Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Slider | Świąteczne | Święta

Piernik marchewkowy

Proste, szybkie ciasto do upieczenia w okresie przedświątecznym. Do pieczenia wybrałam tym razem okrągłą ceramiczną formę z kominkiem. Dzięki temu ciasto wygląda „odświętnie” i łatwo się kroi. Po upieczeniu można je polać polewą czekoladową, ja jednak zrobiłam super prostą dekorację z cukru pudru. Najlepsze następnego dnia.

Piernik marchewkowy z kremem budyniowym

3 jajka

120 g drobnego cukru

2 łyżki miodu

½ szklanki oleju

200 g marchewki startej na małych na tarce o małych oczkach

350 g mąki pszennej

po łyżeczce proszku do pieczenia i sody

2 łyżki przyprawy piernikowej

2 łyżki gorzkiego kakao

dodatkowo masło i bułka tarta do formy

opcjonalnie cukier puder do posypania

  1. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C
  2. Do miski wbić jajka, dodać cukier, miód i olej. Zmiksować na gładką puszystą masę.
  3. Do miski wsypać mąkę z proszkiem, sodą, przyprawą piernikową i kakao.
  4. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  5. Do płynnej masy dodać stopniowo suche składniki oraz marchewkę. Wymieszać do połączenia składników. Po wymieszaniu ciastą będzie gęste.
  6. Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 55 minut.
  7. Piernik wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *