Kruche miodowe placki przełożone delikatnym kremem przygotowanym na bazie kaszy manny i wierzch ozdobiony polewą czekoladową i orzechami w karmelu. Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które robi ogromne wrażenie, a jednocześnie jest przyjemne w przygotowaniu, to miodownik jest idealny.
Upiekłam go w okrągłej tortownicy, dzięki czemu miodownik prezentuje się imponująco. Kroi się bardzo łatwo, nie kruszy się, nie rozpada. Najlepiej przygotować go dzień, dwa wcześniej, wtedy ciasto jest najsmaczniejsze.
Miodownik z kremem z kaszy manny
Wykorzystałam tortownicę o średnicy 23 cm
Ciasto:
4 szklanki mąki
szklanka cukru
cukier waniliowy
1 ½ łyżeczki sody
100 g masła
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki śmietany
2 jajka
Krem:
200 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka
100 g miodu
Polewa:
4 łyżki masła
4 łyżki kakao
4 łyżki cukru
4 łyżki wody
- Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i sodę.
- Dodać pokrojone w drobną kostkę masło. Składniki rozetrzeć palcami na kruszonkę.
- Dodać miód, śmietanę, jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na 4 części.
- Każdą rozwałkować na placek i piec kolejno w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C z włączoną funkcją góra/dół.
- Przygotować krem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę.
- Mleko i miód podgrzać mocno. Mieszając energicznie rózgą wsypać kaszę.
- Nie przerywając mieszania podgrzewać, aż masa wyraźnie zgęstnieje – powinna mieć konsystencję budyniu. Po zagotowaniu zdjąć masę z ognia i ostudzić.
- Do wcześniej przygotowanego masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksując, tak aby masa była jednolita. Upieczone i ostudzone ciasto ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- Przełożyć kremem. Postępować tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być krem.
- Wstawić tortownicę to lodówki na noc.
- Następnego dnia przygotować polewę. Do garnka włożyć masło, dodać cukier, kakao i wodę.
- Podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się połączyć, a masa będzie gładka i lśniąca.
- Pozostawić ją na kilka minut do przestygnięcia, a następnie polać nią miodownik. Na wierzchu położyć orzechy uprażone z cukrem.
Komentarze
Wygląda pysznie. Mogę dziecko na alergię na mleko. Czym mogę zastąpić śmietanę? Bo krem to pewnie spoko wyjdzie na mleku jaglanym 🙂
Np. śmietaną kokosową
Hej jaka ma być dokładnie smietana?
Skoro kruche blaty to pewnie kwaśna 18 lub 12 :)
Smakowite 😍 pewnie zrobię już wkrótce 👍
A ja myślę że jeszcze szybciej będzie zamiast piec cztery placki można użyć biszkoptów ☺️ Reszta jak w przepisie☺️ już mi ślinka leci 🤗
Efekt będzie zupełnie inny
Co to znaczy szklanka mąki? Szklanka 250 ml? Czy ile?
Tak, 250 ml
Dzisiaj będę robiła drugi raz! Ciasto jest pyszne! 😉 Bardzo lubię Pani przepisy. Pozdrawiam
Ja też uwielbiam to ciasto. Wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej :)