Pieczony kalafior z curry i miodem
Pieczony kalafior z curry i miodem to genialnie proste i przepyszne danie, w którym prawdopodobnie zakochasz się od pierwszego wejrzenia. Zapomnij wszystko, co dotychczas wiedziałeś o kalafiorze i otwórz się... czytaj
Doskonały pasztet z ciecierzycy
Pyszny pasztet wegetariański o wyrazistym smaku i kremowej konsystencji. Przygotowałam go na bazie ciecierzycy, którą połączyłam z pieczarkami, marchewką i selerem. Pasztet jest przepyszny, miękki, wilgotny i aromatyczny. Dobrze się... czytaj
Jak przygotować domowe corn dogi?
Corn dog to taki hot dog, tylko że zamiast bułki, parówka otoczona jest ciastem kukurydzianym. Proszę się nie burzyć, nie linczować publicznie za propagowanie fast foodów. Uważam, że wszystko jest... czytaj
#retro gotowanie – galaretka z kurczaka
Galaretka z kurczaka to był hit wszelkich rodzinnych imprez. U nas obowiązkowo miseczki z galaretką pojawiały się na świątecznym stole. Przed podaniem warto je wyjąć z foremek i udekorować plastrem cytryny,... czytaj
Kapusta czerwona zasmażana
Kapustę czerwoną zasmażaną podaję najczęściej do kaczki lub gęsi. W towarzystwie klusek śląskich i dobrze wypieczonego drobiu smakuje doskonale. Bardzo lubię odgrzewać ją na łyżce tłuszczu pozostałego po pieczeniu :) Dzięki dodatkowi... czytaj
Domowy smalec z jabłkami
Ostatnio usłyszałam od bliskiej mi osoby, że jest to najlepszy smalec na świecie. Taka opinia to chyba wystarczająca rekomendacja ;) Dobrze przygotowany smalec to prawdziwy przysmak. Prawdziwy hit każdej imprezy,... czytaj
#Pomysł na drugie śniadanie do szkoły – tortilla z parówką
Chodzi o tym, żeby śniadanie było zjedzone i to z apetytem. Tym razem proponuję nasz hit pudełkowy, które można przygotować zarówno w wersji tradycyjnej jak i wegetariańskiej. Tak się składa,... czytaj
Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy
Osiem kobiet i jeden Francuz – to może być przepis na totalną katastrofę lub spektakularny sukces. Skład osobowy wiosennych warsztatów z marką Kenwood był bardzo mocny. Cztery blogerki: Kasia (kuchniabazylii.pl),... czytaj
#Rozgrzewające śniadania – błyskawiczna owsianka tropikalna
Jak sama nazwa wskazuje, poniższa owsianka ma w sobie wszelkie znamiona doskonałego porannego rozgrzewacza. Prezentuje się również nie najgorzej, co rankiem ma spore znaczenie, bo człowiek zaspany, rozmarudzony, zniechęcony czekającymi... czytaj
#Rozgrzewające śniadania – jak przygotować rozgrzewające śniadanie na mroźne poranki
Solidne mrozy znowu opanowały nasz piękny kraj i zanim zobaczymy na termometrze bardziej przyjazne temperatury minie nieco czasu. Nie ma co narzekać, zima ma swoje prawa. Mroźne poranki to szczególnie... czytaj
Domowe frytki z piekarnika
Domowe frytki z piekarnika to jedno z najbardziej ulubionych sposobów na ziemniaki w moim domu. Dziewczynki je uwielbiają, ja zresztą też. Podaję je ze startym na drobnej tarce serem feta... czytaj
Hummus z bobu
Doskonałe smarowidło do chleba, dodatek do warzywnych kotletów lub ryby – humus z bobu króluje w mojej kuchni od kilku dni. Przygotowuję go z domową tahiną, którą robi się bardzo prosto.... czytaj
Wegańska pasta z fasoli i buraków. Pokochaj olej rzepakowy
Wegańska pasta z fasoli i buraków to pyszne, pożywne, aromatyczne smarowidło do chleba. Ma przepiękny, energetyczny kolor i delikatną konsystencję, dzięki której doskonale rozsmarowuje się na chlebie. Dodatek upieczonych wcześniej... czytaj
Ciekawe kanapki które nie wieją nudą :)
Co powiesz na ciekawe kanapki, czyli takie, które wychodzą poza schemat chleba z kawałkiem wędliny? Takie kanapki nie tylko cieszą oczy, ale przede wszystkim sprawiają, że Twoje kubki smakowe oszaleją... czytaj
Wegańska pasta z fasoli – smalec z fasoli
Wegańska pasta z fasoli to bardzo smaczna pasta do chleba. Niektórzy nazywają ją wegańskim smalcem z fasoli, ale powiem szczerze, że nazwa ma tu niewielkie znaczenie. Pasta jest pyszna, bogata... czytaj
Pokochaj olej rzepakowy. Cytrynowe śledzie w oleju
Cytrynowe śledzie w oleju to tradycyjny przepis mojej mamy na śledzie perfekcyjne. Można je jeść same lub wykorzystać jako bazę do niezliczonej ilości sałatek i innych śledziowych przekąsek. Podobno do... czytaj
Wegetariański pasztet jaglany z warzywami
Wegetariański pasztet jaglany z tego przepisu jest po prostu genialny! Używam do niego gotowanych warzyw, mogą to być warzywa, na których wcześniej przygotowywany był bulion lub inna zupa. Jeśli zależy... czytaj
Obłędna pasta z bakłażana.
