Piernik marchewkowy

28 listopada 2020, 17:29 | Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Slider Świąteczne Święta | 1
Piernik marchewkowy

Proste, szybkie ciasto do upieczenia w okresie przedświątecznym. Do pieczenia wybrałam tym razem okrągłą ceramiczną formę z kominkiem. Dzięki temu ciasto wygląda „odświętnie” i łatwo się kroi. Po upieczeniu można je polać polewą czekoladową, ja jednak zrobiłam super prostą dekorację z cukru pudru. Najlepsze następnego dnia.

Piernik marchewkowy z kremem budyniowym

3 jajka

120 g drobnego cukru

2 łyżki miodu

½ szklanki oleju

200 g marchewki startej na małych na tarce o małych oczkach

350 g mąki pszennej

po łyżeczce proszku do pieczenia i sody

2 łyżki przyprawy piernikowej

2 łyżki gorzkiego kakao

dodatkowo masło i bułka tarta do formy

opcjonalnie cukier puder do posypania

  1. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C
  2. Do miski wbić jajka, dodać cukier, miód i olej. Zmiksować na gładką puszystą masę.
  3. Do miski wsypać mąkę z proszkiem, sodą, przyprawą piernikową i kakao.
  4. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  5. Do płynnej masy dodać stopniowo suche składniki oraz marchewkę. Wymieszać do połączenia składników. Po wymieszaniu ciastą będzie gęste.
  6. Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 55 minut.
  7. Piernik wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Piernik marchewkowy”

  1. Monika pisze:

    Wygląda odświętnie z gwiazdkami:) a gdzie dodajemy krem budyniowy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *