Kategoria: przetwory
Genialny ketchup z cukinii
Pyszny ketchup o wyrazistym smaku. Doskonały do zapiekanek, kanapek lub jako dodatek do kotletów warzywnych. Samo przygotowanie nie sprawia żadnych kłopotów. Cukinię i cebulę trę na tarce, solę i odstawiam na noc w przykrytej misce do lodówki. Przez ten czas warzywa puszczą sok. Do ketchupu wybieram cukinię młodą, nieprzerośniętą. Smacznego :) Genialny ketchup z cukinii… Czytaj dalej Genialny ketchup z cukinii
Surówka z kiszonych warzyw. Krótki kurs domowego kiszenia
Mogę śmiało napisać, że kiszonki to nasze dobro narodowe. Mają zbawienny wpływ na odporność, szczególnie teraz, w tym trudnym czasie warto o tym pamiętać. Poza tym wspierają układ krwionośny, regulują trawienie, są naturalnym antybiotykiem, mają działanie przeciwreumatyczne. Są smaczne i można je przygotować samodzielnie z ogólnodostępnych warzyw.
Jak zrobić puree z dyni
Puree z dyni jest podstawą wielu potraw. Możesz go użyć do przygotowania obłędnej lasagne z szałwią, możesz upiec obłędne muffiny, albo przesmaczny wegański krem czekoladowy. Warto zrobić go więcej i zamrozić w porcjach. Do przygotowania puree polecam dynię Hokkaido. Jest idealna, wyrazista w smaku, z lekko orzechową nutą i zwartym miąższu. Jak zrobić puree z… Czytaj dalej Jak zrobić puree z dyni
Marmolada brzoskwiniowa
Kocham brzoskwinie, szczególnie te polskie, niewielkie, aromatyczne i niebywale soczyste. Warto zamknąć ten letni smak w kilku słoikach i sięgać po nie, gdy zatęsknimy za słońcem. Wybierając owoce do przetworów zwróć uwagę na kilka ważnych aspektów. Brzoskwinie powinny być aromatyczne, odpadają więc plastikowe twory z supermarketu. Muszą być dojrzałe, ale nie przejrzałe, w żadnym przypadku… Czytaj dalej Marmolada brzoskwiniowa
Jak zrobić pigwówkę z miodem – przepis mojej mamy
Delektowanie się pigwówką należy do przyjemności, których trudno sobie odmówić w zimne wieczory przy kominku. Można jej dodać do herbaty, gdy wraca do domu ktoś bardzo zmarznięty lub podać kieliszek tej delicji na zakończenie wyjątkowego posiłku. Piękny miodowy kolor to jedynie zapowiedź złożonej przyjemności, jaka mieści się w maleńkim kieliszku. Bo pigwówkę należy smakować powoli,… Czytaj dalej Jak zrobić pigwówkę z miodem – przepis mojej mamy
Domowa vegeta
Bardzo intensywna, esencjonalna w smaku, o niezwykle bogatym warzywnym aromacie – taka właśnie jest domowa vegeta. Doskonale się sprawdzi do przyprawiania wszelkich zup, sosów lub zapiekanek. Genialnie prosta w przygotowaniu i wbrew pozorom nie jest ani szczególnie praco, ani czasochłonna. Moją mieszankę warzywną suszę w piekarniku, ale oczywiście równie dobrze możesz to zrobić w suszarce… Czytaj dalej Domowa vegeta
Powidła śliwkowe bez cukru i pomysł na prostą pasteryzację w piekarniku.
Powidła śliwkowe bez cukru do super pomysł na zdrowy dodatek do naleśników, czy kanapek. Uwielbiam pajdę razowca z masłem i właśnie takimi powidłami. Dojrzałe, słodkie śliwki w zasadzie nie potrzebują żadnych dodatków, choć oczywiście zależy to od indywidualnych upodobań. Szczerze przyznaję, że moje młodsze córki wolą jednak wersję słodszą, za to najstarsza córcia i my,… Czytaj dalej Powidła śliwkowe bez cukru i pomysł na prostą pasteryzację w piekarniku.
Domowe suszone pomidory w ziołowej zalewie. Prosta instrukcja krok po kroku.
Jak zrobić domowe suszone pomidory pisałam już w Lawendowym Domu kilkukrotnie. Wciąż pojawia się sporo pytań na ten temat, więc dziś przedstawiam prostą, sprawdzoną przez nas wielokrotnie instrukcję krok po kroku. Zaczynamy zabawę od czerwonego, świeżego pomidora, by finalnie cieszyć się słoiczkiem suszonych pomidorów z delikatnym aromatem ziół i czosnku. Domowe suszone pomidory w ziołowej… Czytaj dalej Domowe suszone pomidory w ziołowej zalewie. Prosta instrukcja krok po kroku.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Jeśli chcesz zatrzymać ten wyjątkowy aromat przez cały rok i cieszyć się zdrowotnymi właściwościami kwiatów czarnego bzu to właśnie nadszedł moment, by zrobić w domu własny syrop z kwiatów czarnego bzu. Doskonale gasi pragnienie latem. Podaję go w wodą gazowaną, lodem, cytryną i ulubionymi ziołami, np. werbeną lub miętą. Zimą doskonale się sprawdzi jako naturale… Czytaj dalej Syrop z kwiatów czarnego bzu
“Pokochaj olej rzepakowy”. Jak zrobić domowy olej smakowy.
Domowy olej smakowy to doskonały dodatek do wielu dań. Aromatyzuję go naturalnie ulubionymi dodatkami takimi jak zioła, czosnek lub ostra papryczka chilli. Przygotowuję w szklanych butelkach. Wybieram niewielkie, bo lubię mieć pod ręką kilka smaków do wyboru. Taki olej smakuje doskonale i używam go w zależności od potrzeb do wszelkich sosów, dressingów i marynat. Można dodać… Czytaj dalej “Pokochaj olej rzepakowy”. Jak zrobić domowy olej smakowy.
Kiszona marchewka – na zdrowie i odporność!
Kiszona marchewka to doskonała surówka w okresie zimowym. Kiszonki warto jeść szczególnie zimą, o czym trąbią wokół lekarze i dietetycy. Podnoszą odporność w okresie, gdy jesteśmy szczególnie narażone na zachorowania na wszelkie odmiany kataralno-kaszlowych infekcji. Zawierają mało kalorii, za to całą masę witamin i minerałów. Są bogate w kwas mlekowy, który pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej… Czytaj dalej Kiszona marchewka – na zdrowie i odporność!
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | przetwory | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Konfitura z żurawiny do mięs i serów
Konfitura z żurawiny ma lekko cierpki, bogaty smak i cudowny, rubinowy kolor. Doskonale pasuje do pasztetów, pieczonych mięs lub serów. Jest po prostu niezbędna na wszelkich świątecznych stołach, dlatego warto przygotować ją już teraz i mieć kilka słoików w spiżarni tak na wszelki wypadek. Konfitura z żurawiny do mięs i serów [przepis] 500 g żurawiny… Czytaj dalej Konfitura z żurawiny do mięs i serów
Dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu.
Właśnie kwitnie czarny bez. Na biało kwitnie, żeby była jasność. Tylko teraz możecie zamknąć w słoiku aromat, na który trzeba będzie czekać cały rok. Słodki, intensywny zapach białych kwiatów jest idealnym towarzystwem dla dojrzałych truskawek. Na kilogram truskawek wystarczy ok. 10 kwiatostanów. Tu trzeba nieco wysiłku, by zdobyć kwiaty niezanieczyszczone spalinami. Po przyniesieniu do domu… Czytaj dalej Dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu.
Oryginalna pomarańczowa marmolada Misia Paddingtona! Paddington Bear Marmalade!
Moją kuchnię wypełnia dziś boski zapach pomarańczy, blat klei się od marmolady, a do mojej twarzy mimo paskudnej pogody za oknem przykleił się uśmiech. A wszystko to za sprawą poczciwego Misia Paddingtona w czerwonym kapeluszu i paletku z drewnianymi kołkami. Gdy tylko zobaczyłam na kinowym ekranie, jak rodzina miśków w dalekim Peru gotuje marmoladę pomarańczową,… Czytaj dalej Oryginalna pomarańczowa marmolada Misia Paddingtona! Paddington Bear Marmalade!