Na warsztat, a właściwie stolnicę, wzięłam orkiszową mąkę z pełnego przemiału. Placki są nieco mniej elastyczne po upieczeniu, niż te kukurydziane, ale jak widzicie, dają się zwinąć. Sposób przygotowania w zasadzie ten sam, dla wygody wklejam przepis. Jak dodatki u mnie hiszpańska jamon bodega w prawdziwie wiosennym towarzystwie – kiełki lucerny, roszponka i cienkie plastry ogórka. Do tego lekki, jogurtowy sos. Takie zakręcone kanapki mogą być fajnym pomysłem na niezobowiązujące przyjęcie. Wystarczy zadbać o dodatki, zagnieść wcześniej ciasto i pozostawić sprawy własnemu biegowi. Polecam!
Orkiszowy wrap z hiszpańską szynką i kiełkami
[przepis]
170 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
25 g masła
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody
100 ml wrzącej wody
sos:
4 czubate łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
½ łyżeczki curry
sól
[/przepis]
- Do miski wsypać mąkę, dodać sól, sodę i wymieszać.
- Dodać pokrojone masło i wlać wodę, cały czas wyrabiając łopatką, aż składniki się połączą.
- Gdy ciasto nieco przestygnie, zacząć wyrabiać je ręcznie, aż będzie elastyczne.
- Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na ok. 30 minut.
- Następnie odrywać kawałki ciasta wielkości moreli, rozwałkowywać na placki średnicy ok. 18 cm.
- Piec na dobrze rozgrzanej, suchej patelni po ok. pół minut z każdej strony.
- Przygotować sos. Do miski przełożyć jogurt, dodać zmiażdzony ząbek czosnku, i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać.
- Na upieczonym placku położyć plastry ogórka, szynkę, roszponkę, kiełki i sos.
- Całość przez chwilę podgrzać (robię to w kuchence mikrofalowej), a gdy placek zmięknie, ciasno go zrolować i przekroić na pół.
Komentarze
mmmmmmmmmmm…