Obłędnie miodowy, wilgotny, korzenny i totalnie piernikowy, w dodatku przygotowanie ciasta zajmuje chwilę. Doskonały od razu po upieczeniu, więc można go przygotować na ostatnią chwilę, nawet tuż przed wigilią. Użyłam miodu gryczanego, który nadał piernikowi zdecydowanego charakteru. Jeśli nie masz pod ręką miodu gryczanego, nic nie szkodzi. Jestem pewna, że z innym miodem piernik też będzie wspaniały.
Pyszny piernik gryczany last minute
150 g masła
400 g płynnego miodu gryczanego
80 g brązowego cukru
2 łyżki przyprawy korzennej
łyżeczka imbiru
łyżeczka sody
250 ml mleka
2 jajka
300 g mąki pszennej
Do garnka włożyć masło, wlać miód, wsypać cukier i przyprawy. Podgrzewać, aż masło się rozpuści, a składniki połączą. Zestawić z ognia i zostawić na 10 minut, aż masa lekko przestygnie. Sodę rozpuścić w łyżce wody. Do masy miodowej dodać sodę, mleko i jajka. Wymieszać trzepaczką lub krótko mikserem. Na koniec nie przerywając mieszania, wsypać stopniowo mąkę. Ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach 30×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut. Następnie zostawić do wystygnięcia.
Komentarze