Kategoria: Święta
Jak zrobić papierową osłonkę na doniczkę
papierowa gwiazda 3d
Piernikowy blok czekoladowy bez glutenu
piernikowy blok czekoladowy bez glutenu
Bezglutenowe pierniki na miodzie
Przepis na bezglutenowe pierniki dopracowywałam przez długi czas. W końcu jestem zadowolona z efektu. Ciasto jest plastyczne, nie klei się, ładnie zachowuje kształt po upieczeniu. Nie musi leżakować, można więc piec i jeść pierniki bez czekania. Moje pierniki nie są zbyt słodkie, nie dodaję cukru, jedynie miód. Z tego przepisu możesz zrobić pierniki na choinkę… Czytaj dalej Bezglutenowe pierniki na miodzie
Wielkanocne różowe jajka faszerowane
Przepis na różowe jajka spodoba się wszystkim, którzy nie tak ja nie wyobrażają sobie stołu wielkanocnego bez jajek faszerowanych. Przepiękny różowy kolor jajka zyskały dzięki marynacie z buraków, z dodatkiem octu jabłkowego i przypraw. Zależało mi na zachowaniu wyraźnego kontrastu między mocnym różem, a naturalną bielą białka, dlatego moje jajka pływały w marynacie jedynie ok.… Czytaj dalej Wielkanocne różowe jajka faszerowane
Tarta serowa ze szpinakiem i jajkami przepiórek
Tarta serowa ze szpinakiem i jajkami przepiórek, podkręcona dodatkiem wędzonego łososia to cudowna propozycja na wiosenny stół. Tarta za każdym razem może być inna. Tylko od Ciebie zależy, jak ją skomponujesz, a możliwości są nieskończone. Lubię wypełniać tartę szpinakiem – przesmażam go wcześniej krótko na patelni, i doprawiam jedynie solą i grubo mielonym pieprzem. Delikatny smak… Czytaj dalej Tarta serowa ze szpinakiem i jajkami przepiórek
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Babka majonezowa
Babka majonezowa jest pyszna, prosta w wykonaniu, długo zachowuje świeżość. Do ciasta możesz dodać otartą skórkę cytryny i uzyskasz babkę cytrynową. Albo dwie łyżki kakao, jeśli wolisz babkę czekoladową. Albo zmiksowany szpinak i będzie babka wiosenna. Poniżej uniwersalny przepis na ciasto, które pozwala na dowolne modyfikacje. Smacznego! Babka majonezowa 90 g mąki pszennej 90 g… Czytaj dalej Babka majonezowa
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Przepisy | Świąteczne | Święta
Pyszny piernik gryczany last minute
Obłędnie miodowy, wilgotny, korzenny i totalnie piernikowy, w dodatku przygotowanie ciasta zajmuje chwilę. Doskonały od razu po upieczeniu, więc można go przygotować na ostatnią chwilę, nawet tuż przed wigilią. Użyłam miodu gryczanego, który nadał piernikowi zdecydowanego charakteru. Jeśli nie masz pod ręką miodu gryczanego, nic nie szkodzi. Jestem pewna, że z innym miodem piernik też… Czytaj dalej Pyszny piernik gryczany last minute
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Pieczone pierogi to pyszna odmiana tradycyjnych świątecznych pierogów z kapustą i grzybami. Do przygotowania użyłam prostego w przygotowaniu ciasta drożdżowego. Farsz to tradycyjna kapusta z suszonymi grzybami, którą podrasowałam łyżką powideł śliwkowych. Moje pierogi nabrały odświętnego wyglądu dzięki mały gwiazdkom, które umieściłam na środku. Możesz pominąć ten etap, lub wymyślić własną dekorację. Pieczone pierogi z… Czytaj dalej Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | ciastka | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Korzenne ciasteczka na oleju z polewą czekoladową
Wszyscy w domu lubimy te proste w przygotowaniu, niewielkie korzenne ciasteczka. Piekę je nietypowo, bo zamiast masła używam oleju rzepakowego. Doprawiam je domową przyprawą do pierników – jak ją zrobić opisałam tu. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, więc upieczone zanurzam w roztopionej czekoladzie, odkładam na kratkę i zostawiam do momentu, aż polewa stwardnieje. No i… Czytaj dalej Korzenne ciasteczka na oleju z polewą czekoladową
