Bardzo prosty przepis na babeczki w wersji fit. Są pożywne, wilgotne w środku, nie zawierają cukru, a delikatna słodycz pochodzi z bananów. Do moich babeczek dodałam łyżkę masła orzechowego i wzbogaciłam je kawałkami gorzkiej czekolady, którą można pominąć. Fit babeczki bananowo-owsiane to pożywna przekąska, którą polecam osobom unikającym w swojej diecie cukru.
Fit babeczki bananowo-owsiane bez cukru
na 12 babeczek
280 g płatków owsianych
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy piernikowej
300 ml mleka roślinnego (użyłam owsianego)
łyżka masła orzechowego
2 jajka
2 dojrzałe banany
dodatkowo:
12 kostek gorzkiej czekolady
masło do wysmarowania foremki
- Piekarnik rozgrzać do 200 st.C, foremkę do babeczek wysmarować masłem.
- Do miski wsypać płatki, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową.
- Wlać mleko, dodać masło orzechowe, jajka i obrane ze skóry banany.
- Całość zmiksować. Zmiksowana masa jest dość rzadka, przypomina konsystencją koktajl.
- Przelać masę do foremek. Do każdej babeczki włożyć po kostce czarnej czekolady.
- Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut.
- Gdy babeczki lekko przestygną, przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Smacznego!
Komentarze
Wyborne! Zmieliłam płatki owsiane i wyszły ekstra 👌
Te płatki trzeba było zmielić? Bo nie zrobiłam tego i babeczki różnią się od tych ze zdjęcia 😅
Stedbi przepis. Łyżka masła orzechowego? To znaczy ile? Włożyć do piekarnika z jaką temperatura? Niejasności są w przepisie.
Przeczytaj raz jeszcze, tym razem ze zrozumieniem. Przepis jest tego wart
Dzień dobry. Czym można zastąpić czekoladę?:)
Możesz ją pominąć :)
Czy można pominąć masło orzechowe?
Bardzo dziękuję za ten przepis. Platki zmieniłam i właśnie zdałam sobie sprawę, że nie dodałam ani grama tłuszcze ( zapomniałam o maśle orzechowym) ale wyszły fantastyczne.