Moje dzieci stwierdziły, że ciasto z rabarbarem i bezą jest obłędne. I trudno mi się z tym nie zgodzić.
Spód z kruchego, maślanego ciasta, potem solidna porcja rabarbaru, który połączyłam z dżemem z czarnej porzeczki. Na wierzchu delikatna bezowa pianka. No pyszne jest, nie ma co się rozwodzić.
Obłędne ciasto z rabarbarem i bezą
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
2 żółtka
łyżka jogurtu greckiego
100 g masła
Nadzienie:
400 g rabarbaru
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
4 białka
szczypta soli
200 g drobnego cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wysypać do miski. Dodać żółtka, jogurt i starte na tarce o dużych oczkach masło.
- Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
- Rabarbar umyć, pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, wymieszać z dżemem i mąką ziemniaczaną.
- Ciasto wyjąć z lodówki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wylepić spód formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec 10 minut.
- Przygotować bezę. Białka z solą ubić. Gdy piana będzie już dość sztywna, zacząć dodawać łyżka po łyżce cukier, nie przerywając ubijania. Gdy piana będzie biała i szklista, wyłączyć mikser i dodać przesianą mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.
- Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar i udekorować wierzch pianą z białek.
- Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C z włączoną funkcją góra/dół. Następnie zmniejszyć temperaturę do 60 st. C, włączyć termoobieg i piec jeszcze 15 minut.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Kroić po ostudzeniu.
Komentarze