Kategoria: Bezglutenowe
Placki z truskawkami na maślance (bez glutenu)
Lubię przepisy szybkie i efektowne i taki właśnie jest mój przepis na placki z truskawkami na maślance. Ciasto przygotowałam na bazie mieszanki mąki ryżowej i kukurydzianej. Dzięki temu placki zaraz po usmażeniu są wyjątkowo chrupiące. Warto wypróbować tę opcję nawet, jeśli zwykle nie unikasz w swojej diecie glutenu. Możesz również użyć tradycyjnej mąki pszennej. W… Czytaj dalej Placki z truskawkami na maślance (bez glutenu)
Wegańskie spring rollsy z sosem czosnkowym
Chrupiące, lekkie, pełne smaku i niebywale kolorowe, takie są właśnie moje spring rollsy. Samo przygotowanie jest bardzo proste.
Chrupiące placki ziemniaczane grubo tarte
Chrupiące, pyszne placki ziemniaczane przygotowuję z dodatkiem marchewki, posiekanej dymki i czosnku. Masę doprawiam ziołami, dodaję też trochę mieszanki mąki kukurydzianej i owsianej. Tajemnicą sukcesu jest dobra patelnia.
Top 10 – najlepsze przepisy na bezglutenowe słodkości
Oto lista, którą stworzyliście sami, a ja tylko ją tu przypomnę, bo może komuś się przyda. Dlaczego bezglutenowe? Bo sporo osób szuka takich przepisów.
Warstwowa sałatka z kurczakiem i ananasem
Warstwowa sałatka z kurczakiem i ananasem
Bezglutenowe pierniki na miodzie
Przepis na bezglutenowe pierniki dopracowywałam przez długi czas. W końcu jestem zadowolona z efektu. Ciasto jest plastyczne, nie klei się, ładnie zachowuje kształt po upieczeniu. Nie musi leżakować, można więc piec i jeść pierniki bez czekania. Moje pierniki nie są zbyt słodkie, nie dodaję cukru, jedynie miód. Z tego przepisu możesz zrobić pierniki na choinkę… Czytaj dalej Bezglutenowe pierniki na miodzie
Korzenne ciasto marchewkowe bez mąki
Korzenne ciasto marchewkowe przygotowałam bez grama mąki pszennej. Zamiast niej użyłam mąkę migdałową, która na szczęście jest dostępna nie tylko w sklepach specjalistycznych, ja np. kupiłam ją w popularnym dyskoncie. Uwielbiam ciasta marchewkowe i jestem pewna, że nie jestem w tym odosobniona. Poniższy przepis jest prosty, a szczodry dodatek przyprawy korzennej sprawia, że ciasto świetnie… Czytaj dalej Korzenne ciasto marchewkowe bez mąki
Ciasto ze śliwkami bez cukru i glutenu
Upiekłam ciasto ze śliwkami, które nie zawiera cukru i glutenu. Byłam przekonana, że czeka mnie wielka kulinarna katastrofa. Właściwie byłam na to dość dobrze przygotowana i nie spodziewałam się niczego dobrego. Jednak chciałam się przekonać, czy można delektować się ciastem pełnym smaku, nawet jeśli musimy stosować się do ograniczeń w codziennej diecie. Stąd właśnie pomysł… Czytaj dalej Ciasto ze śliwkami bez cukru i glutenu
Rewelacyjna sałatka ziemniaczana z bobem
Młode ziemniaki, bób, ogórki małosolne, drobno pokrojona cebula, szczypiorek i pyszny sos z czosnkiem i odrobiną skórki otartej z cytryny. Sezonowe smaki lata, którymi warto się delektować właśnie teraz. Sałatka ziemniaczana z bobem jest przepyszna i pożywna. W upalne lato podaję ją często zamiast obiadu. Sprawdzi się na towarzyskich spotkaniach, grillach i ogniskach. Rewelacyjna sałatka… Czytaj dalej Rewelacyjna sałatka ziemniaczana z bobem
Wegetariańskie curry z tofu
Kiedy brak mi czasu na gotowanie, a muszę nakarmić rodzinę, wegetariańskie curry z tofu ratuje mnie z opresji. Uwielbiam je przygotowywać z kilku powodów. Pierwszy powód już znasz – to czas. Opanowałam działania do perfekcji i całość, łącznie z ugotowaniem ryżu zajmuje mi ok. 20 minut. Nieźle jak ja taki wspaniały obiad, prawda? Jeśli jesteś… Czytaj dalej Wegetariańskie curry z tofu
Wegański koktajl z mango
Wegański koktajl z mango i dojrzałych bananów to kolejna propozycja na pyszną porcję energii. Uwielbiam mango, ale dość rzadko udaje mi się kupić owoc idealnie dojrzały. Dlatego zdradzę Wam mój sekret, dzięki któremu nie muszę się już o to martwić. Używam mrożonki! W zamrażarce mam zawsze zapas pokrojonego w kostkę mango mrożonego, w które zaopatruję… Czytaj dalej Wegański koktajl z mango
Wielkanocne różowe jajka faszerowane
Przepis na różowe jajka spodoba się wszystkim, którzy nie tak ja nie wyobrażają sobie stołu wielkanocnego bez jajek faszerowanych. Przepiękny różowy kolor jajka zyskały dzięki marynacie z buraków, z dodatkiem octu jabłkowego i przypraw. Zależało mi na zachowaniu wyraźnego kontrastu między mocnym różem, a naturalną bielą białka, dlatego moje jajka pływały w marynacie jedynie ok.… Czytaj dalej Wielkanocne różowe jajka faszerowane
Trzy błyskawiczne przepisy na wegańskie koktajle + wartości kaloryczne dla osób na redukcji.
Czy wiesz, że śniadanie w płynie może być tak samo wartościowe, jak kanapki, jajecznica lub owsianka? Jeśli nie masz rano ochoty na gotowanie, potrzebujesz czegoś szybkiego i energetycznego to moje sprawdzone przepisy na wegańskie koktajle są doskonałym rozwiązaniem. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Możesz swój koktajl przelać do szklanki lub kubka i zabrać ze sobą… Czytaj dalej Trzy błyskawiczne przepisy na wegańskie koktajle + wartości kaloryczne dla osób na redukcji.
Jak zrobić puree z dyni
Puree z dyni jest podstawą wielu potraw. Możesz go użyć do przygotowania obłędnej lasagne z szałwią, możesz upiec obłędne muffiny, albo przesmaczny wegański krem czekoladowy. Warto zrobić go więcej i zamrozić w porcjach. Do przygotowania puree polecam dynię Hokkaido. Jest idealna, wyrazista w smaku, z lekko orzechową nutą i zwartym miąższu. Jak zrobić puree z… Czytaj dalej Jak zrobić puree z dyni
Ciasto czekoladowe z dwóch składników. Nastolatki do kuchni!
Bardzo czekoladowe, lekkie, pyszne ciasto czekoladowe, które przygotujesz z… dwóch składników! Tylko jajka i czekolada, nic więcej. Pięknie wyrasta, pięknie wygląda, nie jest specjalnie słodkie. Więc jeśli lubisz w wypiekach zdecydowanie słodki smak, wierzch ciasta polej dodatkowo tradycyjną polewą czekoladową. Takie ciasto doskonale sprawdzi się w diecie bezglutenowej i keto. Zobaczcie, jak sobie z nim… Czytaj dalej Ciasto czekoladowe z dwóch składników. Nastolatki do kuchni!
Pomidory po prowansalsku po mojemu :)
Czas pomidorowego eldorado zachęca na kulinarnych poszukiwań. Każda moja wyprawa na pobliski targ kończy się pomidorowymi zakupami. Kocham pomidory i jestem pewna, że nie jestem w tym gorącym uczuciu odosobniona. Więc jeśli masz właśnie w domu kilogram podłużnych pomidorów, trochę sera, ziół i orzechów, to za chwilę możesz się cieszyć przepysznym daniem na pomidory po… Czytaj dalej Pomidory po prowansalsku po mojemu :)