Katalońskie wspomnienia wciąż mnie nie chcą opuścić. W moim domu roi się od małych i dużych pamiątek, które wywołują wciąż nowe obrazy w mojej głowie.
Jedyny ratunek, to planowanie nowych podróży, przeglądam więc serwisy podróżnicze w poszukiwaniu okazji i tanich lotów i marzę, jeżdżąc palcem po mapie.
Crema catalana to klasyk. Pachnący subtelnie cytrusami i cynamonem, delikatny krem o konsystencji budyniu, skryty pod karmelową skorupką. Prosty i pyszny.
Crema catalana
Na 3-4 porcje
½ l mleka
ziarenka z połowy laski wanilii (ew. cukier waniliowy)
laska cynamonu
skórka otarta z połowy cytryny i z połowy pomarańczy
3 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
gałka muszkatołowa
cukier trzcinowy do posypania
Do garnka wlać ¾ mleka, dodać wanilię, cynamon i oba rodzaje skórki. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Wlać gorące mleko, cały czas mieszając. Do pozostałego mleka dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać do masy żółtkowej. Całość przelać do garnka przez gęste sitko. Podgrzewać, cały czas mieszając, ale nie dopuścić do zagotowania. Masa stopniowo zacznie gęstnieć. Gdy będzie miała konsystencję przypominającą budyń, przelać ją do miseczek, odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
W tym czasie krem zgęstnieje. Wyjąć go z lodówki, posypać cukrem trzcinowym, odrobiną startej świeżo gałki muszkatołowej i mocno zrumienić. Zrobiłam to w piekarniku przy włączonej funkcji grill. Kto ma, z powodzeniem może użyć palnika cukierniczego, a moi hiszpańscy znajomi niech wygrzebią z szuflad ferro per cremar. Ja nie mam i do dziś pluję sobie w brodę, że nie kupiłam w Barcelonie.
Życzę smacznego!
Komentarze
wyślij mi paczuszkę, pliZzz
Ok, zrobione, już lecą ;)
Wyglądają obłednie
Wiem, wiem – rzekłam skromnie ;)
Przepis wyglada bardzo smacznie:)) a kasza to palona czy nie palona ??
Miałam w szafce akurat paloną :)
Robiłam ostatnio z białą kaszą i dodatkiem wędzonego boczku pycha
ahhh tez wlasnie dzisiaj robie :-)) ale z ziemniaczkami :-)
Z ziemniaczkami też super :))))
Sa sliczne,ale jak zrobic to zawijanie,bo nigdy mi tak nie wychodzi :-(
A mnie też dopiero co nauczyła pewna cierpliwa osoba :))))) Może filmik o lepieniu pierogów zrobię?
Bardzo prosze.Sadze,ze nie bede jedyna,ktorej sie przyda :-)
pyszne są również z kaszą gryczaną z dodatkiem smażonych pieczarek i cebuli
dokładnie, takie sa najlepsze
O rany, ale mnie podkręciłyście :) To następnym razem dodaję pieczarki :)
Z wody,mniej kalorii ;)
Masz rację :))))
Ja z mięskiem oraz ruskie a z nowoczesnych to ze szpinakiem i feta ☺
O, wczoraj jadłam właśnie te nowoczesne ;)
Pierogi wyglądają prze-cu-dnie! Mam tylko jedno pytanie, czy jest jakaś alternatywa dla twarogu?
Odsmażane rządzą :D Ruskie w wersji wegańskiej (zamiast twarogu- tofu + kwas z ogórków) pychota! :)
Uwielbiam:)
My coder is trying tߋ persuade me tߋ mⲟve tо .net from
PHP. I ɦave always disliked thee idea Ƅecause of tɦe expenses.
Buut he’s tryiong none the less. I’vе been usіng Movable-type οn a variety of
websites foг abouut а yᥱaг aand am concerned abⲟut switching
tо anothеr platform. I have hеard verу good tҺings aЬout blogengine.net.
Is tɦere a wаy I can import aⅼl my wordpress ϲontent into it?
Any hel wouyld Ье reɑlly appreciated!
XK
At this time I am going to do my breakfast, afterward having
my breakfast coming yet again to read more news.
Thiѕ article will help the internet visitors for creating new webpage or even a blog from start to end.
online slots
casino online
slot game
best online casino
online casino slots
Have been taking little over a month.
Have actually been taking little over a month.
The tips is extremely significant.
tworzących ԝ wapieniach sztukę z wieków.