Skip to content
  • Konie naturalnie!
    • Porady eksperta
    • Wieści ze stajni
    • Zakupy
  • Wielkanoc
    • wielkanocne dekoracje
    • wielkanocne potrawy
  • Boże Narodzenie
  • Karnawał
    • Pączki i faworki
    • Potrawy na karnawał
  • Kuchnia
    • Wegetariańskie
    • Bezglutenowe
    • Bez cukru
    • Chleby i bułki
    • Desery
    • Ciasta i ciasteczka
    • Dania główne
    • Zupy
    • Napoje
    • Przetwory
    • Przystawki
    • Sałatki
    • Wielkanoc
    • Halloween
  • Fit life
  • Moda i uroda
  • Podróże
    • Miejsca
    • Poradnik podróżnika
  • Dom i ogród
    • Metamorfoza
    • Dekoracje
    • Pomysły na przyjęcia
    • DIY
  • Sklep
    • Ebooki
    • Koszyk
    • Zamówienie
    • REGULAMIN
    • Moje konto
    • Dostawa i płatność
    • Formularz reklamacja/zwrot/wymiana
  • O mnie
    • Współpraca
Strona główna / Kuchnia / Święta / Boże Narodzenie

Kategoria: Boże Narodzenie

  • Boże Narodzenie | Dom i ogród | Świąteczne | Świąteczne DIY

    Jak zrobić papierową osłonkę na doniczkę

    papierowa gwiazda 3d

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta

    Piernikowy blok czekoladowy bez glutenu

    piernikowy blok czekoladowy bez glutenu

  • Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Święta

    Bezglutenowe pierniki na miodzie

    Przepis na bezglutenowe pierniki dopracowywałam przez długi czas. W końcu jestem zadowolona z efektu. Ciasto jest plastyczne, nie klei się, ładnie zachowuje kształt po upieczeniu. Nie musi leżakować, można więc piec i jeść pierniki bez czekania. Moje pierniki nie są zbyt słodkie, nie dodaję cukru, jedynie miód. Z tego przepisu możesz zrobić pierniki na choinkę… Czytaj dalej Bezglutenowe pierniki na miodzie

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Przepisy | Świąteczne | Święta

    Pyszny piernik gryczany last minute

    Obłędnie miodowy, wilgotny, korzenny i totalnie piernikowy, w dodatku przygotowanie ciasta zajmuje chwilę. Doskonały od razu po upieczeniu, więc można go przygotować na ostatnią chwilę, nawet tuż przed wigilią. Użyłam miodu gryczanego, który nadał piernikowi zdecydowanego charakteru. Jeśli nie masz pod ręką miodu gryczanego, nic nie szkodzi. Jestem pewna, że z innym miodem piernik też… Czytaj dalej Pyszny piernik gryczany last minute

  • Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

    Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

    Pieczone pierogi to pyszna odmiana tradycyjnych świątecznych pierogów z kapustą i grzybami. Do przygotowania użyłam prostego w przygotowaniu ciasta drożdżowego. Farsz to tradycyjna kapusta z suszonymi grzybami, którą podrasowałam łyżką powideł śliwkowych. Moje pierogi nabrały odświętnego wyglądu dzięki mały gwiazdkom, które umieściłam na środku. Możesz pominąć ten etap, lub wymyślić własną dekorację. Pieczone pierogi z… Czytaj dalej Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | ciastka | Kuchnia | Świąteczne | Święta

    Korzenne ciasteczka na oleju z polewą czekoladową

    Wszyscy w domu lubimy te proste w przygotowaniu, niewielkie korzenne ciasteczka. Piekę je nietypowo, bo zamiast masła używam oleju rzepakowego. Doprawiam je domową przyprawą do pierników – jak ją zrobić opisałam tu. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, więc upieczone zanurzam w roztopionej czekoladzie, odkładam na kratkę i zostawiam do momentu, aż polewa stwardnieje. No i… Czytaj dalej Korzenne ciasteczka na oleju z polewą czekoladową

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Slider | Świąteczne | Święta

