Desery | Dieta | Dzieci | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Truskawkowy deser zamknięty w słoiku. Na majówkę!

 
Zdrowe i pyszne. To wiadomo. Zamiast śmieciowych przekąsek, kolorowy, pachnący deser zamknięty w słoiczku. Bez obaw można go włożyć do piknikowego koszyka. Jestem pewna, że sami stworzycie swoje ulubione smaki i zabierzecie na majówkę.  W słoiku. Miłej zabawy!
  
 Deser w słoiczku

100 g płatków owsianych
6 łyżek miodu
100 g truskawek
150 ml jogurtu naturalnego
pół laski wanilii

Na suchą patelnię wysypać płatki, podgrzewać, cały czas mieszając, aż zaczną wydzielać lekko orzechowy zapach. Zalać
3 łyżkami miodu, i mieszać energicznie ok. 2-3 minut, aż miód zacznie się karmelizować. Zdjąć z ognia i od razu przełożyć na deskę lub kuchenny blat wyłożony nieprzywierającym papierem do pieczenia. W ciągu kilku minut,gdy tylko płatki przestygną, staną się przyjemnie chrupiące.Truskawki pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z pozostałym miodem i ziarenkami z wanilii. Do szklanych, małych słoiczków wkładać warstwami płatki, jogurt i truskawki. 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mmmm, świetny pomysł, zwłaszcza podpieczenie płatków i miodu, troszkę jak domowa granola – taka mega uproszczona ! :p Mam nadzieję, że uda mi się wypróbować ten przepis, choćby jutro !

Pozdrawiam,
Zosia