Zdrowe i pyszne. To wiadomo. Zamiast śmieciowych przekąsek, kolorowy, pachnący deser zamknięty w słoiczku. Bez obaw można go włożyć do piknikowego koszyka. Jestem pewna, że sami stworzycie swoje ulubione smaki i zabierzecie na majówkę. W słoiku. Miłej zabawy!
Deser w słoiczku
100 g płatków owsianych
6 łyżek miodu
100 g truskawek
150 ml jogurtu naturalnego
pół laski wanilii
Na suchą patelnię wysypać płatki, podgrzewać, cały czas mieszając, aż zaczną wydzielać lekko orzechowy zapach. Zalać 3 łyżkami miodu, i mieszać energicznie ok. 2-3 minut, aż miód zacznie się karmelizować. Zdjąć z ognia i od razu przełożyć na deskę lub kuchenny blat wyłożony nieprzywierającym papierem do pieczenia. W ciągu kilku minut,gdy tylko płatki przestygną, staną się przyjemnie chrupiące.Truskawki pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z pozostałym miodem i ziarenkami z wanilii. Do szklanych, małych słoiczków wkładać warstwami płatki, jogurt i truskawki.
Na suchą patelnię wysypać płatki, podgrzewać, cały czas mieszając, aż zaczną wydzielać lekko orzechowy zapach. Zalać 3 łyżkami miodu, i mieszać energicznie ok. 2-3 minut, aż miód zacznie się karmelizować. Zdjąć z ognia i od razu przełożyć na deskę lub kuchenny blat wyłożony nieprzywierającym papierem do pieczenia. W ciągu kilku minut,gdy tylko płatki przestygną, staną się przyjemnie chrupiące.Truskawki pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z pozostałym miodem i ziarenkami z wanilii. Do szklanych, małych słoiczków wkładać warstwami płatki, jogurt i truskawki.
Komentarze
Mmmm, świetny pomysł, zwłaszcza podpieczenie płatków i miodu, troszkę jak domowa granola – taka mega uproszczona ! :p Mam nadzieję, że uda mi się wypróbować ten przepis, choćby jutro !
Pozdrawiam,
Zosia