Skip to content
  • Konie naturalnie!
    • Porady eksperta
    • Wieści ze stajni
    • Zakupy
  • Wielkanoc
    • wielkanocne dekoracje
    • wielkanocne potrawy
  • Boże Narodzenie
  • Karnawał
    • Pączki i faworki
    • Potrawy na karnawał
  • Kuchnia
    • Wegetariańskie
    • Bezglutenowe
    • Bez cukru
    • Chleby i bułki
    • Desery
    • Ciasta i ciasteczka
    • Dania główne
    • Zupy
    • Napoje
    • Przetwory
    • Przystawki
    • Sałatki
    • Wielkanoc
    • Halloween
  • Fit life
  • Moda i uroda
  • Podróże
    • Miejsca
    • Poradnik podróżnika
  • Dom i ogród
    • Metamorfoza
    • Dekoracje
    • Pomysły na przyjęcia
    • DIY
  • Sklep
    • Ebooki
    • Koszyk
    • Zamówienie
    • REGULAMIN
    • Moje konto
    • Dostawa i płatność
    • Formularz reklamacja/zwrot/wymiana
  • O mnie
    • Współpraca
Strona główna / Kuchnia / Święta

Kategoria: Święta

  • Boże Narodzenie | Dom i ogród | Świąteczne | Świąteczne DIY

    Jak zrobić papierową osłonkę na doniczkę

    papierowa gwiazda 3d

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta

    Piernikowy blok czekoladowy bez glutenu

    piernikowy blok czekoladowy bez glutenu

  • Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Święta

    Bezglutenowe pierniki na miodzie

    Przepis na bezglutenowe pierniki dopracowywałam przez długi czas. W końcu jestem zadowolona z efektu. Ciasto jest plastyczne, nie klei się, ładnie zachowuje kształt po upieczeniu. Nie musi leżakować, można więc piec i jeść pierniki bez czekania. Moje pierniki nie są zbyt słodkie, nie dodaję cukru, jedynie miód. Z tego przepisu możesz zrobić pierniki na choinkę… Czytaj dalej Bezglutenowe pierniki na miodzie

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Wielkanocne różowe jajka faszerowane

    Przepis na różowe jajka spodoba się wszystkim, którzy nie tak ja nie wyobrażają sobie stołu wielkanocnego bez jajek faszerowanych. Przepiękny różowy kolor jajka zyskały dzięki marynacie z buraków, z dodatkiem octu jabłkowego i przypraw. Zależało mi na zachowaniu wyraźnego kontrastu między mocnym różem, a naturalną bielą białka, dlatego moje jajka pływały w marynacie jedynie ok.… Czytaj dalej Wielkanocne różowe jajka faszerowane

  • Kuchnia | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Tarta serowa ze szpinakiem i jajkami przepiórek

    Tarta serowa ze szpinakiem i jajkami przepiórek, podkręcona dodatkiem wędzonego łososia to cudowna propozycja na wiosenny stół. Tarta za każdym razem może być inna. Tylko od Ciebie zależy, jak ją skomponujesz, a możliwości są nieskończone. Lubię wypełniać tartę szpinakiem – przesmażam go wcześniej krótko na patelni, i doprawiam jedynie solą i grubo mielonym pieprzem. Delikatny smak… Czytaj dalej Tarta serowa ze szpinakiem i jajkami przepiórek

  • baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Babka majonezowa

    Babka majonezowa jest pyszna, prosta w wykonaniu, długo zachowuje świeżość. Do ciasta możesz dodać otartą skórkę cytryny i uzyskasz babkę cytrynową. Albo dwie łyżki kakao, jeśli wolisz babkę czekoladową. Albo zmiksowany szpinak i będzie babka wiosenna. Poniżej uniwersalny przepis na ciasto, które pozwala na dowolne modyfikacje. Smacznego! Babka majonezowa 90 g mąki pszennej 90 g… Czytaj dalej Babka majonezowa

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Przepisy | Świąteczne | Święta

    Pyszny piernik gryczany last minute

    Obłędnie miodowy, wilgotny, korzenny i totalnie piernikowy, w dodatku przygotowanie ciasta zajmuje chwilę. Doskonały od razu po upieczeniu, więc można go przygotować na ostatnią chwilę, nawet tuż przed wigilią. Użyłam miodu gryczanego, który nadał piernikowi zdecydowanego charakteru. Jeśli nie masz pod ręką miodu gryczanego, nic nie szkodzi. Jestem pewna, że z innym miodem piernik też… Czytaj dalej Pyszny piernik gryczany last minute

  • Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

    Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

    Pieczone pierogi to pyszna odmiana tradycyjnych świątecznych pierogów z kapustą i grzybami. Do przygotowania użyłam prostego w przygotowaniu ciasta drożdżowego. Farsz to tradycyjna kapusta z suszonymi grzybami, którą podrasowałam łyżką powideł śliwkowych. Moje pierogi nabrały odświętnego wyglądu dzięki mały gwiazdkom, które umieściłam na środku. Możesz pominąć ten etap, lub wymyślić własną dekorację. Pieczone pierogi z… Czytaj dalej Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | ciastka | Kuchnia | Świąteczne | Święta

    Korzenne ciasteczka na oleju z polewą czekoladową

    Wszyscy w domu lubimy te proste w przygotowaniu, niewielkie korzenne ciasteczka. Piekę je nietypowo, bo zamiast masła używam oleju rzepakowego. Doprawiam je domową przyprawą do pierników – jak ją zrobić opisałam tu. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, więc upieczone zanurzam w roztopionej czekoladzie, odkładam na kratkę i zostawiam do momentu, aż polewa stwardnieje. No i… Czytaj dalej Korzenne ciasteczka na oleju z polewą czekoladową

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Slider | Świąteczne | Święta

    Piernik marchewkowy

    Proste, szybkie ciasto do upieczenia w okresie przedświątecznym. Do pieczenia wybrałam tym razem okrągłą ceramiczną formę z kominkiem. Dzięki temu ciasto wygląda „odświętnie” i łatwo się kroi. Po upieczeniu można je polać polewą czekoladową, ja jednak zrobiłam super prostą dekorację z cukru pudru. Najlepsze następnego dnia. Piernik marchewkowy z kremem budyniowym 3 jajka 120 g… Czytaj dalej Piernik marchewkowy

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne

    Bardzo proste pierniczki imbirowe na miodzie

    Polecam ten przepis osobom, które poszukują przepisu prostego, nie wymagającego specjalnych umiejętności. Pierniczki można jeść od razu po upieczeniu. W naszym przypadku jedna blacha została od razu przeznaczona na pożarcie, reszta umieszczona w wielkim słoju służy do przegryzania do kawy. Jednak warto pamiętać, że smak i konsystencja pierników pieczonych na miodzie dojrzewa wraz z upływem… Czytaj dalej Bardzo proste pierniczki imbirowe na miodzie

  • Kuchnia | Slider | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Świąteczna instrukcja obsługi – Wielkanoc 2020

    To nie będą zwykle święta, bo okoliczności są niezwykłe. Świąteczny czas spędzimy w mniejszym gronie, często samotnie. Trudniej też zrobić zakupy, o czym przekonałam się wczoraj, stojąc w długiej kolejce na parkingu przed sklepem o godzinie 23.00. Myślami jestem w tych dniach z moimi bliskimi, z którymi nie będę się mogła zobaczyć i z Wami,… Czytaj dalej Świąteczna instrukcja obsługi – Wielkanoc 2020

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta

    Doskonały keks klasyczny

    Przepięknie pachnie masłem i bakaliami. Najlepszy jest dwa trzy dni po upieczeniu, dlatego keks warto upiec przed świętami, aby zdążył dojrzeć. Do ciasta można dodać trochę rumu, ale i bez niego jest doskonały. O jego smaku decyduje jakość masła i rodzaj mieszanki bakalii, jakiej użyjesz. Ja lubię kandyzowaną skórkę pomarańczową, trochę kandyzowanych porzeczek, wiśni i papai. Warto… Czytaj dalej Doskonały keks klasyczny

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Porady świąteczne | Świąteczne | Święta

    Jak zrobić idealny lukier do dekorowania pierników

    O piernikach napisałam dużo. Ba, wydałam nawet na ten temat książkę. Piekę pierniki każdego roku, od wielu lat, w najróżniejszych odmianach i kształtach. Upieczone pierniki najczęściej się lukruje. Uwielbiają to robić dzieciaki i dorośli. Zabawy przy tym mnóstwo, człowiek może popuścić wodze fantazji i wylukrować, co mu tam w sercu siedzi. Przepis na pierniki powinnam chyba… Czytaj dalej Jak zrobić idealny lukier do dekorowania pierników

  • Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | ciasteczka maślane | Kuchnia | Świąteczne | Święta

    Świąteczne ciasteczka z gwiazdką

    Są urocze, w stylu retro i przepięknie się prezentują w prezentowym pudełku lub na świątecznym stole. Świąteczne ciasteczka z gwiazdką przygotowałam na bazie tradycyjnego ciasta maślanego. Tu nie ma oszustwa i zastępstw, jest prawdziwe masło, cukier i mąka. A do tego najprawdziwszy dżem malinowy. Zamiast niego możesz użyć innego zrobionego z czerwonych owoców. Po upieczeniu… Czytaj dalej Świąteczne ciasteczka z gwiazdką

  • Boże Narodzenie | Desery | Kuchnia | Święta

    Tiramisu najlepsze!

      Najlepiej smakuje mocno schłodzone. Przedstawiam tiramisu w wykonaniu mojej córki Marinki. Wyszło przepyszne, zajadamy się nim całą rodziną. Nie jest przesadnie słodkie, a smak kawy jest wyraźnie wyczuwalny, co bardzo mi odpowiada. Krem do przełożenia biszkoptów powstał z połączenia bitej śmietany i serka mascarpone. Jest lekki i pyszny. Taki deser sprawdza się na wszelkich… Czytaj dalej Tiramisu najlepsze!

  • baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wielkanoc

    Pascha z gotowanymi żółtkami

    Pyszny deser na bazie sera to częsty gość na wielkanocnym stole. Tradycyjnie do twarogu dodaje się surowe żółtka zmiksowane z cukrem na kogel-mogel. Tym razem przedstawiam wersje, w której użyłam żółtek gotowanych dzięki czemu pascha dłużej pozostaje przydatna do spożycia. Zamiast cukru użyłam Erytrolu. To w 100% naturalne słodzidło, nie zawierające kalorii, ani nie podnoszące… Czytaj dalej Pascha z gotowanymi żółtkami

  • Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | wielkanocne potrawy

    Sernik bez glutenu i cukru

    Sernik prosty w przygotowaniu. Jego największą zaletą jest to, że mogą się nim delektować osoby na diecie bezglutenowej (należy oczywiście zadbać o produkty certyfikowane) i bezcukrowej. Coraz więcej osób w moim otoczeniu cierpi na cukrzycę, stąd moje zainteresowanie tego typu wypiekami. Zamiast mąki pszennej zastosowałam mąkę kokosową. Należy pamiętać, że chłonie ona sporo płynu, dlatego może… Czytaj dalej Sernik bez glutenu i cukru

Nawigacja po wpisach

Strona 1 … Strona 9 Starsze wpisy

Sklep

  • Blog
  • Moje konto
  • Koszyk
  • Sklep
  • Dostawa i płatność
  • REGULAMIN
miniblog

Jak ułatwić sobie życie w kuchni – test robota planetarnego Kenwood Titanium Chef Baker XL

test robota planetarnego Kenwood

Strona wykorzystuje pliki cookie do obsługi komentarzy (obowiązkowe) oraz te potrzebne do działania Google Analytics (nieobowiązkowe).
Regulamin

Ok Odrzuć