Kategoria: Dla dzieci
Wegańskie spaghetti bolognese. Nastolatki do kuchni!
Jeśli lubisz włoskie klasyki, a jednocześnie unikasz w swojej diecie mięsa, to wegańskie spaghetti bolognese jest potrawą, którą warto wypróbować. Możesz na koniec dodać odrobinę parmezanu, co oczywiście sprawi, że potrawa wegańska nie będzie, ale nadal pozostanie bezmięsna :) U nas w domu święci triumfy, uwielbiają ją moje nastolatki, ale też my, choć nie jesteśmy… Czytaj dalej Wegańskie spaghetti bolognese. Nastolatki do kuchni!
Kremowe lody orzechowe bez maszynki
Bardzo proste w przygotowaniu, bez potrzeby używania maszynki do lodów. Składniki wystarczy przełożyć do rondla i podgrzać, aby się połączyły. Lody zawdzięczają swoją kremową konsystencję dwOm rzeczom. Bazie składającej się z mleka kokosowego z dodatkiem masła orzechowego i tahiny. Sporo tłuszczu, ale to właśnie on stoi za ich doskonałą konsystencją. Regularnemu mieszaniu podczas procesu mrożenia.… Czytaj dalej Kremowe lody orzechowe bez maszynki
Prosty tort czekoladowy na Halloween
Baza tortu to ulubione przez moje dzieciaki ciasto czekoladowe z buraków. Jest super proste do upieczenia, ma głęboki czekoladowy smak i świetną, wilgotną konsystencję, więc nie trzeba go już niczym nasączać. Krem to klasyk – bita śmietana z odrobiną cukru i serkiem Mascarpone. Do zabarwienia tortu użyłam barwnika spożywczego w proszku. Rozpuściłam go w odrobinie wody… Czytaj dalej Prosty tort czekoladowy na Halloween
#Pomysł na drugie śniadanie do szkoły – tortilla z parówką
Chodzi o tym, żeby śniadanie było zjedzone i to z apetytem. Tym razem proponuję nasz hit pudełkowy, które można przygotować zarówno w wersji tradycyjnej jak i wegetariańskiej. Tak się składa, że u mnie te obie frakcje jedzeniowe podzielone są w domu mniej więcej na pół, więc moje poranki to ciągłe prześciganie się z pomysłami, co… Czytaj dalej #Pomysł na drugie śniadanie do szkoły – tortilla z parówką
#Pomysł na drugie śniadanie do szkoły – placuszki bananowe z cynamonem
Jako matka potrójna mogę z całą stanowczością napisać, że nie ma nic gorszego rano, gdy czas biegnie jak szalony, dzieciaki stawiają czynny opór przed wyjściem z łóżek, pies domaga się spaceru, a Ty nie masz pomysłu na drugie śniadanie do szkoły. Można iść w banał i zapakować do pudełka kanapkę z żółtym serem. Ale wszyscy… Czytaj dalej #Pomysł na drugie śniadanie do szkoły – placuszki bananowe z cynamonem
Muffiny z porzeczkami na oleju
Lekkie jak chmurka, wilgotne, puszyste i przyjemnie kwaskowe dzięki dodatkowi porzeczek. U nas obowiązkowo piecze się dwie porce na raz, bo co to jest dwanaście sztuk muffinów dla sporej rodziny, powiedzcie sami? Muffiny z porzeczkami na oleju [przepis] (na 12 sztuk) 2 jajka 150 ml oleju 200 ml jogurtu naturalnego 300 g mąki 2 łyżeczki… Czytaj dalej Muffiny z porzeczkami na oleju
Domowe nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym
Domowe nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym to bardzo prosty przepis na danie, które za każdym razem odnosi sukces. Nie wiem co takiego jest w nuggetsach, że uwielbiają je dzieci. Moje są zachwycone za każdym razem, gdy kawałki kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce pojawiają się na stole. Nuggetsy można panierować w tartej bułce lub płatach… Czytaj dalej Domowe nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym
Domowy budyń sojowy z syropem malinowym
Budyń z syropem malinowym kojarzy mi się oczywiście z przedszkolem. Czas totalnej beztroski i przyjemne chwile podwieczorku po leżakowaniu nastrajają człowieka niezwykle optymistycznie. Dziś proponuję budyń w wersji domowej, przygotowany na bazie mleka sojowego. Możesz go również ugotować na mleku migdałowym lub kokosowym. Zamiast syropu malinowego spróbuj wersji z galaretką porzeczkową lub dżemem jeżynowym. Pyszna… Czytaj dalej Domowy budyń sojowy z syropem malinowym
Jabłka w cieście
