Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Slider

Obłędne ciasto z rabarbarem i bezą

Moje dzieci stwierdziły, że ciasto z rabarbarem i bezą jest obłędne. I trudno mi się z tym nie zgodzić.

Spód z kruchego, maślanego ciasta, potem solidna porcja rabarbaru, który połączyłam z dżemem z czarnej porzeczki. Na wierzchu delikatna bezowa pianka. No pyszne jest, nie ma co się rozwodzić.

Obłędne ciasto z rabarbarem i bezą

Ciasto:

1 ½ szklanki mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

pół szklanki cukru

2 żółtka

łyżka jogurtu greckiego

100 g masła

Nadzienie:

400 g rabarbaru

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:

4 białka

szczypta soli

200 g drobnego cukru

łyżeczka mąki ziemniaczanej

  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wysypać do miski. Dodać żółtka, jogurt i starte na tarce o dużych oczkach masło.
  2. Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
  3. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, wymieszać z dżemem i mąką ziemniaczaną.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wylepić spód formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec 10 minut.
  5. Przygotować bezę. Białka z solą ubić. Gdy piana będzie już dość sztywna, zacząć dodawać łyżka po łyżce cukier, nie przerywając ubijania. Gdy piana będzie biała i szklista, wyłączyć mikser i dodać przesianą mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.
  6. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar i udekorować wierzch pianą z białek.
  7. Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C z włączoną funkcją góra/dół. Następnie zmniejszyć temperaturę do 60 st. C, włączyć termoobieg i piec jeszcze 15 minut.
  8. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Kroić po ostudzeniu.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *