Kategoria: Dania główne
Jak zrobić placki z kwiatów czarnego bzu
Czy jadłaś kiedyś placki z kwiatów czarnego bzu? Jak nie teraz to kiedy? Czarny kwiat właśnie kwitnie swoimi białymi baldachimami i przepięknie pachnie. Na placki wystarczy jakieś 15-20 kwiatów, zależy od wielkości. No i ciasto podobne do naleśnikowego. Zrywając kwiaty zadbaj, by pochodziły z czystego, oddalonego od drogi miejsca. Zerknij też, czy nie ma na… Czytaj dalej Jak zrobić placki z kwiatów czarnego bzu
Hiszpański omlet z ziemniakami – tortilla de patatas
Doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Tak z ręką na sercu, to ten prosty hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków jest tak smaczny, że warto ziemniaki ugotować specjalnie po to, by go usmażyć. Doskonale smakuje tuż po zdjęciu z patelni, ale lubię go również w wersji na zimno, jako przystawkę lub… Czytaj dalej Hiszpański omlet z ziemniakami – tortilla de patatas
Przepis na błyskawicznego łososia jurajskiego z warzywami według Michela Moran
Łosiś jurajski z warzywami według Michela Moran
Wegetariańskie curry z tofu
Kiedy brak mi czasu na gotowanie, a muszę nakarmić rodzinę, wegetariańskie curry z tofu ratuje mnie z opresji. Uwielbiam je przygotowywać z kilku powodów. Pierwszy powód już znasz – to czas. Opanowałam działania do perfekcji i całość, łącznie z ugotowaniem ryżu zajmuje mi ok. 20 minut. Nieźle jak ja taki wspaniały obiad, prawda? Jeśli jesteś… Czytaj dalej Wegetariańskie curry z tofu
Mac and cheese – makaron z sosem serowym. Nastolatki do kuchni!
Makaron z sosem serowym to potrawa polecam dla zgrai głodomorów. Jeśli masz w domu grupę wciąż głodnych dzieci, to warto zapamiętać ten przepis. U nas mistrzem przygotowywania mac and cheese jest moja środkowa córeczka Marinka. Za każdym razem spod jej rąk wychodzi mistrzowski makaron z pysznym, aksamitnym sosem serowym, którym zajada się cała rodzina. To… Czytaj dalej Mac and cheese – makaron z sosem serowym. Nastolatki do kuchni!
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Pieczone pierogi to pyszna odmiana tradycyjnych świątecznych pierogów z kapustą i grzybami. Do przygotowania użyłam prostego w przygotowaniu ciasta drożdżowego. Farsz to tradycyjna kapusta z suszonymi grzybami, którą podrasowałam łyżką powideł śliwkowych. Moje pierogi nabrały odświętnego wyglądu dzięki mały gwiazdkom, które umieściłam na środku. Możesz pominąć ten etap, lub wymyślić własną dekorację. Pieczone pierogi z… Czytaj dalej Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Placki z cukinii na kefirze
Pyszne, błyskawiczne do przygotowania placki z cukinii które smakują najlepiej zaraz po usmażeniu. Tu nie ma się co rozpisywać, tu trzeba brać cukinię w garść i działać. Do ciasta na placki można dodać posiekany koper, dymkę lub odrobinę mięty. Placki z cukinii na kefirze [przepis] 400 g cukinii ząbek czosnku mała cebula jako 5 łyżek… Czytaj dalej Placki z cukinii na kefirze
Wegańskie spaghetti bolognese. Nastolatki do kuchni!
Jeśli lubisz włoskie klasyki, a jednocześnie unikasz w swojej diecie mięsa, to wegańskie spaghetti bolognese jest potrawą, którą warto wypróbować. Możesz na koniec dodać odrobinę parmezanu, co oczywiście sprawi, że potrawa wegańska nie będzie, ale nadal pozostanie bezmięsna :) U nas w domu święci triumfy, uwielbiają ją moje nastolatki, ale też my, choć nie jesteśmy… Czytaj dalej Wegańskie spaghetti bolognese. Nastolatki do kuchni!
