Kategoria: Relacje
Slowfoodowe dożynki szkolne.
Jesień czaruje w tym roku piękną pogodą i niesamowicie pozytywną energią, która płynie do mnie z wielu stron. Pamiętacie szkolny warzywnik, o który opowiadałam Wam już dwukrotnie w Lawendowym Domu? Bardzo prosta idea, która nie tylko edukuje, ale w cudowny sposób intergruje społeczność szkolną. O założeniach pomysłu można poczytać tu, o rozwoju wydarzeń pisałam tu.… Czytaj dalej Slowfoodowe dożynki szkolne.
Makaroniarze, czyli warszawski slow food w akcji.
To może naiwne myślenie, ale co mi tam! Bo jeśli dobrowolnie 18 wolontariuszy Slow Food Warszawa stawia się w sobotni, pochmurny poranek na zbiórkę i przynosi ze sobą smakołyki na wspólne śniadanie, by potem przez kolejne kilka godzin działać na pełnych obrotach, to człowiek myśli, że warto. Przygotowania zajęły nam trzy miesiące. Planowanie, spotkania, wymiana… Czytaj dalej Makaroniarze, czyli warszawski slow food w akcji.
Szkolne warzywniki, czyli wielkie sadzenie!
Cieszę się, że dostałam od Was tyle pozytywnych sygnałów dotyczących projektu szkolnych warzywników. Pierwsza relacja opisana jest tu. Obiecałam informować o rozwoju akcji. Donoszę więc z kronikarską precyzją, że nasze skrzynie zostały zmontowane przez dzielnych ojców, a następnie wspólnymi siłami napełnione obornikiem i ziemią. Następnie przyszła kolej na sadzenie. Działo się, oj działo. Dzieci pracowały… Czytaj dalej Szkolne warzywniki, czyli wielkie sadzenie!
Gofry brokułowe. Slow Food znowu w akcji.
Są pyszne! Brokułowe gofry z dodatkiem wiejskiego twarogu były hitem pikniku rodzinnego w szkole naszych dzieci. Z moimi dzielnymi współtowarzyszkami upiekłyśmy ich około setki i rozeszły się jak świeże bułeczki. Przepis dostałam jako gratis do kosmicznych gofrownic KitchenAid. Vivamix, polski dystrybutor sprzętów tej marki wspiera nas od lat i użycza swojego sprzętu na różne nasze… Czytaj dalej Gofry brokułowe. Slow Food znowu w akcji.
Szkolne warzywniki. Czas zakasać rękawy!
Slowfoodowa akcja szkolnych warzywników ruszyła! Takie projekty nam się podobają. Takie projekty podziwiamy na świecie i postanowiliśmy realizować je także na własnym podwórku (właściwie na podwórku szkoły naszych dzieci). Pomysł jest prosty: drewniane skrzynie wypełnione ziemią, osobne dla każdej klasy. Razem z dziećmi je montujemy, wypełniamy obornikiem i ziemią, obsiewamy i obsadzamy. Koszt ogródka dla… Czytaj dalej Szkolne warzywniki. Czas zakasać rękawy!
Pasta z soczewicy. Pyszna!
Czy soczewica może mnie jeszcze zaskoczyć? Nie martwcie się, nie zacznę sentymentalnych wywodów na temat czerwonych ziarenek. Sprawa była prosta. Potrzebowałam pasty. Wyrazistej, łatwej i smacznej. Soczewica jest świetną bazą. Dodałam do niej podduszoną marchewkę z dodatkiem czosnku i curry oraz podduszony na wolnym ogniu słodkawy por. Wyszło pysznie! Pasta z soczewicy 200 g soczewicy… Czytaj dalej Pasta z soczewicy. Pyszna!
O 40 kuchcikach, Panu Karpiu, biegu ze stolnicą i kubkach :)
Co za weekend! Najpierw Arkady Kubickiego, a tam czterdzieścioro małych kuchcików gotowych do całkiem poważnych zadań. Ale najpierw całą grupą biegniemy myć ręce. Tupot silnych, dziecięcych nóżek zatrząsł Zamkiem Królewkim w posadach. Zawijamy rękawy, zakładamy fartuszki (przydała się moja prywatna kolekcja) i zaczynamy. Dzieci wyrabiały, wałkowały, wycinały i sklejały. A potem już tylko malowanie jajkiem i… Czytaj dalej O 40 kuchcikach, Panu Karpiu, biegu ze stolnicą i kubkach :)
Slow Food – dasz się wkręcić?
Muszę o tym napisać. O tym, jak wiele zależy od nas samych. Jak wiecie, aktywnie działam na rzecz ruchu Slow Food. Oddaję temu moją energię, wolny czas i niewielkie możliwości, jakimi dysponuję. To mój skromny wkład w dużą sprawę. Jeśli spojrzycie na to z boku, zobaczycie całkiem sporą grupę takich zapaleńców, którzy zrywają się z własnej… Czytaj dalej Slow Food – dasz się wkręcić?
Slow Food w akcji, czyli nie taki szpinak straszny.
Czy Wasze dzieci jadają szpinak? A cukinię, marchewkę, brokuły? Czy lubią warzywa? Ciocia, ciocia, a co będziemy dziś gotować? Pyszne placuszki z warzywami. Łeeee, z warzywami… To typowa reakcja dzieci, większości dzieci, bo są oczywiście też takie, które za brokułami przepadają, a liście szpinaku przegryzają jak najlepszą przekąskę. Wiele zależy od nas, rodziców i choć… Czytaj dalej Slow Food w akcji, czyli nie taki szpinak straszny.
Smakołyki na kocyki! Działo się…
Nie lało (odrobinę kropiło), nie wiało. Smakołyki dotarły w koszykach, kocyki pod pachami. Były bańki, latawce i bule. Pierwsza majówka warszawskiego convivium Slow Food za nami i mamy apetyt na więcej. O tym jak działamy i co zrobić, żeby się działo też u Was, będziecie mogli przeczytać już za kilka dni, w letnim wydaniu magazynu… Czytaj dalej Smakołyki na kocyki! Działo się…
Slowfoodowe warsztaty kulinarne – fotorelacja
Pogoda i humory dopisały, dzieciaki też. Zakasaliśmy rękawy, umyliśmy ręce i do roboty! Było o ziarnach, o zdrowych pastach do kanapek, o pomidorach smutnych i wesołych. Były talerze, które trzeba było wypełnić wartościowymi i bezwartościowymi produktami, magicznie kolorowe napoje z cudownie pachnących owoców, zdrowe naleśniki z pysznymi dodatkami. Były oczywiście bułeczki na zakwasie. Wyrabialiśmy je… Czytaj dalej Slowfoodowe warsztaty kulinarne – fotorelacja