Proste, szybkie ciasto do upieczenia w okresie przedświątecznym. Do pieczenia wybrałam tym razem okrągłą ceramiczną formę z kominkiem. Dzięki temu ciasto wygląda „odświętnie” i łatwo się kroi. Po upieczeniu można je polać polewą czekoladową, ja jednak zrobiłam super prostą dekorację z cukru pudru. Najlepsze następnego dnia.
Piernik marchewkowy z kremem budyniowym
3 jajka
120 g drobnego cukru
2 łyżki miodu
½ szklanki oleju
200 g marchewki startej na małych na tarce o małych oczkach
350 g mąki pszennej
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
2 łyżki przyprawy piernikowej
2 łyżki gorzkiego kakao
dodatkowo masło i bułka tarta do formy
opcjonalnie cukier puder do posypania
- Formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C
- Do miski wbić jajka, dodać cukier, miód i olej. Zmiksować na gładką puszystą masę.
- Do miski wsypać mąkę z proszkiem, sodą, przyprawą piernikową i kakao.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Do płynnej masy dodać stopniowo suche składniki oraz marchewkę. Wymieszać do połączenia składników. Po wymieszaniu ciastą będzie gęste.
- Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 55 minut.
- Piernik wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Komentarze
Wygląda odświętnie z gwiazdkami:) a gdzie dodajemy krem budyniowy?