Fit babeczki bananowo-owsiane bez cukru

19 lutego 2021, 18:27 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia | 1
Fit babeczki bananowo-owsiane bez cukru

Bardzo prosty przepis na babeczki w wersji fit. Są pożywne, wilgotne w środku, nie zawierają cukru, a delikatna słodycz pochodzi z bananów. Do moich babeczek dodałam łyżkę masła orzechowego i wzbogaciłam je kawałkami gorzkiej czekolady, którą można pominąć. Fit babeczki bananowo-owsiane to pożywna przekąska, którą polecam osobom unikającym w swojej diecie cukru.

Fit babeczki bananowo-owsiane bez cukru

na 12 babeczek

280 g płatków owsianych

1 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka przyprawy piernikowej

300 ml mleka roślinnego (użyłam owsianego)

łyżka masła orzechowego

2 jajka

2 dojrzałe banany

dodatkowo:

12 kostek gorzkiej czekolady

masło do wysmarowania foremki

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C, foremkę do babeczek wysmarować masłem.
  2. Do miski wsypać płatki, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową.
  3. Wlać mleko, dodać masło orzechowe, jajka i obrane ze skóry banany.
  4. Całość zmiksować. Zmiksowana masa jest dość rzadka, przypomina konsystencją koktajl.
  5. Przelać masę do foremek. Do każdej babeczki włożyć po kostce czarnej czekolady.
  6. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut.
  7. Gdy babeczki lekko przestygną, przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Smacznego!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Fit babeczki bananowo-owsiane bez cukru”

  1. Marta pisze:

    Wyborne! Zmieliłam płatki owsiane i wyszły ekstra 👌

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *