Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | ciastka | Kuchnia | Świąteczne | Święta

Korzenne ciasteczka na oleju z polewą czekoladową

Wszyscy w domu lubimy te proste w przygotowaniu, niewielkie korzenne ciasteczka. Piekę je nietypowo, bo zamiast masła używam oleju rzepakowego. Doprawiam je domową przyprawą do pierników – jak ją zrobić opisałam tu. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, więc upieczone zanurzam w roztopionej czekoladzie, odkładam na kratkę i zostawiam do momentu, aż polewa stwardnieje.

No i to jest ten najtrudniejszy moment, bo ciasteczka dziwnym zbiegiem okoliczności znikają jedno po drugim ;)

Korzenne ciasteczka na oleju z polewą czekoladową

jajko

100 g cukru trzcinowego

300 g mąki pszennej

100 ml oleju

125 ml jogurtu naturalnego

skórka otarta z jednej cytryny

łyżka przyprawy piernikowej

dodatkowo:

150 g gorzkiej czekolady

  1. Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę.
  2. Do miski wsypać mąkę, dodać olej. Wymieszać, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki.
  3. Dodać masę jajeczną, jogurt, skórkę z cytryny i przyprawę piernikową.
  4. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
  5. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Ciasto rozwałkować na placek grubości 5 mm.
  6. Wykrawać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec 12 minut, następnie wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
  8. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  9. Zanurzać w niej ciasteczka i odkładać na kratkę. Zostawić do momentu, aż czekolada stwardnieje.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *