Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Przepisy | Świąteczne | Święta

Pyszny piernik gryczany last minute

Obłędnie miodowy, wilgotny, korzenny i totalnie piernikowy, w dodatku przygotowanie ciasta zajmuje chwilę. Doskonały od razu po upieczeniu, więc można go przygotować na ostatnią chwilę, nawet tuż przed wigilią. Użyłam miodu gryczanego, który nadał piernikowi zdecydowanego charakteru. Jeśli nie masz pod ręką miodu gryczanego, nic nie szkodzi. Jestem pewna, że z innym miodem piernik też będzie wspaniały.

Pyszny piernik gryczany last minute

150 g masła

400 g płynnego miodu gryczanego

80 g brązowego cukru

2 łyżki przyprawy korzennej

łyżeczka imbiru

łyżeczka sody

250 ml mleka

2 jajka

300 g mąki pszennej

Do garnka włożyć masło, wlać miód, wsypać cukier i przyprawy. Podgrzewać, aż masło się rozpuści, a składniki połączą. Zestawić z ognia i zostawić na 10 minut, aż masa lekko przestygnie. Sodę rozpuścić w łyżce wody. Do masy miodowej dodać sodę, mleko i jajka. Wymieszać trzepaczką lub krótko mikserem. Na koniec nie przerywając mieszania, wsypać stopniowo mąkę. Ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach 30×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut. Następnie zostawić do wystygnięcia.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *