Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Orkiszowy wrap z kiełkami

Na warsztat, a właściwie stolnicę, wzięłam orkiszową mąkę z pełnego przemiału. Placki są nieco mniej elastyczne po upieczeniu, niż te kukurydziane, ale jak widzicie, dają się zwinąć. Sposób przygotowania w zasadzie ten sam, dla wygody wklejam przepis. Jak dodatki u mnie hiszpańska jamon bodega w prawdziwie wiosennym towarzystwie – kiełki lucerny, roszponka i cienkie plastry ogórka. Do tego lekki, jogurtowy sos. Takie zakręcone kanapki mogą być fajnym pomysłem na niezobowiązujące przyjęcie. Wystarczy zadbać o dodatki, zagnieść wcześniej ciasto i pozostawić sprawy własnemu biegowi. Polecam!

jamon

kiełki

kiełki_2

Orkiszowy wrap z hiszpańską szynką i kiełkami

[przepis]

170 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
25 g masła
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody
100 ml wrzącej wody
sos:
4 czubate łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
½ łyżeczki curry
sól

[/przepis]

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, sodę i wymieszać.
  2. Dodać pokrojone masło i wlać wodę, cały czas wyrabiając łopatką, aż składniki się połączą.
  3. Gdy ciasto nieco przestygnie, zacząć wyrabiać je ręcznie, aż będzie elastyczne.
  4. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na ok. 30 minut.
  5. Następnie odrywać kawałki ciasta wielkości moreli, rozwałkowywać na placki średnicy ok. 18 cm.
  6. Piec na dobrze rozgrzanej, suchej patelni po ok. pół minut z każdej strony.
  7. Przygotować sos. Do miski przełożyć jogurt, dodać zmiażdzony ząbek czosnku, i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać.
  8. Na upieczonym placku położyć plastry ogórka, szynkę, roszponkę, kiełki i sos.
  9. Całość przez chwilę podgrzać (robię to w kuchence mikrofalowej), a gdy placek zmięknie, ciasno go zrolować i przekroić na pół.

orkiszowy-wrap-z kiełkami_2

orkiszowy-wrap-z-kiełkami

kiełki-lucerny

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *