Kategoria: Wegetariańskie
Kremowa zupa z pieczonej dyni hokkaido
Ugotuj ze mną aromatyczną i rozgrzewającą zupa z dyni, która ma kremową konsystencję, przepiękny kolor i nie może jej zabraknąć na jesiennym stole. Tajemnica tej zupy tkwi w dyni. W tym przypadku polecam odmianę hokkaido, która charakteryzuje się zwartym miąższem i nie trzeba jej obierać. Najbardziej kłopotliwe w przygotowywaniu potraw z dyni jest jej obieranie… Czytaj dalej Kremowa zupa z pieczonej dyni hokkaido
Błyskawiczny chłodnik z botwinką
Błyskawiczny chłodnik z botwinką jest pyszny, lekki, orzeźwiający i pomaga przetrwać gorące dni. W dodatku nie wymaga zbyt wiele zachodu. Przygotowanie chłodnika opanowałam do perfekcji i często go podaję moim domownikom. Dodaję do niego szczypiorek, doskonale też będzie pasował koperek. Wspaniale smakuje z jajkiem na twardo i młodymi ziemniakami z masłem. Taki zestaw to dla… Czytaj dalej Błyskawiczny chłodnik z botwinką
Hiszpański omlet z ziemniakami – tortilla de patatas
Doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Tak z ręką na sercu, to ten prosty hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków jest tak smaczny, że warto ziemniaki ugotować specjalnie po to, by go usmażyć. Doskonale smakuje tuż po zdjęciu z patelni, ale lubię go również w wersji na zimno, jako przystawkę lub… Czytaj dalej Hiszpański omlet z ziemniakami – tortilla de patatas
Gazpacho – hiszpański chłodnik pomidorowy
Przepis dla wielbicieli pomidorów. Szybki, wyrazisty, pełen smaku i kolorów. Tajemnicą udanego gazpacho jest aksamitna baza przygotowana na bazie bułki, czosnku i oliwy. Zmiksowana na jedwabistą emulsję będzie idealnym tłem dla dojrzałych pomidorów, chrupiącej cebuli i soczystej papryki.
Wegańskie spring rollsy z sosem czosnkowym
Chrupiące, lekkie, pełne smaku i niebywale kolorowe, takie są właśnie moje spring rollsy. Samo przygotowanie jest bardzo proste.
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
Krojenie kapusty pekińskiej zajmuje dosłownie chwilę. Pora po posiekaniu zawsze przelewam wrzątkiem, dzięki temu lekko łagodzę jego moc. Zwykle przygotowuję wielką michę takiej surówki, żeby starczyła na dwa dni. Dzięki temu następnego dnia oszczędzam czas.
Rewelacyjna sałatka ziemniaczana z bobem
Młode ziemniaki, bób, ogórki małosolne, drobno pokrojona cebula, szczypiorek i pyszny sos z czosnkiem i odrobiną skórki otartej z cytryny. Sezonowe smaki lata, którymi warto się delektować właśnie teraz. Sałatka ziemniaczana z bobem jest przepyszna i pożywna. W upalne lato podaję ją często zamiast obiadu. Sprawdzi się na towarzyskich spotkaniach, grillach i ogniskach. Rewelacyjna sałatka… Czytaj dalej Rewelacyjna sałatka ziemniaczana z bobem
Wegetariańskie curry z tofu
Kiedy brak mi czasu na gotowanie, a muszę nakarmić rodzinę, wegetariańskie curry z tofu ratuje mnie z opresji. Uwielbiam je przygotowywać z kilku powodów. Pierwszy powód już znasz – to czas. Opanowałam działania do perfekcji i całość, łącznie z ugotowaniem ryżu zajmuje mi ok. 20 minut. Nieźle jak ja taki wspaniały obiad, prawda? Jeśli jesteś… Czytaj dalej Wegetariańskie curry z tofu
Wegański koktajl z mango
Wegański koktajl z mango i dojrzałych bananów to kolejna propozycja na pyszną porcję energii. Uwielbiam mango, ale dość rzadko udaje mi się kupić owoc idealnie dojrzały. Dlatego zdradzę Wam mój sekret, dzięki któremu nie muszę się już o to martwić. Używam mrożonki! W zamrażarce mam zawsze zapas pokrojonego w kostkę mango mrożonego, w które zaopatruję… Czytaj dalej Wegański koktajl z mango
Wielkanocne różowe jajka faszerowane
Przepis na różowe jajka spodoba się wszystkim, którzy nie tak ja nie wyobrażają sobie stołu wielkanocnego bez jajek faszerowanych. Przepiękny różowy kolor jajka zyskały dzięki marynacie z buraków, z dodatkiem octu jabłkowego i przypraw. Zależało mi na zachowaniu wyraźnego kontrastu między mocnym różem, a naturalną bielą białka, dlatego moje jajka pływały w marynacie jedynie ok.… Czytaj dalej Wielkanocne różowe jajka faszerowane
Zupa z soczewicy z ziołowymi grzankami
Pyszna, bardzo prosta i szybka do przygotowania zupa, która zdecydowanie zyskuje na następny dzień. Genialnie smakuje z domowymi grzankami z dodatkiem suszonych ziół. Takie grzanki to dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Zupa z soczewicy z ziołowymi grzankami 250 g zielonej soczewicy cebula 3 ząbki czosnku trzy marchewki 2 liście laurowe łyżka papryki wędzonej łyżeczka… Czytaj dalej Zupa z soczewicy z ziołowymi grzankami
Pieczony kalafior z curry i miodem
Pieczony kalafior z curry i miodem to genialnie proste i przepyszne danie, w którym prawdopodobnie zakochasz się od pierwszego wejrzenia. Zapomnij wszystko, co dotychczas wiedziałeś o kalafiorze i otwórz się na smak wyrazisty, złożony, z nutką orientu. Coś w sam raz na rozgrzanie duszy i cała podczas zimowych miesięcy. Kalafiora przed pieczeniem możesz podzielić na… Czytaj dalej Pieczony kalafior z curry i miodem
Pieczone oponki serowe z polewą karmelową
Jeśli zdecydujesz się na pieczone oponki serowe z polewą karmelową będzie to najlepsza decyzja jaką mogłaś odjąć. Dzieci Cię ozłocą, chłopak pokocha na nowo, teściowej spadną kapcie, a sąsiadka, jeśli ją poczęstujesz, będzie już zawsze patrzeć na Ciebie z szacunkiem. Tak na serio, jest to niebywale udany mariaż zarówno w sferze wizualnej, jak i smakowej. Pieczone oponki… Czytaj dalej Pieczone oponki serowe z polewą karmelową
Mac and cheese – makaron z sosem serowym. Nastolatki do kuchni!
Makaron z sosem serowym to potrawa polecam dla zgrai głodomorów. Jeśli masz w domu grupę wciąż głodnych dzieci, to warto zapamiętać ten przepis. U nas mistrzem przygotowywania mac and cheese jest moja środkowa córeczka Marinka. Za każdym razem spod jej rąk wychodzi mistrzowski makaron z pysznym, aksamitnym sosem serowym, którym zajada się cała rodzina. To… Czytaj dalej Mac and cheese – makaron z sosem serowym. Nastolatki do kuchni!