Pasta z bakłażana jest chyba najbrzydszą potrawą świata, po prostu szara, nieco grudkowata bezkształtna masa. To trochę tak jak królewicz zaklęty w żabę, czy coś w tym stylu. Pod paskudną... czytaj
Fit life
Trzy błyskawiczne przepisy na wegańskie koktajle + wartości kaloryczne dla osób na redukcji.
Czy wiesz, że śniadanie w płynie może być tak samo wartościowe, jak kanapki, jajecznica lub owsianka? Jeśli nie masz rano ochoty na gotowanie, potrzebujesz czegoś szybkiego i energetycznego to moje sprawdzone przepisy na wegańskie koktajle są doskonałym rozwiązaniem. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Możesz swój...czytaj
Fitibit Inspire HR – inteligentna opaska na rękę
Nie jestem wyczynowym sportowcem, nie biegam maratonów, nie uprawiam też górskiej rowerowej turystyki. Tym samym...czytaj
Przepisy na świeżo wyciskane soki
Szał na świeżo wyciskane soki trwa od dawna. I nie ma się co dziwić. Świeże soki...czytaj
Moda i uroda
#Stylizacja tygodnia z puchowym płaszczem. Wspieram polskie marki
Wracam z cyklem #stylizacja tygodnia, ale w zupełnie nowej wersji. Sama nie wiem, czy nie podstawiam sobie nogi, ale postanowiłam, że chcę w tym cyklu prezentować jedynie marki polskie. Powodów jest kilka. Po pierwsze uważam, że w naszym kraju mamy mnóstwo niewielkich firm, które projektują...czytaj
Subiektywny przewodnik prezentowy 2020
Uwaga, będzie subiektywnie, nieobiektywnie, po mojemu. Jeśli nie jesteś gotowa na solidną porcję autopromocji w...czytaj
Kupujemy polskie buty – Glamoursy ręcznie robione
Gdy otwierasz szare pudełko na którym szewc Krzysztof zostawił wiadomość specjalnie dla Ciebie, czujesz się...czytaj
DIY
Jak zrobić świąteczny stroik krok po kroku
Świąteczne stroiki wprowadzają nas w wyjątkowy nastrój. Można je wieszać na drzwi wejściowe do domu, drzwiczki kuchennych szafek, na lustra, krzesła, na ścianę lub kłaść na stół lub komodę. Możliwości jest wiele. Dobierając stroik zwykle kierujemy się kolorystyką i stylem, w którym utrzymane są pozostałe...czytaj
Ucieczka na wieś. Jak zrobić ścianę z desek DIY.
Remont naszego małego domku powoli dobiega końca. Bądźmy szczerzy, koniec gdzieś się tam majaczy, co...czytaj
Jak zrobić matę węchową dla psa – DIY
No i stało się, mamy w domu szczeniaka. Nasz Border Collie Monthie ma pięć miesięcy...czytaj
Najnowsze filmy
Jak zrobić koc z wełny czesankowej – instrukcja z filmem! DIY
Od dawna się przymierzałam, żeby zrobić koc z wełny czesankowej. Pięć kilogramów czystej żywej wełny czesankowej, godzina przyjemnej pracy i koc o wymiarach 180×145 cm gotowy! Tym razem wyzwanie podjęła moja... czytaj
Cztery sposoby na lepienie pierogów – instrukcja ze zdjęciami + film
Lepienie pierogów to nasz sport narodowy, a lepienie pierogów w grudniu to można rzec patriotyczny obowiązek. Na świątecznym stole pierogi być muszą. A cały grudzień sprzyja wszelkim spotkaniom towarzyskim, na... czytaj
Haul zakupowy (Westwing) – dodatki do domu w stylu scandi
Nie da się urządzić wnętrza w kilka dni. Oczywiście można pomalować ściany, wstawić meble, rozłożyć dywany i zawiesić obrazy, ale o charakterze wnętrza decydują te maleńkie drobiazgi, które przybywają latami,... czytaj
Jak urządzić przyjęcie w stylu rustykalnym w pięciu prostych krokach.
Bez względu na to, czy mieszkasz w wielkim mieście, maleńkim miasteczku, czy na wsi, natura jest wszech obecna w Twoim życiu. I w moim też. Czasem po prostu trzeba przetrzeć... czytaj