Kategoria: Zupy
Błyskwiczny chłodnik z botwinką
Błyskawiczny chłodnik z botwinką jest pyszny, lekki, orzeźwiający i pomaga przetrwać gorące dni. W dodatku nie wymaga zbyt wiele zachodu. Przygotowanie chłodnika opanowałam do perfekcji i często go podaję moim domownikom. Dodaję do niego szczypiorek, doskonale też będzie pasował koperek. Wspaniale smakuje z jajkiem na twardo i młodymi ziemniakami z masłem. Taki zestaw to dla… Czytaj dalej Błyskwiczny chłodnik z botwinką
Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków
Niezwykle prosty chłodnik z ogórków i jogurtu. Przepis pochodzi kuchni bułgarskiej. Przed podaniem warto do niego dodać garść siekanych orzechów włoskich. Smacznego! Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków 1/2 l jogurtu naturalnego 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 ogórek ,wąż” 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju pęczek koperku orzechy włoskie sól1. Jogurt rozmieszać dokładnie z wodą.… Czytaj dalej Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków
Gazpacho – hiszpański chłodnik pomidorowy
Przepis dla wielbicieli pomidorów. Szybki, wyrazisty, pełen smaku i kolorów. Tajemnicą udanego gazpacho jest aksamitna baza przygotowana na bazie bułki, czosnku i oliwy. Zmiksowana na jedwabistą emulsję będzie idealnym tłem dla dojrzałych pomidorów, chrupiącej cebuli i soczystej papryki.
#zupa tygodnia: wegetariańska grochówka z ziołowymi grzankami
Ostatnio moje wegetariańskie dzieci zatęskniły za smakiem grochówki. Zadanie o tyle trudne, że treść tej klasycznej zupie nadają wędzone żeberka. Tu żeberka nie mogły się pojawić, jednak dodatek czosnku, majeranku i wędzonej papryki nadały grochówce wyrazistego charakteru z wędzonym posmakiem. Skromne ziołowe grzanki robię w domu często. W ten sposób wykorzystuję czerstwe pieczywo, które zmieniam w złociste,… Czytaj dalej #zupa tygodnia: wegetariańska grochówka z ziołowymi grzankami
Zupa z soczewicy z ziołowymi grzankami
Pyszna, bardzo prosta i szybka do przygotowania zupa, która zdecydowanie zyskuje na następny dzień. Genialnie smakuje z domowymi grzankami z dodatkiem suszonych ziół. Takie grzanki to dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Zupa z soczewicy z ziołowymi grzankami 250 g zielonej soczewicy cebula 3 ząbki czosnku trzy marchewki 2 liście laurowe łyżka papryki wędzonej łyżeczka… Czytaj dalej Zupa z soczewicy z ziołowymi grzankami
Chłodnik z ogórków
Jestem fanką chłodników. Te nieskomplikowane w przygotowaniu zupy mogą uratować życie podczas upalnego lata. Chłodnik ogórkowy na bazie jogurtu naturalnego ma swoje korzenie na Bałkanach. W wersji bułgarskiej znany pod nazwą tarator. Można go podawać z koprem, można dodać wcześniej uprażone na suchej patelni orzechy włoskie. Dobrze smakuje z grzankami, ale też z jajkiem ugotowanym na twardo.… Czytaj dalej Chłodnik z ogórków
Błyskawiczny chłodnik z botwinki
To jest przepis na chłodnik błyskawiczny, który może Ci uratować życie podczas upałów. Przygotowuje się go błyskawicznie i nie jest to jedynie pusty frazes. Kilka ogórków, botwinka, jogurt i niewiele więcej. Chrupiące, różowe orzeźwienie. Pyszne, sycące i lekkie. Szczerze polecam :) Błyskawiczny chłodnik z botwinki [przepis] pęczek botwinki ząbek czosnku 1 ½ łyżki oleju sól… Czytaj dalej Błyskawiczny chłodnik z botwinki
#zupa tygodnia: zalewajka
Dziś na stole wylądowała kultowa zalewajka – popularna zupa z regionu łódzkiego. Doczekała się wielu wersji i modyfikacji, a podstawowy wariant jest bardzo prosty, sycący, rozgrzewający i smaczny. Zalewajka to w najprostszej wersji ziemniaki pokrojone w kostkę zalane żurem. Jest to doskonały przykład na zupę do której potrzeba tak niewiele by osiągnąć tak dobry efekt końcowy.… Czytaj dalej #zupa tygodnia: zalewajka
Zupa kalafiorowa z makaronem
