Upiekłam ciasto ze śliwkami, które nie zawiera cukru i glutenu. Byłam przekonana, że czeka mnie wielka kulinarna katastrofa. Właściwie byłam na to dość dobrze przygotowana i nie spodziewałam się niczego dobrego. Jednak chciałam się przekonać, czy można delektować się ciastem pełnym smaku, nawet jeśli musimy stosować się do ograniczeń w codziennej diecie. Stąd właśnie pomysł o tym eksperymencie. Bazę ciasta przygotowałam z bezglutenowej mąki kukurydzianej, którą połączyłam z masłem. Jako środek słodzący wystąpił erytrol. Wolę go od stewii, która pozostawia jednak specyficzny, dość wyraźny posmak. Ciasto po zagnieceniu jest dość kruche. Dlatego zrezygnowałam z użycia wałka. Wyłożyłam formę nieprzywierającym papierem i wykleiłam dno ciastem. Zanim na wierzch trafiły śliwki, podpiekłam spód jakieś 10 minut. Końcowy efekt przerósł moje oczekiwania. Dlatego zdecydowałam się podzielić z Wami tym przepisem. Bo to jest bardzo smaczne ciasto. Bez względu na to, czy jesteście na diecie eliminacyjnej, czy nie :)
Ciasto ze śliwkami bez cukru i glutenu
Ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 kostka masła
1/2 szklanki erytrolu (+ 2 łyżki na kruszonkę)
4 łyżki mleka
Nadzienie:
1 kg śliwek
2 łyżki erytrolu
- Mąkę i erytrol wysypać do miski, dodać drobno posiekane masło i mleko. Zagnieść ciasto.
- Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki.
- Kawałek ciasta (ok. 1/4 ) odłożyć na kruszonkę. Pozostałą wykleić formę do pieczenia wyłożoną nieprzywierającym papierem.
- Wstawić spód do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec przez 10 minut.
- Odłożone ciasto wymieszać z 2 łyżkami erytrolu i rozkruszyć.
- Śliwki wyłożyć na podpieczone ciasto, wierzch posypać kruszonką.
- Piec jeszcze 45 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Komentarze
Ale malutko składników! No nie wiem czy zrobić teraz czy zaraz :D
Dzień dobry, a czy zamiast masła może być masło klarowane, a zamiast mleka krowiego owsiane?
Jaka średnica formy?