Kategoria: Kuchnia
Lawendowy Dom od kuchni znacie bardzo dobrze. Jeśli nie, zapraszam serdecznie. Teraz dużo łatwiej znajdziecie potrzebny przepis.
Miodownik z kremem z kaszy manny
Kruche miodowe placki przełożone delikatnym kremem przygotowanym na bazie kaszy manny i wierzch ozdobiony polewą czekoladową i orzechami w karmelu. Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które robi ogromne wrażenie, a jednocześnie jest przyjemne w przygotowaniu, to miodownik jest idealny. Upiekłam go w okrągłej tortownicy, dzięki czemu miodownik prezentuje się imponująco. Kroi się bardzo łatwo, nie kruszy… Czytaj dalej Miodownik z kremem z kaszy manny
Kremowa zupa z pieczonej dyni hokkaido
Ugotuj ze mną aromatyczną i rozgrzewającą zupa z dyni, która ma kremową konsystencję, przepiękny kolor i nie może jej zabraknąć na jesiennym stole. Tajemnica tej zupy tkwi w dyni. W tym przypadku polecam odmianę hokkaido, która charakteryzuje się zwartym miąższem i nie trzeba jej obierać. Najbardziej kłopotliwe w przygotowywaniu potraw z dyni jest jej obieranie… Czytaj dalej Kremowa zupa z pieczonej dyni hokkaido
Genialny ketchup z cukinii
Pyszny ketchup o wyrazistym smaku. Doskonały do zapiekanek, kanapek lub jako dodatek do kotletów warzywnych. Samo przygotowanie nie sprawia żadnych kłopotów. Cukinię i cebulę trę na tarce, solę i odstawiam na noc w przykrytej misce do lodówki. Przez ten czas warzywa puszczą sok. Do ketchupu wybieram cukinię młodą, nieprzerośniętą. Smacznego :) Genialny ketchup z cukinii… Czytaj dalej Genialny ketchup z cukinii
Placki z truskawkami na maślance (bez glutenu)
Lubię przepisy szybkie i efektowne i taki właśnie jest mój przepis na placki z truskawkami na maślance. Ciasto przygotowałam na bazie mieszanki mąki ryżowej i kukurydzianej. Dzięki temu placki zaraz po usmażeniu są wyjątkowo chrupiące. Warto wypróbować tę opcję nawet, jeśli zwykle nie unikasz w swojej diecie glutenu. Możesz również użyć tradycyjnej mąki pszennej. W… Czytaj dalej Placki z truskawkami na maślance (bez glutenu)
Błyskawiczny chłodnik z botwinką
Błyskawiczny chłodnik z botwinką jest pyszny, lekki, orzeźwiający i pomaga przetrwać gorące dni. W dodatku nie wymaga zbyt wiele zachodu. Przygotowanie chłodnika opanowałam do perfekcji i często go podaję moim domownikom. Dodaję do niego szczypiorek, doskonale też będzie pasował koperek. Wspaniale smakuje z jajkiem na twardo i młodymi ziemniakami z masłem. Taki zestaw to dla… Czytaj dalej Błyskawiczny chłodnik z botwinką
Jak zrobić placki z kwiatów czarnego bzu
Czy jadłaś kiedyś placki z kwiatów czarnego bzu? Jak nie teraz to kiedy? Czarny kwiat właśnie kwitnie swoimi białymi baldachimami i przepięknie pachnie. Na placki wystarczy jakieś 15-20 kwiatów, zależy od wielkości. No i ciasto podobne do naleśnikowego. Zrywając kwiaty zadbaj, by pochodziły z czystego, oddalonego od drogi miejsca. Zerknij też, czy nie ma na… Czytaj dalej Jak zrobić placki z kwiatów czarnego bzu
Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków
Niezwykle prosty chłodnik z ogórków i jogurtu. Przepis pochodzi kuchni bułgarskiej. Przed podaniem warto do niego dodać garść siekanych orzechów włoskich. Smacznego! Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków 1/2 l jogurtu naturalnego 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 ogórek ,wąż” 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju pęczek koperku orzechy włoskie sól1. Jogurt rozmieszać dokładnie z wodą.… Czytaj dalej Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków
Hiszpański omlet z ziemniakami – tortilla de patatas
Doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Tak z ręką na sercu, to ten prosty hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków jest tak smaczny, że warto ziemniaki ugotować specjalnie po to, by go usmażyć. Doskonale smakuje tuż po zdjęciu z patelni, ale lubię go również w wersji na zimno, jako przystawkę lub… Czytaj dalej Hiszpański omlet z ziemniakami – tortilla de patatas
Gazpacho – hiszpański chłodnik pomidorowy
Przepis dla wielbicieli pomidorów. Szybki, wyrazisty, pełen smaku i kolorów. Tajemnicą udanego gazpacho jest aksamitna baza przygotowana na bazie bułki, czosnku i oliwy. Zmiksowana na jedwabistą emulsję będzie idealnym tłem dla dojrzałych pomidorów, chrupiącej cebuli i soczystej papryki.
Wegańskie spring rollsy z sosem czosnkowym
Chrupiące, lekkie, pełne smaku i niebywale kolorowe, takie są właśnie moje spring rollsy. Samo przygotowanie jest bardzo proste.
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
Krojenie kapusty pekińskiej zajmuje dosłownie chwilę. Pora po posiekaniu zawsze przelewam wrzątkiem, dzięki temu lekko łagodzę jego moc. Zwykle przygotowuję wielką michę takiej surówki, żeby starczyła na dwa dni. Dzięki temu następnego dnia oszczędzam czas.
Chrupiące placki ziemniaczane grubo tarte
Chrupiące, pyszne placki ziemniaczane przygotowuję z dodatkiem marchewki, posiekanej dymki i czosnku. Masę doprawiam ziołami, dodaję też trochę mieszanki mąki kukurydzianej i owsianej. Tajemnicą sukcesu jest dobra patelnia.
Top 10 – najlepsze przepisy na bezglutenowe słodkości
Oto lista, którą stworzyliście sami, a ja tylko ją tu przypomnę, bo może komuś się przyda. Dlaczego bezglutenowe? Bo sporo osób szuka takich przepisów.
Surówka z kiszonych warzyw. Krótki kurs domowego kiszenia
Mogę śmiało napisać, że kiszonki to nasze dobro narodowe. Mają zbawienny wpływ na odporność, szczególnie teraz, w tym trudnym czasie warto o tym pamiętać. Poza tym wspierają układ krwionośny, regulują trawienie, są naturalnym antybiotykiem, mają działanie przeciwreumatyczne. Są smaczne i można je przygotować samodzielnie z ogólnodostępnych warzyw.
Warstwowa sałatka z kurczakiem i ananasem
Warstwowa sałatka z kurczakiem i ananasem
Przepis na błyskawicznego łososia jurajskiego z warzywami według Michela Moran
Łosiś jurajski z warzywami według Michela Moran