    Piernik marchewkowy

    Proste, szybkie ciasto do upieczenia w okresie przedświątecznym. Do pieczenia wybrałam tym razem okrągłą ceramiczną formę z kominkiem. Dzięki temu ciasto wygląda „odświętnie” i łatwo się kroi. Po upieczeniu można je polać polewą czekoladową, ja jednak zrobiłam super prostą dekorację z cukru pudru. Najlepsze następnego dnia. Piernik marchewkowy z kremem budyniowym 3 jajka 120 g… Czytaj dalej Piernik marchewkowy

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne

    Bardzo proste pierniczki imbirowe na miodzie

    Polecam ten przepis osobom, które poszukują przepisu prostego, nie wymagającego specjalnych umiejętności. Pierniczki można jeść od razu po upieczeniu. W naszym przypadku jedna blacha została od razu przeznaczona na pożarcie, reszta umieszczona w wielkim słoju służy do przegryzania do kawy. Jednak warto pamiętać, że smak i konsystencja pierników pieczonych na miodzie dojrzewa wraz z upływem… Czytaj dalej Bardzo proste pierniczki imbirowe na miodzie

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta

    Doskonały keks klasyczny

    Przepięknie pachnie masłem i bakaliami. Najlepszy jest dwa trzy dni po upieczeniu, dlatego keks warto upiec przed świętami, aby zdążył dojrzeć. Do ciasta można dodać trochę rumu, ale i bez niego jest doskonały. O jego smaku decyduje jakość masła i rodzaj mieszanki bakalii, jakiej użyjesz. Ja lubię kandyzowaną skórkę pomarańczową, trochę kandyzowanych porzeczek, wiśni i papai. Warto… Czytaj dalej Doskonały keks klasyczny

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Porady świąteczne | Świąteczne | Święta

    Jak zrobić idealny lukier do dekorowania pierników

    O piernikach napisałam dużo. Ba, wydałam nawet na ten temat książkę. Piekę pierniki każdego roku, od wielu lat, w najróżniejszych odmianach i kształtach. Upieczone pierniki najczęściej się lukruje. Uwielbiają to robić dzieciaki i dorośli. Zabawy przy tym mnóstwo, człowiek może popuścić wodze fantazji i wylukrować, co mu tam w sercu siedzi. Przepis na pierniki powinnam chyba… Czytaj dalej Jak zrobić idealny lukier do dekorowania pierników

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | ciasteczka maślane | Kuchnia | Świąteczne | Święta

    Świąteczne ciasteczka z gwiazdką

    Są urocze, w stylu retro i przepięknie się prezentują w prezentowym pudełku lub na świątecznym stole. Świąteczne ciasteczka z gwiazdką przygotowałam na bazie tradycyjnego ciasta maślanego. Tu nie ma oszustwa i zastępstw, jest prawdziwe masło, cukier i mąka. A do tego najprawdziwszy dżem malinowy. Zamiast niego możesz użyć innego zrobionego z czerwonych owoców. Po upieczeniu… Czytaj dalej Świąteczne ciasteczka z gwiazdką

  • Boże Narodzenie | Desery | Kuchnia | Święta

    Tiramisu najlepsze!

      Najlepiej smakuje mocno schłodzone. Przedstawiam tiramisu w wykonaniu mojej córki Marinki. Wyszło przepyszne, zajadamy się nim całą rodziną. Nie jest przesadnie słodkie, a smak kawy jest wyraźnie wyczuwalny, co bardzo mi odpowiada. Krem do przełożenia biszkoptów powstał z połączenia bitej śmietany i serka mascarpone. Jest lekki i pyszny. Taki deser sprawdza się na wszelkich… Czytaj dalej Tiramisu najlepsze!

  • Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

    Glazurowany udziec z indyka

    Glazurowany udziec z indyka jest doskonałym pomysłem na świąteczny obiad. Kupuję zazwyczaj udziec bez kości, ale jeśli nie uda Ci się takiego znaleźć, możesz po prostu przekroić mięso wzdłuż i usunąć kość. Mięso po upieczeniu jest wilgotne i aromatyczne. Taka pieczeń dobrze smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno. Na ciepło podaję ją w… Czytaj dalej Glazurowany udziec z indyka

  • Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Desery | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

    Świąteczny kisiel z żurawiny z cynamonem

    Jeśli masz ochotę na lekki, piękny i przepyszny świąteczny deser, to kisiel z żurawiny będzie idealny. Pieści obolałe z przejedzenia brzuchy i daje masę pozytywnej energii. Smacznego :) Kisiel z żurawiny z cynamonem [przepis] 200 g żurawiny 400 ml wody 2 łyżki cukru laska cynamonu kilka goździków łyżka mąki ziemniaczanej [/przepis] Umyć żurawinę i przełożyć do garnka.… Czytaj dalej Świąteczny kisiel z żurawiny z cynamonem

  • Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie

    Pierogi z suszonymi śliwkami

    Trudno sobie wyobrazić święta bez pierogów. Te klasyczne, z kapustą oczywiście pojawić się muszą, a ja podrzucam przepis na pierogi na słodko, cudownie świąteczne, z farszem z suszonych śliwek doprawionych skórką pomarańczową, orzechami i przyprawą korzenną. Pyszna sprawa, cudownie wyglądają i jeszcze lepiej smakują :) Pierogi z suszonymi śliwkami [przepis] ciasto: 3 szklanki mąki szklanka… Czytaj dalej Pierogi z suszonymi śliwkami

  • Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta

    Świąteczna Pavlova z granatem, żurawiną i rozmarynem

    Nieoczywista, przepiękna, lekka i kusząca świąteczna Pavlova z granatem i żurawiną zdobędzie szturmem świąteczny stół. Będzie jaśnieć jak pierwsza gwiazdka wśród tradycyjnych korzennych wypieków. Możesz ją przygotować na deser po świątecznym obiedzie lub zaskoczyć na przyjęciu w pracy. Jestem pewna, że będzie absolutną królową bez względu na to, gdzie się pojawi. Świąteczna Pavlova z granatem,… Czytaj dalej Świąteczna Pavlova z granatem, żurawiną i rozmarynem

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta

    Domki z piernika w wersji mini (do kawy) ❤️

    Domków z piernika w wersji mini możesz użyć do dekoracji wyjątkowej kawy (przepis TU). Prezentują się cudownie zawieszone na brzegu kubka. Pięknie też wyglądają jako świąteczna dekoracja – u nas zdobią stół. Można z nich stworzyć całe piernikowe miasteczko. Do produkcji domków używam ciasta na pierniki własnej produkcji z poniższego przepisu. Przygotowuję je dzień przed… Czytaj dalej Domki z piernika w wersji mini (do kawy) ❤️

  • Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Wegetariańskie

    Genialny pasztet z fasoli

    Bardzo, bardzo smaczny jest ten pasztet. Genialny z kiszonym ogórkiem, z chrzanem, z grzybkami w occie lub z żurawiną. Do pasztetu użyłam fasoli w puszce, bo ochota na pasztet dopadła mnie nagle i nie miałam czasu na nocne moczenie. Do masy dodałam kwaskowe jabłko, polecam Szarą Renetę. Całość doprawiłam czosnkiem i majerankiem. Smacznego :) Genialny… Czytaj dalej Genialny pasztet z fasoli

Nawigacja po wpisach

Strona 1 … Strona 5 Starsze wpisy

Sklep

  • Blog
  • Moje konto
  • Koszyk
  • Sklep
  • Dostawa i płatność
  • REGULAMIN
miniblog

Fakty o lnie, których nie znałaś

Len to tkanina w 100% naturalna, która ma wyjątkową właściwość: zawsze czujesz się w niej świeżo. Gdy temperatura rośnie, jest gorąco i duszno, len jest doskonałym wyborem. Oto kilka faktów o lnie, których prawdopodobnie nie znałaś. Fakty o lnie, których nie znałaś Lnu nie trzeba prasować. Wystarczy tzw. greckie żelazko, czyli zwykły spryskiwacz z czystą… Czytaj dalej Fakty o lnie, których nie znałaś

Strona wykorzystuje pliki cookie do obsługi komentarzy (obowiązkowe) oraz te potrzebne do działania Google Analytics (nieobowiązkowe).
Regulamin

Ok Odrzuć