Tym razem proponuję stół w odcieniach wiosennego nieba i soczystej zieleni. Znajdziecie na nim najnowsze propozycje wielkanocnych dekoracji, które wyszukałam dla Was w sklepach.
Dziś przedstawiam mój wielkanocny klasyk, czyli pasztet z soczewicy.
Wegetariański pasztet z soczewicy
inspirowany przepisem Agnieszki Kręglickiej
[przepis]
200 g suchej czerwonej soczewicy
4 marchewki
1 cebula
3 jajka
Sól ziołowa
Pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżka przyprawy curry
4 łyżki oleju
[/przepis]
- Soczewicę gotować, aż rozpadnie się na miękką papkę.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę drobno pokroić.
- Marchewkę i cebulę smażyć na oleju na średnim ogniu ok. 10 minut.
- Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, curry i rozgniecioną wcześniej kolendrą.
- Smażyć jeszcze chwilę, a następnie wymieszać z odsączoną soczewicą i jajkami.
- Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok. 45-50 minut.
- Zostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć z formy.
W najbliższych dniach kolejne przepisy i dekoracje na Wielkanoc. Czekam na Wasze zamówienia:)
Komentarze
Najlepszy pasztet jaki jadłam. Robię już kolejny raz – cieszy się w naszym domu ogromnym powodzeniem! :)
Dziękuję za ten przepis – Wesołych Świąt życząc
Zrobiłam wczoraj i jest pyszny :)
Wczoraj odkryłam Twojego bloga i od razu pokusiłam się na ten pasztecik :-) Wyszedł pyszny :-) Pozdrawiam
Co to znaczy 4 marchewki? Czasami jedna marchewka potrafi ważyć 30 gram a czasami 80. W takim razie ile gram marchewek powinno być w przepisie? :)
Beatko, czy mozna dorzucic tu orzechy wloskie (jak w pasztecie jaglanym)? Natalia
P.s. To moj pierwszy komentarz u Ciebie, choc inspiruję się juz od lat – í blogiem, i ksiązką! Uwielbiam tu zaglądac :)
Właśnie się natknęłam na Twojego bloga 😊Soczewica już się moczy 😂
witam,
a jajka to surowe czy gotowane?
Szukając pomysłów na pasztet z soczewicy trafiłam na ten przepis. Bardzo mi pasuje i chciałabym go wypróbować, ale mam pytanie, czy zamiast czerwonej soczewicy, która mi się skończyła mogę użyć zielonej i czy wówczas proporcje zachowuję te same? Akurat mam cały zapas zielonej ;) Dziękuję
Tak, możesz użyć soczewicy zielonej. Pozdrawiam :)
To pierwszy przepis, który zrobiłam z tego blogu. Kiedy spróbowałam podsmażonej marchewki i cebuli z przyprawami….zwątpiłam. Jednak po upieczeniu – efekt super. Wszystkim bardzo smakował. Pychotka:-) Dziękuję.
Dzisiaj zrobiłam. Po prostu przepychota 😀
Pasztet wyszedł wyśmienicie! Szkoda, że nie można opublikować zdjęcia ☺️
Niepotrzebnie , soczewicy się nie moczy ona i tak szybko się gotuje .
Czym moge zastapic jajko w tym przepisie? Jestem weganka.