Kategoria: Przystawki
Pieczony kalafior z curry i miodem
Pieczony kalafior z curry i miodem to genialnie proste i przepyszne danie, w którym prawdopodobnie zakochasz się od pierwszego wejrzenia. Zapomnij wszystko, co dotychczas wiedziałeś o kalafiorze i otwórz się na smak wyrazisty, złożony, z nutką orientu. Coś w sam raz na rozgrzanie duszy i cała podczas zimowych miesięcy. Kalafiora przed pieczeniem możesz podzielić na… Czytaj dalej Pieczony kalafior z curry i miodem
Doskonały pasztet z ciecierzycy
Pyszny pasztet wegetariański o wyrazistym smaku i kremowej konsystencji. Przygotowałam go na bazie ciecierzycy, którą połączyłam z pieczarkami, marchewką i selerem. Pasztet jest przepyszny, miękki, wilgotny i aromatyczny. Dobrze się kroi. Doskonale smakuje z żurawiną i chrzanem. Doskonały pasztet z ciecierzycy [przepis] cebula 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki kawałek selera 2 łyżeczki… Czytaj dalej Doskonały pasztet z ciecierzycy
Jak przygotować domowe corn dogi?
Corn dog to taki hot dog, tylko że zamiast bułki, parówka otoczona jest ciastem kukurydzianym. Proszę się nie burzyć, nie linczować publicznie za propagowanie fast foodów. Uważam, że wszystko jest dla ludzi, oczywiście w ramach zdrowego rozsądku. Do zrobienia corn dogów namówiła mnie moja nastoletnia córka. Poczyniłyśmy więc kulinarne doświadczenie i okazało się ku naszemu… Czytaj dalej Jak przygotować domowe corn dogi?
#retro gotowanie – galaretka z kurczaka
Galaretka z kurczaka to był hit wszelkich rodzinnych imprez. U nas obowiązkowo miseczki z galaretką pojawiały się na świątecznym stole. Przed podaniem warto je wyjąć z foremek i udekorować plastrem cytryny, choć ja wolę skropić galaretkę octem jabłkowym. Smacznego :) Galaretka z kurczaka [przepis] 2 udka z kurczaka 2 marchewki 2 jajka 200 g groszku konserwowego… Czytaj dalej #retro gotowanie – galaretka z kurczaka
Kapusta czerwona zasmażana
Kapustę czerwoną zasmażaną podaję najczęściej do kaczki lub gęsi. W towarzystwie klusek śląskich i dobrze wypieczonego drobiu smakuje doskonale. Bardzo lubię odgrzewać ją na łyżce tłuszczu pozostałego po pieczeniu :) Dzięki dodatkowi octu jabłkowego kapusta ma przepiękny kolor i wyrazisty, lekko kwaskowy smak. Smacznego :) Kapusta czerwona zasmażana [przepis] niewielka główka czerwonej kapusty 2 cebule cebula 2… Czytaj dalej Kapusta czerwona zasmażana
Domowy smalec z jabłkami
Ostatnio usłyszałam od bliskiej mi osoby, że jest to najlepszy smalec na świecie. Taka opinia to chyba wystarczająca rekomendacja ;) Dobrze przygotowany smalec to prawdziwy przysmak. Prawdziwy hit każdej imprezy, ale też cichy bohater, gdy chcesz poczuć treściwy, wyrazisty smak. Kromka razowca ze smalcem i ogórkiem to niby tak zwyczajny smak, a z drugiej strony… Czytaj dalej Domowy smalec z jabłkami
#Pomysł na drugie śniadanie do szkoły – tortilla z parówką
Chodzi o tym, żeby śniadanie było zjedzone i to z apetytem. Tym razem proponuję nasz hit pudełkowy, które można przygotować zarówno w wersji tradycyjnej jak i wegetariańskiej. Tak się składa, że u mnie te obie frakcje jedzeniowe podzielone są w domu mniej więcej na pół, więc moje poranki to ciągłe prześciganie się z pomysłami, co… Czytaj dalej #Pomysł na drugie śniadanie do szkoły – tortilla z parówką
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy
Osiem kobiet i jeden Francuz – to może być przepis na totalną katastrofę lub spektakularny sukces. Skład osobowy wiosennych warsztatów z marką Kenwood był bardzo mocny. Cztery blogerki: Kasia (kuchniabazylii.pl), Jola (przepisyjoli.com), Sylwia (idealneciasta.com) i pisząca te słowa Beata plus cztery dziennikarki Kasia (zwierciadlo.pl), Sylwia (smaker.pl), Margit (wyborcza.pl) i Paulina (ugotuj.to), czyli team idealny. Pracowałyśmy… Czytaj dalej Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy
#Rozgrzewające śniadania – błyskawiczna owsianka tropikalna
Jak sama nazwa wskazuje, poniższa owsianka ma w sobie wszelkie znamiona doskonałego porannego rozgrzewacza. Prezentuje się również nie najgorzej, co rankiem ma spore znaczenie, bo człowiek zaspany, rozmarudzony, zniechęcony czekającymi obowiązkami, człowiek w porannym niedoczasie, niedospany, człowiek, co to ma w najbliższej perspektywie wyjście z domowych pieleszy prosto w niesprzyjającą mroźną aurę, taki człowiek potrzebuje… Czytaj dalej #Rozgrzewające śniadania – błyskawiczna owsianka tropikalna
#Rozgrzewające śniadania – jak przygotować rozgrzewające śniadanie na mroźne poranki
Solidne mrozy znowu opanowały nasz piękny kraj i zanim zobaczymy na termometrze bardziej przyjazne temperatury minie nieco czasu. Nie ma co narzekać, zima ma swoje prawa. Mroźne poranki to szczególnie trudny moment dnia. Ja mam na to sprawdzony patent – staram się rozpieszczać siebie i bliskich, przygotowując im pyszne, energetyczne, rozgrzewające śniadania. To doskonały sposób,… Czytaj dalej #Rozgrzewające śniadania – jak przygotować rozgrzewające śniadanie na mroźne poranki
Domowe frytki z piekarnika
Domowe frytki z piekarnika to jedno z najbardziej ulubionych sposobów na ziemniaki w moim domu. Dziewczynki je uwielbiają, ja zresztą też. Podaję je ze startym na drobnej tarce serem feta – jeśli dotychczas nie próbowałaś tego połączenia, koniecznie to nadrób ;) Doskonałe są też z ljutenicą, na którą przepis znajdziesz tu. Takie frytki są lżejsze od… Czytaj dalej Domowe frytki z piekarnika
Hummus z bobu
Doskonałe smarowidło do chleba, dodatek do warzywnych kotletów lub ryby – humus z bobu króluje w mojej kuchni od kilku dni. Przygotowuję go z domową tahiną, którą robi się bardzo prosto. Nasiona sezamu podgrzewam na suchej patelni, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Trzeba przy tym uważać, żeby się nie przypaliły, bo będą gorzkie i w ogóle do… Czytaj dalej Hummus z bobu
Wegańska pasta z fasoli i buraków. Pokochaj olej rzepakowy
Wegańska pasta z fasoli i buraków to pyszne, pożywne, aromatyczne smarowidło do chleba. Ma przepiękny, energetyczny kolor i delikatną konsystencję, dzięki której doskonale rozsmarowuje się na chlebie. Dodatek upieczonych wcześniej w skórce buraków sprawia, że pasta ma lekko słodkawy smak, który zrównoważyłam odrobiną czosnku i powoli smażoną na oleju rzepakowym czerwoną cebulą. Taka pasta lub… Czytaj dalej Wegańska pasta z fasoli i buraków. Pokochaj olej rzepakowy
Ciekawe kanapki które nie wieją nudą :)
Co powiesz na ciekawe kanapki, czyli takie, które wychodzą poza schemat chleba z kawałkiem wędliny? Takie kanapki nie tylko cieszą oczy, ale przede wszystkim sprawiają, że Twoje kubki smakowe oszaleją z radości. Kanapki wróciły do łask, stały się swojego rodzaju kreatywnym wyzwaniem. Kanapka to chyba najszybszy sposób na zaspokojenie głodu. Kawałek pieczywa, coś do posmarowania,… Czytaj dalej Ciekawe kanapki które nie wieją nudą :)
Wegańska pasta z fasoli – smalec z fasoli
Wegańska pasta z fasoli to bardzo smaczna pasta do chleba. Niektórzy nazywają ją wegańskim smalcem z fasoli, ale powiem szczerze, że nazwa ma tu niewielkie znaczenie. Pasta jest pyszna, bogata w smaku. Ugotowana fasola jest doskonałym tłem dla powoli karmelizowanej na złoto cebulki i nadającego charakteru kwaśnego jabłka. Od razu się przyznam, że zrobiłam pastę… Czytaj dalej Wegańska pasta z fasoli – smalec z fasoli
Pokochaj olej rzepakowy. Cytrynowe śledzie w oleju
Cytrynowe śledzie w oleju to tradycyjny przepis mojej mamy na śledzie perfekcyjne. Można je jeść same lub wykorzystać jako bazę do niezliczonej ilości sałatek i innych śledziowych przekąsek. Podobno do śledzi trzeba dorosnąć. Coś w tym jest, bo mało kto w dzieciństwie zajada się tym przysmakiem. Bez dobrych śledzi w oleju trudno sobie wyobrazić świąteczny… Czytaj dalej Pokochaj olej rzepakowy. Cytrynowe śledzie w oleju
Wegetariański pasztet jaglany z warzywami
Wegetariański pasztet jaglany z tego przepisu jest po prostu genialny! Używam do niego gotowanych warzyw, mogą to być warzywa, na których wcześniej przygotowywany był bulion lub inna zupa. Jeśli zależy Ci na gładkiej konsystencji, możesz wszystkie składniki zmiksować przed przełożeniem do keksówki. Ja lubię jego złożoną strukturę właśnie w takiej niezmielonej wersji. Smacznego! Wegetariański pasztet… Czytaj dalej Wegetariański pasztet jaglany z warzywami
Obłędna pasta z bakłażana.
Pasta z bakłażana jest chyba najbrzydszą potrawą świata, po prostu szara, nieco grudkowata bezkształtna masa. To trochę tak jak królewicz zaklęty w żabę, czy coś w tym stylu. Pod paskudną powierzchownością kryje się pełna wyrazu, niezwykle smaczna, pobudzająca do szaleństwa pasta, którą możesz zajadać z chlebem. Ja poszłam dalej i połączyłam pikantny smak pasty z… Czytaj dalej Obłędna pasta z bakłażana.