Kotlety z brokułów
Pyszne wegetariańskie kotlety można robić niemalże z każdego warzywa, które nam wpadnie pod rękę. Tym razem wersja brokułowa, która nie tylko świetnie smakuje, ale też ma przepiękny zielony kolor. Takie kotlety można podawać na wiele sposobów. Można je jeść jak burgery w miękkiej bułce, obłożone warzywami i sosami. Można podać tradycyjnie, z ziemniaczanym puree i… Czytaj dalej Kotlety z brokułów
Co na drugie śniadanie – kolorowe kanapki bez chleba
Kolorowe kanapki bez chleba funkcjonują u nas w domu od dawna. W najróżniejszych konfiguracjach, z przeróżnymi dodatkami. Na bogato lub skromnie, ale podstawa jest zawsze taka sama – sałata i żółty ser. Co powiesz na kanapki bez chleba? Brzmi zaskakująco, ale okazuje się, że taka „kanapka” to opcja, która sprawdza się w wielu sytuacjach. Można… Czytaj dalej Co na drugie śniadanie – kolorowe kanapki bez chleba
Pomidory po prowansalsku po mojemu :)
Czas pomidorowego eldorado zachęca na kulinarnych poszukiwań. Każda moja wyprawa na pobliski targ kończy się pomidorowymi zakupami. Kocham pomidory i jestem pewna, że nie jestem w tym gorącym uczuciu odosobniona. Więc jeśli masz właśnie w domu kilogram podłużnych pomidorów, trochę sera, ziół i orzechów, to za chwilę możesz się cieszyć przepysznym daniem na pomidory po… Czytaj dalej Pomidory po prowansalsku po mojemu :)
Ekspresowe curry z kurczaka
To jest danie ekspresowe, którym ratuję się, gdy mam bardzo mało czasu na gotowanie i dużą ilość głodnych osób do nakarmienia. Tak się składa, że w kuchennej szafce trzymam zwykle jedną, dwie puszki mleka kokosowego. To taka moja bezpieczna baza, która ratuje mnie czasami z kłopotów ;) W koszyku z przyprawami zawsze znajdzie się mieszanka curry,… Czytaj dalej Ekspresowe curry z kurczaka
Makaron z ciecierzycy z kurkami i oscypkiem – bez glutenu
Kiedy tylko pojawiają się kurki, mam ochotę na wszelkie kulinarne wariacje z tymi aromatycznymi grzybkami o pięknym, żywym kolorze. Od najprostszej jajecznicy, poprzez sos do kotletów, pyszną zupę, tarty i pierogi, mam wrażenie, że kurki dają nieograniczone kulinarne możliwości. Tym razem połączyłam je z wyrazistym smakiem wędzonego oscypka i szczodrze doprawiłam zieloną cebulką. Kurki podałam z… Czytaj dalej Makaron z ciecierzycy z kurkami i oscypkiem – bez glutenu
Szparagi z salsą pomidorową
Przepis genialnie prosty i tak smaczny, że aż trudno to opisać słowami. Takimi szparagami zajadałyśmy się ostatnio z przyjaciółkami na babskim wieczorze. Pomyślałam, że warto przypomnieć ten cudowny przepis na blogu. Szparagi z salsą pomidorową [przepis] pęczek szparagów czubata łyżka masła drobno posiekany ząbek czosnku dwa pomidory (u mnie żółty i czerwony) dojrzałe awokado sok… Czytaj dalej Szparagi z salsą pomidorową
Zapiekanka ze szparagami (bez glutenu)
Jestem pewna, że pokochasz ten przepis od pierwszego razu. U mnie w domu zapanowało totalne szaleństwo na tę prostą, wyjątkowo smaczną zapiekankę. Podstawą jest masa jajeczno-serowa. Dodaję do niej lekko podgotowane warzywa. W sezonie szparagowym są to oczywiście szparagi, które łączę z brokułami. Smacznego :) Zapiekanka ze szparagami (bez glutenu) [przepis] pęczek zielonych szparagów główka brokułów 200… Czytaj dalej Zapiekanka ze szparagami (bez glutenu)