Kategoria: Zupy
Błyskwiczny chłodnik z botwinką
Błyskawiczny chłodnik z botwinką jest pyszny, lekki, orzeźwiający i pomaga przetrwać gorące dni. W dodatku nie wymaga zbyt wiele zachodu. Przygotowanie chłodnika opanowałam do perfekcji i często go podaję moim domownikom. Dodaję do niego szczypiorek, doskonale też będzie pasował koperek. Wspaniale smakuje z jajkiem na twardo i młodymi ziemniakami z masłem. Taki zestaw to dla… Czytaj dalej Błyskwiczny chłodnik z botwinką
#zupa tygodnia: wegetariańska grochówka z ziołowymi grzankami
Ostatnio moje wegetariańskie dzieci zatęskniły za smakiem grochówki. Zadanie o tyle trudne, że treść tej klasycznej zupie nadają wędzone żeberka. Tu żeberka nie mogły się pojawić, jednak dodatek czosnku, majeranku i wędzonej papryki nadały grochówce wyrazistego charakteru z wędzonym posmakiem. Skromne ziołowe grzanki robię w domu często. W ten sposób wykorzystuję czerstwe pieczywo, które zmieniam w złociste,… Czytaj dalej #zupa tygodnia: wegetariańska grochówka z ziołowymi grzankami
Zupa z soczewicy z ziołowymi grzankami
Pyszna, bardzo prosta i szybka do przygotowania zupa, która zdecydowanie zyskuje na następny dzień. Genialnie smakuje z domowymi grzankami z dodatkiem suszonych ziół. Takie grzanki to dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Zupa z soczewicy z ziołowymi grzankami 250 g zielonej soczewicy cebula 3 ząbki czosnku trzy marchewki 2 liście laurowe łyżka papryki wędzonej łyżeczka… Czytaj dalej Zupa z soczewicy z ziołowymi grzankami
Chłodnik z ogórków
Jestem fanką chłodników. Te nieskomplikowane w przygotowaniu zupy mogą uratować życie podczas upalnego lata. Chłodnik ogórkowy na bazie jogurtu naturalnego ma swoje korzenie na Bałkanach. W wersji bułgarskiej znany pod nazwą tarator. Można go podawać z koprem, można dodać wcześniej uprażone na suchej patelni orzechy włoskie. Dobrze smakuje z grzankami, ale też z jajkiem ugotowanym na twardo.… Czytaj dalej Chłodnik z ogórków
Błyskawiczny chłodnik z botwinki
To jest przepis na chłodnik błyskawiczny, który może Ci uratować życie podczas upałów. Przygotowuje się go błyskawicznie i nie jest to jedynie pusty frazes. Kilka ogórków, botwinka, jogurt i niewiele więcej. Chrupiące, różowe orzeźwienie. Pyszne, sycące i lekkie. Szczerze polecam :) Błyskawiczny chłodnik z botwinki [przepis] pęczek botwinki ząbek czosnku 1 ½ łyżki oleju sól… Czytaj dalej Błyskawiczny chłodnik z botwinki
#zupa tygodnia: zalewajka
Dziś na stole wylądowała kultowa zalewajka – popularna zupa z regionu łódzkiego. Doczekała się wielu wersji i modyfikacji, a podstawowy wariant jest bardzo prosty, sycący, rozgrzewający i smaczny. Zalewajka to w najprostszej wersji ziemniaki pokrojone w kostkę zalane żurem. Jest to doskonały przykład na zupę do której potrzeba tak niewiele by osiągnąć tak dobry efekt końcowy.… Czytaj dalej #zupa tygodnia: zalewajka
Zupa kalafiorowa z makaronem
Byłam klasycznym przykładem niejadka. Takim, co to kręci nosem na wszystko. Ale było kilka potraw w domowym menu, na które zerkałam jako dziecko łaskawie. Wśród nich zaszczytne miejsce zajmowała zupa kalafiorowa. Dziś przedstawiam przepis na kalafiorową udoskonaloną przeze mnie. Jest delikatna, ale wyrazista w smaku, treściwa, sycąca, ale nie ciężka. Przygotowałam ją na bazie młodej włoszczyzny… Czytaj dalej Zupa kalafiorowa z makaronem
#zupa tygodnia: zupa krem z pieczonych buraków
Zupa krem z pieczonych buraków czaruje nie tylko pięknym głębokim kolorem i aksamitną konsystencją. Jest wyrazista w smaku, a to za sprawą pieczonych wcześniej w skórce buraków. Dzięki temu prostemu zabiegowi buraki zyskują skoncentrowany, słodkawy smak. Zupa krem z pieczonych buraków kg upieczonych w skórce buraków 1 kwaśnie jabłko cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka papryki… Czytaj dalej #zupa tygodnia: zupa krem z pieczonych buraków
Zupa pomidorowa z tortellini
