Ciasta i ciasteczka | Dieta | Dzieci | Kuchnia | Ogród | Przepisy | Wegetariańskie

Jogurtowe ciasto z rabarbarem. Garden time!

Jogurtowe ciasto z rabarbarem przygotowuje się błyskawicznie. Wspaniale nadaje się zarówno na popołudniową przekąskę, jak i na majówkową wycieczkę. Ale uwaga, to ciasto w naturze jest lekko zakalcowate, wilgotne, taki jest jego naturalny urok :) Nie lubi długiego, dokładnego mieszania, wystarczy, by składniki jedynie się połączyły, nie więcej. W moim ogródku rabarbar już dążył się rozszaleć, a rodzina domaga się rabarbarowych wypieków. Cóż robić, trzeba piec ;)
jogurtowe-ciasto-z-rabarbarem_2

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

100 g mąki pszennej białej
100 g mąki pszennej
pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
125 g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
80 g roztopionego masła
150 ml naturalnego jogurtu
300 g
rabarbaru
  1. Rabarbar umyć, pokroić w plasterki, oprószyć mąką i wymieszać. Dzięki temu rabarbar nie opadnie podczas pieczenia na dół ciasta.
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  3. Do masy dodać stopniowo oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem i sodą, masło, jogurt i na końcu owoce.
  4. Wymieszać składniki. To jest ten rodzaj ciasta, który nie znosi długiego, dokładnego mieszania. Wystarczy kilka obrotów miksera, nie więcej.
  5. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 50 minut.
  7. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. 

jogurtowe ciasto z rabarbarem

oregano

jogurtowe ciasto z rabarbarem_3


Życzę Wam wspaniałego dnia!
avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Właśnie upiekłam to ciasto i wyszło idealne do popołudniowej herbatki. Nie za słodkie, puszyste, z orzeźwiającym smakiem rabarbaru. I tak ładnie wygląda po przekrojeniu. Na pewno jeszcze zagości na moim stole :)

Jakoś nigdy nie piekłam w keksówce ciast, które mają w środku tyle owoców, sama nie wiem czemu… Koniecznie muszę to nadrobić bo uwielbiam keksówkowy kształt, fajnie się to kroi i zajada, łatwo wziąć ze sobą zapakowane jak chleb :)
Ps. Urzekło mnie drugie zdjęcie, jest cudne :)

rok temu upieklam to ciasto pierwszy raz, czekalam cala jesien, zimę…a dzis…pierwszy rabarbar wlasnie udalo mi sie zakupic, ciasto juz w piekarniku :-) kocham to ciasto:-) pozdrawiam wszystkich rabarbarowiczów:-)