Kategoria: baby, mazurki i inne słodkości
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Babka majonezowa
Babka majonezowa jest pyszna, prosta w wykonaniu, długo zachowuje świeżość. Do ciasta możesz dodać otartą skórkę cytryny i uzyskasz babkę cytrynową. Albo dwie łyżki kakao, jeśli wolisz babkę czekoladową. Albo zmiksowany szpinak i będzie babka wiosenna. Poniżej uniwersalny przepis na ciasto, które pozwala na dowolne modyfikacje. Smacznego! Babka majonezowa 90 g mąki pszennej 90 g… Czytaj dalej Babka majonezowa
Pascha z gotowanymi żółtkami
Pyszny deser na bazie sera to częsty gość na wielkanocnym stole. Tradycyjnie do twarogu dodaje się surowe żółtka zmiksowane z cukrem na kogel-mogel. Tym razem przedstawiam wersje, w której użyłam żółtek gotowanych dzięki czemu pascha dłużej pozostaje przydatna do spożycia. Zamiast cukru użyłam Erytrolu. To w 100% naturalne słodzidło, nie zawierające kalorii, ani nie podnoszące… Czytaj dalej Pascha z gotowanymi żółtkami
Kokosowy sernik na zimno (bez laktozy)
Lekki, delikatny w smaku kokosowy sernik na zimno wzbogaciłam wyraźną cytrusową nutą, która działa przyjemnie orzeźwiająco. Tym razem przygotowałam ten wiosenny deser w wersji bez laktozy. Oferta produktów bez laktozy wciąż się powiększa i można już bez problemu namierzyć i dobry twaróg i jogurt, dla potrzebujących także śmietanę, mleko i masło oraz niektóre rodzaje serów. To… Czytaj dalej Kokosowy sernik na zimno (bez laktozy)
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy
Osiem kobiet i jeden Francuz – to może być przepis na totalną katastrofę lub spektakularny sukces. Skład osobowy wiosennych warsztatów z marką Kenwood był bardzo mocny. Cztery blogerki: Kasia (kuchniabazylii.pl), Jola (przepisyjoli.com), Sylwia (idealneciasta.com) i pisząca te słowa Beata plus cztery dziennikarki Kasia (zwierciadlo.pl), Sylwia (smaker.pl), Margit (wyborcza.pl) i Paulina (ugotuj.to), czyli team idealny. Pracowałyśmy… Czytaj dalej Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Mazurek cygański. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
Mazurek cygański ma w sobie coś wyjątkowego. Każdego dnia smakuje coraz lepiej, a gdy na paterze zostaje ostatni kawałek, w moim domu rozgrywają się prawdziwe boje o ten przysmak. Nie potrafię powiedzieć, w czym tkwi tajemnica tego przecież tak niesamowicie prostego wypieku. W zasadzie nie ma tu niczego szczególnego – jajka, mąka, cytryna i bakalie. Nawet jego… Czytaj dalej Mazurek cygański. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Bezglutenowy mazurek migdałowy
Ten bardzo prosty mazurek migdałowy ucieszy wszystkich wielbicieli słodkości, a jego wyjątkowym smakiem będą się mogły cieszyć także osoby unikające glutenu. Ciasto upiekłam z masy przypominającej w smaku i składzie domowy marcepan, a pyszną masę czekoladową wzbogaciłam prażonym sezamem i masłem orzechowym. Do pieczenia użyłam kwadratowej formy z ruchomym dnem, dzięki czemu nie musiałam się… Czytaj dalej Bezglutenowy mazurek migdałowy
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Bezglutenowa piaskowa babka cytrynowa
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu bezglutenowa babka piaskowa ma przepiękny żółty kolor dzięki kukurydzianej mące, której użyłam do wypieku i szczypcie kurkumy. To wypiek, który uwielbiają wszyscy. Chętnie podjadają go dzieci i dorośli, mali i duzi. Jest delikatna w smaku, ale z przyjemnie wyczuwalną cytrynową nutą. Po prostu rozpływa się w ustach. Jaki jest… Czytaj dalej Bezglutenowa piaskowa babka cytrynowa
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Dla dzieci | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Domowe pisanki czekoladowe
Takie własnoręcznie zrobione pisanki o smaku czekoladowym są doskonałym wykończeniem wszelkich wielkanocnych deserów. Użyłam ich do doskonałego mazurka bez pieczenia (przepis tu). Możesz ułożyć je na serniku lub ozdobić nim paschę. Albo po prostu ułożyć na talerzyku, ozdobić wiosennymi kwiatkami i czekać, jak na horyzoncie pojawią się jakieś łakomczuszki :) Domowe pisanki czekoladowe [przepis] 150… Czytaj dalej Domowe pisanki czekoladowe
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Cytrynowy sernik na zimno z tofu
Cytrynowy sernik na zimno na bazie tofu to przepis dla osób, które tęsknią za smakiem sernika, ale z różnych względów nie mogą jeść nabiału. Polecam go też tym, którzy unikają glutenu, gdyż spód sernika zrobiłam ze zmielonych migdałów z dodatkiem fig. Można je zastąpić innymi suszonymi owocami, doskonale się sprawdzą morele lub żurawina. Pyszny, orzeźwiający… Czytaj dalej Cytrynowy sernik na zimno z tofu
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Babka piaskowa – najlepszy przepis dla początkujących
Polecam ten przepis na babkę piaskową wszystkim tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni. Tu nie ma co opaść, nie ma co się zepsuć. Babka z mojego przepisu jest delikatna i smaczna i robi wrażenie J Z podanego przepisu (z połowy porcji) wypiekam również baranka na wielkanocny stół. Jak się to robi, by baranek się… Czytaj dalej Babka piaskowa – najlepszy przepis dla początkujących
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Bezglutenowy mazurek migdałowy
Cudownie delikatny bezglutenowy mazurek migdałowy o wyraźnej nucie naturalnej wanilii, to propozycja nie tylko dla osób unikających glutenu. Lekko ciągnący, lekko chrupiący, no i wygląda bardzo kusząco. Kto ma ochotę? Bezglutenowy mazurek migdałowy [przepis] ciasto: 120g cukru 120g masła 3 żółtka 240g mielonych migdałów skórka otarta z jednej cytryny polewa: 4 żółtka 150g cukru pudru… Czytaj dalej Bezglutenowy mazurek migdałowy
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Najlepszy na świecie mazurek kukurydziany z masłem orzechowym.
Słowem wstępu – jako osoba niezwykle skromna napiszę tylko, że jest to najlepszy mazurek, jaki dotychczas popełniłam, a z mojego piekarnika wyszło ich na prawdę sporo. Tak się też składa, że jestem osobą szalenie łakomą, co stoi w pewnej sprzeczności z tym, że lubię siebie w rozmiarze 36 ;) W przepisie, który zrodził się w… Czytaj dalej Najlepszy na świecie mazurek kukurydziany z masłem orzechowym.
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Bezglutenowa babka cytrynowo-pomarańczowa z kaszy kukurydzianej. Pycha!
Absolutnie pyszna. Świetna nawet po kilku dniach, gdy aromaty cytrusowych skórek przegryzą się z kukurydzianym wnętrzem. My w Lawendowym Domu straciliśmy dla tej babki głowę. Polecam! Bezglutenowa babka cytrynowo-pomarańczowa z kaszy kukurydzianej. [przepis] 1 cytryna 1 pomarańcza 6 jajek 200 g brązowego cukru 125 g kaszy kukurydzianej 125 g zmielonych płatków migdałowych 2 łyżki… Czytaj dalej Bezglutenowa babka cytrynowo-pomarańczowa z kaszy kukurydzianej. Pycha!
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Desery | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Mazurek czekoladowy bez pieczenia
Szalenie prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. I pyszny, po prostu obłędnie smaczny! Czekoladowy spód na bazie ciasteczek ożywiłam kawową nutą i wypełniłam obłędnym czekoladowym kremem. Przed wyciągnięciem z formy mazurek trzeba dobrze schłodzić. Na dno warto położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia. Mazurek czekoladowy bez pieczenia [przepis] Na spód: 250 g ciasteczek owsianych (użyłam… Czytaj dalej Mazurek czekoladowy bez pieczenia
Doskonała pascha migdałowa z twarogu.
Pascha robi wrażenie! Jest tak smaczna, że śmiało mogę umiecić ją na pierwszym miejscu wśród wielkanocnych deserów. Wiem, że spodobała Wam się wersja z własnoręcznie przygotowanego sera. Teraz czas na inny przepis, w którym jakość składników odgrywa niebagatelną rolę. Twaróg powinien być pierwszej jakości, najlepszy z możliwych, tłusty, łagodny w smaku, a jajka świeże. Moja… Czytaj dalej Doskonała pascha migdałowa z twarogu.
Jak zrobić domowy nugat?
Złocisty domowy nugat pachnący miodem to po prostu niebo w gębie. Wydawało mi się, że jest to wyzwanie przekraczające moje kulinarne możliwości, aż do chwili, gdy Agnieszka Kręglicka na łamach Wysokich Obcasów dokładnie opisała cały proces. Z wypiekami na twarzy i laptopem opryskanym słodką pianą przebrnęłam przez kolejne etapy, a rodzina z zapartym tchem oczekiwała… Czytaj dalej Jak zrobić domowy nugat?
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Mazurek waniliowy z migdałami
Chrupiąca z wierzchu, lekko ciągnąca w środku masa waniliowa to jedna z moich ulubionych odmian mazurka. Może dlatego, że podczas ucierania kogla mogla mogę bezkarnie oblizywać miskę i czuję się wtedy jak mała dziewczynka? Mazurek waniliowy z migdałami Ciasto: 1 szklanka mąki szczypta soli 1/4 szklanki cukru pudru 80 g zimnego masła 1 łyżka śmietany… Czytaj dalej Mazurek waniliowy z migdałami