Kto nie lubi zupy pomidorowej, ręka do góry! To jedna z ulubionych zup w naszym kraju. Ja przygotowuję wersję wzbogaconą marchewką, która nadaje zupie delikatnej słodyczy. Po dokładnym zmiksowaniu otrzymuję cudownie aromatyczny, aksamitny pomidorowy krem. To jest ulubiona zupa moich dziewczynek i choć smak sprawdzony od lat, to odważyłam się niewielką modyfikację. Na patelni podsmażyłam… Czytaj dalej Zupa pomidorowa z tortellini
Zupa krem ze szparagów. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
Zupa krem ze szparagów to jedna z najpopularniejszych wiosennych zup. Jest delikatna, ale z charakterem, ma aksamitną konsystencję i cudowny zielony kolor. Podaję ją ze szczodrą garścią parmezanu, który doskonale kontrastuje z delikatnością szparagów. Taką zupę gotuje się właściwie błyskawicznie, a cały bajer tkwi we właściwym, dokładnym zmiksowaniu składników na krem. Ja posługuję się najprostszym i najwygodniejszym… Czytaj dalej Zupa krem ze szparagów. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
#zupa tygodnia: kapuśniak z kiszonej kapusty
Zapraszam na kapuśniak z kiszonej kapusty. Co powiesz na talerz gorącego, treściwego kapuśniaku z ziemniakami i boczkiem? To klasyk nad klasykami naszej polskiej kuchni. Zupa, która syci, pobudza, rozgrzewa i dodaje energii. Uważam, że garnek zupy na kuchence zawsze jest mile widziany. Ratuje z opresji, gdy do domu wraca ze szkoły zgłodniała dzieciarnia, gdy wpadnie… Czytaj dalej #zupa tygodnia: kapuśniak z kiszonej kapusty
#zupa tygodnia: zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów to jedna z tych zup, które bardzo często gotuję w domu. Lubią ją niemal wszyscy. Ma gładką, niemal aksamitną konsystencję, a to za sprawą kilku ziemniaków które do niej dodaję. Ma też super zielony kolor, no i można ją podawać na wiele sposobów. U nas w domu zupa krem z brokułów… Czytaj dalej #zupa tygodnia: zupa krem z brokułów
#zupa tygodnia: zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy to jedna z najpopularniejszych zup, lubianych szczególnie w okresie jesienno-zimowym. I wcale się nie dziwię. Jest pożywna, aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Talerz takiej gęstej zupy może spokojnie wystarczyć za cały posiłek. Zupę podaję z chlebem. Doskonale sprawdzą się tu grzanki z przesmażonego na oleju z czosnkiem czerstwego chleba. Zupę możesz też podać z… Czytaj dalej #zupa tygodnia: zupa z soczewicy
#zupa tygodnia: Ogórkowa z ziemniakami i ryżem
Swojski smaki i bardzo treściwa forma – moją zupą ogórkową można się najeść do syta. Jest gęsta i bardzo smaczna. Poza podduszonymi na maśle ogórkami, marchewką i pietruszką , dodaję do niej pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec, gdy zupa jest już prawie gotowa, wsypuję jeszcze garść ryżu, który dodatkowo ją zagęszcza. Zupę można dodatkowo doprawić kwaśną śmietaną.… Czytaj dalej #zupa tygodnia: Ogórkowa z ziemniakami i ryżem
Najlepsza zupa pomidorowa
No tak się składa, że przynajmniej raz w tygodniu musimy mieć w domu garnek gorącej zupy pomidorowej. Najlepszej na świecie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna. Ja zajadam wersję podstawową, bez dodatków. Najczęściej nalewam sobie ją po prostu do kubka. Czasem wrzucę kilka pokruszonych krakersów lub jakąś grzankę, albo kilka kostek sera. Moje dzieci lubią… Czytaj dalej Najlepsza zupa pomidorowa
Kremowa zupa z pieczonej dyni
Cudownie prosta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni. Ma kremową konsystencję i przepiękny kolor. Nie może jej zabraknąć na jesiennym stole. Kremowa zupa z pieczonej dyni [przepis] 1 kg dyni cebula 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku łyżka słodkiej papryki łyżeczka papryki wędzonej 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego sól pieprz gałka muszkatołowa 2 łyżki masła klarowanego… Czytaj dalej Kremowa zupa z pieczonej dyni