Bardzo proste pierniczki imbirowe na miodzie
Polecam ten przepis osobom, które poszukują przepisu prostego, nie wymagającego specjalnych umiejętności. Pierniczki można jeść od razu po upieczeniu. W naszym przypadku jedna blacha została od razu przeznaczona na pożarcie, reszta umieszczona w wielkim słoju służy do przegryzania do kawy. Jednak warto pamiętać, że smak i konsystencja pierników pieczonych na miodzie dojrzewa wraz z upływem… Czytaj dalej Bardzo proste pierniczki imbirowe na miodzie
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Doskonały keks klasyczny
Przepięknie pachnie masłem i bakaliami. Najlepszy jest dwa trzy dni po upieczeniu, dlatego keks warto upiec przed świętami, aby zdążył dojrzeć. Do ciasta można dodać trochę rumu, ale i bez niego jest doskonały. O jego smaku decyduje jakość masła i rodzaj mieszanki bakalii, jakiej użyjesz. Ja lubię kandyzowaną skórkę pomarańczową, trochę kandyzowanych porzeczek, wiśni i papai. Warto… Czytaj dalej Doskonały keks klasyczny
Jak zrobić idealny lukier do dekorowania pierników
O piernikach napisałam dużo. Ba, wydałam nawet na ten temat książkę. Piekę pierniki każdego roku, od wielu lat, w najróżniejszych odmianach i kształtach. Upieczone pierniki najczęściej się lukruje. Uwielbiają to robić dzieciaki i dorośli. Zabawy przy tym mnóstwo, człowiek może popuścić wodze fantazji i wylukrować, co mu tam w sercu siedzi. Przepis na pierniki powinnam chyba… Czytaj dalej Jak zrobić idealny lukier do dekorowania pierników
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | ciasteczka maślane | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Świąteczne ciasteczka z gwiazdką
Są urocze, w stylu retro i przepięknie się prezentują w prezentowym pudełku lub na świątecznym stole. Świąteczne ciasteczka z gwiazdką przygotowałam na bazie tradycyjnego ciasta maślanego. Tu nie ma oszustwa i zastępstw, jest prawdziwe masło, cukier i mąka. A do tego najprawdziwszy dżem malinowy. Zamiast niego możesz użyć innego zrobionego z czerwonych owoców. Po upieczeniu… Czytaj dalej Świąteczne ciasteczka z gwiazdką
Tiramisu najlepsze!
Najlepiej smakuje mocno schłodzone. Przedstawiam tiramisu w wykonaniu mojej córki Marinki. Wyszło przepyszne, zajadamy się nim całą rodziną. Nie jest przesadnie słodkie, a smak kawy jest wyraźnie wyczuwalny, co bardzo mi odpowiada. Krem do przełożenia biszkoptów powstał z połączenia bitej śmietany i serka mascarpone. Jest lekki i pyszny. Taki deser sprawdza się na wszelkich… Czytaj dalej Tiramisu najlepsze!
Pascha z gotowanymi żółtkami
Pyszny deser na bazie sera to częsty gość na wielkanocnym stole. Tradycyjnie do twarogu dodaje się surowe żółtka zmiksowane z cukrem na kogel-mogel. Tym razem przedstawiam wersje, w której użyłam żółtek gotowanych dzięki czemu pascha dłużej pozostaje przydatna do spożycia. Zamiast cukru użyłam Erytrolu. To w 100% naturalne słodzidło, nie zawierające kalorii, ani nie podnoszące… Czytaj dalej Pascha z gotowanymi żółtkami
Sernik bez glutenu i cukru
Sernik prosty w przygotowaniu. Jego największą zaletą jest to, że mogą się nim delektować osoby na diecie bezglutenowej (należy oczywiście zadbać o produkty certyfikowane) i bezcukrowej. Coraz więcej osób w moim otoczeniu cierpi na cukrzycę, stąd moje zainteresowanie tego typu wypiekami. Zamiast mąki pszennej zastosowałam mąkę kokosową. Należy pamiętać, że chłonie ona sporo płynu, dlatego może… Czytaj dalej Sernik bez glutenu i cukru