Jabłka w cieście są bardzo, ale to bardzo lubiane w naszym domu. Chyba mało kto może się oprzeć złocistemu, oprószonemu cukrem pudrem placuszkowi wypełnionemu jabłkami. Można zanurzać w cieście jabłka pokrojone w plastry lub tak jak w tym przypadku pokrojone w kostkę. W smaku różnicy nie ma, a reszta to sprawa przyzwyczajenia. Talerz ciepłych jeszcze… Czytaj dalej Jabłka w cieście
Placki z gotowanych ziemniaków
Placki z gotowanych ziemniaków to smak, który pamiętam z dzieciństwa. Zmorą mojej ówczesnej codzienności był obowiązek obierania ziemniaków po przyjściu ze szkoły. Za to moja mam często smażyła mi z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia właśnie takie placuszki. Posypane cukrem pudrem były doskonałe i nawet ja, przykład książkowego niejadka, wciągałam je z apetytem, aż… Czytaj dalej Placki z gotowanych ziemniaków
Naleśniki z jagodami – przepis prosto z Mazur
To są najlepsze naleśniki z jagodami, jakie jadłam kiedykolwiek. W maleńkiej mazurskiej wsi, gdzieś, gdzie świat się kończy lub zaczyna, w barze, o którym na pierwszy rzut oka niewiele dobrego można powiedzieć, jadłam tego lata prawdziwy rarytas w mistrzowskim wykonaniu. Naleśniki jak naleśniki, niby banał, ale dopiero w tym skromnym miejscu zrozumiałam, że kilka prostych… Czytaj dalej Naleśniki z jagodami – przepis prosto z Mazur
Miodowe batony energetyczne
Często pytacie skąd biorę tyle energii do działania. Na co dzień staram się dostosowywać moją dietę przede wszystkim do pory roku i tego, co aktualnie oferuje natura. Latem to oczywiście przede wszystkim warzywa i owoce w najróżniejszych postaciach. Czerpię z tego bogactwa pełnymi garściami o czym czytelnicy Lawendowego Domu wiedzą doskonale, gdyż moimi kulinarnymi doświadczeniami… Czytaj dalej Miodowe batony energetyczne
#retro gotowanie – szyszki z ryżu preparowanego
Jedynie dwa składniki – szyszki z ryżu preparowanego to jeden z absolutnych hitów na wszelkich imprezach. Uwielbiają je dzieciaki, nawet te zupełnie dorosłe. Jak je robić nauczyła mnie moja przyjaciółka. Sprawa jest prosta, ale potrzeba odrobinę cierpliwości i miska z wodą do zwilżania dłoni podczas produkcji, inaczej skończysz po łokcie obklejona ryżem i kajmakiem ;)… Czytaj dalej #retro gotowanie – szyszki z ryżu preparowanego
#retro gotowanie: racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe – moje dzieci je uwielbiają. Ja też je uwielbiam i pamiętam, jak zajadałam się nimi na wakacjach u babci. Są puszyste, lekko słodkie i bardzo, bardzo smaczne, szczególnie takie prosto z patelni. Najczęściej zajadamy je posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują też ze śmietaną i owocami. Po spożyciu konieczny długi spacer lub rowerowa wycieczka… Czytaj dalej #retro gotowanie: racuchy drożdżowe
Gofry owsiane
Gofry owsiane to kusząca alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Jeśli lubisz wypieki z dodatkiem płatków to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Smaczne, lekkie, nieco cieńsze od gofrów klasycznych. Choć nie są chrupiące, bardzo odpowiada mi ich smak. W dodatku są odpowiednie dla osób unikających w swojej diecie glutenu. Moje płatki rozdrabniam na mąkę w blenderze.… Czytaj dalej Gofry owsiane
#retro gotowanie: Jeżyki z płatków owsianych
Jeżyki z płatków owsianych kojarzą mi się z czasami totalnej beztroski. Pamiętam prywatki z lat szkolnych, na których królowały takie właśnie niewielkie kulki czekoladowo owsiane. Pyszne i proste w przygotowaniu. Moje dzieci doceniły ten smak :) To super pomysł na imprezową przegryzkę na wszelkie karnawałowe towarzyskie spotkania. Do moich kulek dodałam nieco miodu, dzięki czemu… Czytaj dalej #retro gotowanie: Jeżyki z płatków owsianych
Kremowa jaglanka z prażonymi orzechami i Dziką Różą – śniadanie wspomagające odporność.
Znam sporo osób, które z zasady nie tykają kaszy jaglanej. Nie lubią, nie chcą nawet spróbować, no kasza jaglana jest do kitu i tyle. A jednak w klimacie, w którym żyjemy, przychodzi taka pora, kiedy organizmowi niezbędna jest doraźna pomoc w budowaniu odporności. I kasza jaglana jest doskonałym produktem, który w tym pomaga. Jestem pewna,… Czytaj dalej Kremowa jaglanka z prażonymi orzechami i Dziką Różą – śniadanie wspomagające odporność.