Byłam klasycznym przykładem niejadka. Takim, co to kręci nosem na wszystko. Ale było kilka potraw w domowym menu, na które zerkałam jako dziecko łaskawie. Wśród nich zaszczytne miejsce zajmowała zupa kalafiorowa. Dziś przedstawiam przepis na kalafiorową udoskonaloną przeze mnie. Jest delikatna, ale wyrazista w smaku, treściwa, sycąca, ale nie ciężka. Przygotowałam ją na bazie młodej włoszczyzny… Czytaj dalej Zupa kalafiorowa z makaronem
#zupa tygodnia: zupa krem z pieczonych buraków
Zupa krem z pieczonych buraków czaruje nie tylko pięknym głębokim kolorem i aksamitną konsystencją. Jest wyrazista w smaku, a to za sprawą pieczonych wcześniej w skórce buraków. Dzięki temu prostemu zabiegowi buraki zyskują skoncentrowany, słodkawy smak. Zupa krem z pieczonych buraków kg upieczonych w skórce buraków 1 kwaśnie jabłko cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka papryki… Czytaj dalej #zupa tygodnia: zupa krem z pieczonych buraków
Zupa pomidorowa z tortellini
Kto nie lubi zupy pomidorowej, ręka do góry! To jedna z ulubionych zup w naszym kraju. Ja przygotowuję wersję wzbogaconą marchewką, która nadaje zupie delikatnej słodyczy. Po dokładnym zmiksowaniu otrzymuję cudownie aromatyczny, aksamitny pomidorowy krem. To jest ulubiona zupa moich dziewczynek i choć smak sprawdzony od lat, to odważyłam się niewielką modyfikację. Na patelni podsmażyłam… Czytaj dalej Zupa pomidorowa z tortellini
Zupa krem ze szparagów. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
Zupa krem ze szparagów to jedna z najpopularniejszych wiosennych zup. Jest delikatna, ale z charakterem, ma aksamitną konsystencję i cudowny zielony kolor. Podaję ją ze szczodrą garścią parmezanu, który doskonale kontrastuje z delikatnością szparagów. Taką zupę gotuje się właściwie błyskawicznie, a cały bajer tkwi we właściwym, dokładnym zmiksowaniu składników na krem. Ja posługuję się najprostszym i najwygodniejszym… Czytaj dalej Zupa krem ze szparagów. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
#zupa tygodnia: kapuśniak z kiszonej kapusty
Zapraszam na kapuśniak z kiszonej kapusty. Co powiesz na talerz gorącego, treściwego kapuśniaku z ziemniakami i boczkiem? To klasyk nad klasykami naszej polskiej kuchni. Zupa, która syci, pobudza, rozgrzewa i dodaje energii. Uważam, że garnek zupy na kuchence zawsze jest mile widziany. Ratuje z opresji, gdy do domu wraca ze szkoły zgłodniała dzieciarnia, gdy wpadnie… Czytaj dalej #zupa tygodnia: kapuśniak z kiszonej kapusty
#zupa tygodnia: zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów to jedna z tych zup, które bardzo często gotuję w domu. Lubią ją niemal wszyscy. Ma gładką, niemal aksamitną konsystencję, a to za sprawą kilku ziemniaków które do niej dodaję. Ma też super zielony kolor, no i można ją podawać na wiele sposobów. U nas w domu zupa krem z brokułów… Czytaj dalej #zupa tygodnia: zupa krem z brokułów
#zupa tygodnia: zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy to jedna z najpopularniejszych zup, lubianych szczególnie w okresie jesienno-zimowym. I wcale się nie dziwię. Jest pożywna, aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Talerz takiej gęstej zupy może spokojnie wystarczyć za cały posiłek. Zupę podaję z chlebem. Doskonale sprawdzą się tu grzanki z przesmażonego na oleju z czosnkiem czerstwego chleba. Zupę możesz też podać z… Czytaj dalej #zupa tygodnia: zupa z soczewicy
#zupa tygodnia: Ogórkowa z ziemniakami i ryżem
Swojski smaki i bardzo treściwa forma – moją zupą ogórkową można się najeść do syta. Jest gęsta i bardzo smaczna. Poza podduszonymi na maśle ogórkami, marchewką i pietruszką , dodaję do niej pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec, gdy zupa jest już prawie gotowa, wsypuję jeszcze garść ryżu, który dodatkowo ją zagęszcza. Zupę można dodatkowo doprawić kwaśną śmietaną.… Czytaj dalej #zupa tygodnia: Ogórkowa z ziemniakami i ryżem