… Czytaj dalej Doskonały pasztet z ciecierzycy

  • Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

    Glazurowany udziec z indyka

    Glazurowany udziec z indyka jest doskonałym pomysłem na świąteczny obiad. Kupuję zazwyczaj udziec bez kości, ale jeśli nie uda Ci się takiego znaleźć, możesz po prostu przekroić mięso wzdłuż i usunąć kość. Mięso po upieczeniu jest wilgotne i aromatyczne. Taka pieczeń dobrze smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno. Na ciepło podaję ją w… Czytaj dalej Glazurowany udziec z indyka

  • Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Desery | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

    Świąteczny kisiel z żurawiny z cynamonem

    Jeśli masz ochotę na lekki, piękny i przepyszny świąteczny deser, to kisiel z żurawiny będzie idealny. Pieści obolałe z przejedzenia brzuchy i daje masę pozytywnej energii. Smacznego :) Kisiel z żurawiny z cynamonem [przepis] 200 g żurawiny 400 ml wody 2 łyżki cukru laska cynamonu kilka goździków łyżka mąki ziemniaczanej [/przepis] Umyć żurawinę i przełożyć do garnka.… Czytaj dalej Świąteczny kisiel z żurawiny z cynamonem

  • Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie

    Pierogi z suszonymi śliwkami

    Trudno sobie wyobrazić święta bez pierogów. Te klasyczne, z kapustą oczywiście pojawić się muszą, a ja podrzucam przepis na pierogi na słodko, cudownie świąteczne, z farszem z suszonych śliwek doprawionych skórką pomarańczową, orzechami i przyprawą korzenną. Pyszna sprawa, cudownie wyglądają i jeszcze lepiej smakują :) Pierogi z suszonymi śliwkami [przepis] ciasto: 3 szklanki mąki szklanka… Czytaj dalej Pierogi z suszonymi śliwkami

  • Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Wegetariańskie

    Genialny pasztet z fasoli

    Bardzo, bardzo smaczny jest ten pasztet. Genialny z kiszonym ogórkiem, z chrzanem, z grzybkami w occie lub z żurawiną. Do pasztetu użyłam fasoli w puszce, bo ochota na pasztet dopadła mnie nagle i nie miałam czasu na nocne moczenie. Do masy dodałam kwaskowe jabłko, polecam Szarą Renetę. Całość doprawiłam czosnkiem i majerankiem. Smacznego :) Genialny… Czytaj dalej Genialny pasztet z fasoli

  • Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie

    Kulebiak z ciasta kopytkowego

    Przepis dostałam od mojej genialnej starszej siostry i od razu mówię, że to jest coś bardzo, bardzo pysznego. Takiego kulebiaka jeszcze prawdopodobnie nie jadłaś. Ciasto kopytkowe i dowolne nadzienie – polecam klasyczny farsz grzybowy. Taki kulebiak zapieka się w formie keksówce, a następnie można podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, lub przesmażyć pokrojone plastry na… Czytaj dalej Kulebiak z ciasta kopytkowego

  • Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

    Kulebiak w kruchym cieście z sosem grzybowym

    Genialny smak leśnych grzybów i wyrazistej, doskonale doprawionej kapusty, zamknięty w kruchej otoczce maślanego, delikatnego ciasta, podany w towarzystwie aksamitnego sosu. Kulebiak jest jednym z ulubionych dań przygotowywanych na świąteczny stół. Robię go w najróżniejszych odsłonach. W cieście francuskim, drożdżowym, lub tak jak w tym przypadku w pachnącym masłem, delikatnym cieście kruchym. Ale wiadomo, najważniejsze… Czytaj dalej Kulebiak w kruchym cieście z sosem grzybowym

  • Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Kuchnia | Napoje | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

    Wigilijny kompot z suszu.

    Kompot z suszu to prawdziwy świąteczny klasyk, doskonałe lekarstwo na przejedzone świątecznymi przysmakami brzuchy. Bez niego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół.   Kompot z suszu [przepis] 250 g suszonych śliwek 100 g moreli 70 g suszonych jabłek laska cynamonu 4 goździki sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu [/przepis] Owoce sparzyć wrzątkiem i włożyć do… Czytaj dalej Wigilijny kompot z suszu.

  • Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

    Najlepszy przepis na rybę po grecku

    Nie wiem, jak u Was, ale u mnie na świątecznym stole ryba po grecku być musi. Jak zwał tak zwał, ale smażona ryba w warzywnym sosie doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To potrawa z gatunku tych, które potrzebują nieco czasu, żeby osiągnąć maksimum swojego smaku. Dlatego przygotuj ją dzień wcześniej. Warzywa… Czytaj dalej Najlepszy przepis na rybę po grecku

  • Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Przepisy | Świąteczne | Święta

    Doskonały udziec z indyka glazurowany

    Ta potrawa regularnie pojawia się na moim stole. Pieczony udziec z indyka doskonale sprawdzi się jako danie główne na świąteczny obiad. Świetnie też smakuje na zimno, pokrojony w cienkie plastry, z dodatkiem chrzanu lub sosu tatarskiego. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso zawdzięcza swój wyjątkowy smak nadzieniu z majeranku podkręconego wyrazistym aromatem czosnku. Ale niepowtarzalnego charakteru… Czytaj dalej Doskonały udziec z indyka glazurowany

  • Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Przystawki | Świąteczne | Święta

    Pokochaj olej rzepakowy. Cytrynowe śledzie w oleju

    Cytrynowe śledzie w oleju to tradycyjny przepis mojej mamy na śledzie perfekcyjne. Można je jeść same lub wykorzystać jako bazę do niezliczonej ilości sałatek i innych śledziowych przekąsek. Podobno do śledzi trzeba dorosnąć. Coś w tym jest, bo mało kto w dzieciństwie zajada się tym przysmakiem. Bez dobrych śledzi w oleju trudno sobie wyobrazić świąteczny… Czytaj dalej Pokochaj olej rzepakowy. Cytrynowe śledzie w oleju

  • Dania główne | film kulinarny | Kuchnia | Najnowsze filmy | Porady świąteczne | Potrawy świąteczne | Świąteczne

    Cztery sposoby na lepienie pierogów – instrukcja ze zdjęciami + film

    Lepienie pierogów to nasz sport narodowy, a lepienie pierogów w grudniu to można rzec patriotyczny obowiązek. Na świątecznym stole pierogi być muszą. A cały grudzień sprzyja wszelkim spotkaniom towarzyskim, na których zajada się pierogi w najróżniejszych postaciach. Mam swoich faworytów w tej dziedzinie. Gdzieś w górnej trójce plasują się cudowne pierogi z łososiem, na które… Czytaj dalej Cztery sposoby na lepienie pierogów – instrukcja ze zdjęciami + film

  • Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Przystawki | Świąteczne | Wegetariańskie

    Wegetariański pasztet jaglany z warzywami

    Wegetariański pasztet jaglany z tego przepisu jest po prostu genialny! Używam do niego gotowanych warzyw, mogą to być warzywa, na których wcześniej przygotowywany był bulion lub inna zupa. Jeśli zależy Ci na gładkiej konsystencji, możesz wszystkie składniki zmiksować przed przełożeniem do keksówki. Ja lubię jego złożoną strukturę właśnie w takiej niezmielonej wersji. Smacznego! Wegetariański pasztet… Czytaj dalej Wegetariański pasztet jaglany z warzywami

  • Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Przystawki | Świąteczne | Święta

    #retro gotowanie Jak przygotować klasyczne śledzie w oleju

    Mówią, że do śledzi trzeba dorosnąć. Coś w tym jest, bo mało kto w dzieciństwie zajada się tym przysmakiem. Słyszy się też głosy, że z deserów najlepsze są… śledzie i przyznam w sekrecie, że w dużej mierze zgadzam się z tym stwierdzeniem. Kocham śledzie w przeróżnej postaci, ale żeby ze śledziami zacząć eksperymenty, trzeba przede… Czytaj dalej #retro gotowanie Jak przygotować klasyczne śledzie w oleju

  • Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

    Pierogi z łososiem z delikatnego ciasta parzonego mlekiem

    Mogę skromnie przyznać, że moje pierogi z łososiem są bezbłędne ;) Po pierwsze cudownie zrównoważony smak farszu, który uzyskałam dzięki połączeniu łososia pieczonego z wyrazistym łososiem wędzonym. Po drugie doskonałe, delikatne ciasto parzone mlekiem. Do jest danie, które z powodzeniem może znaleźć się na świątecznym stole, jeśli ktoś szuka alternatywy dla tradycyjnych pierogów z kapustą… Czytaj dalej Pierogi z łososiem z delikatnego ciasta parzonego mlekiem

  • Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie

    Wigilijne pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej

    Wigilijne pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej to moje tegoroczne odkrycie. Wigilia bez tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami nie może się odbyć. Pierogi po prostu na świątecznym stole być muszą. U nas zawsze odsmażane na złoto, z chrupiącą, pyszną skórką. Wersję bezglutenową przygotowałam na bazie genialnej, bardzo przyjemnej w użyciu mąki gryczanej z dodatkiem mąki… Czytaj dalej Wigilijne pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej

Nawigacja po wpisach

Strona 1 Strona 2 Starsze wpisy

Sklep

  • Blog
  • Moje konto
  • Koszyk
  • Sklep
  • Dostawa i płatność
  • REGULAMIN
miniblog

Jak ułatwić sobie życie w kuchni – test robota planetarnego Kenwood Titanium Chef Baker XL

test robota planetarnego Kenwood

Strona wykorzystuje pliki cookie do obsługi komentarzy (obowiązkowe) oraz te potrzebne do działania Google Analytics (nieobowiązkowe).
Regulamin

Ok Odrzuć