Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne

Miodownik z kremem z kaszy manny

Kruche miodowe placki przełożone delikatnym kremem przygotowanym na bazie kaszy manny i wierzch ozdobiony polewą czekoladową i orzechami w karmelu. Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które robi ogromne wrażenie, a jednocześnie jest przyjemne w przygotowaniu, to miodownik jest idealny.

Upiekłam go w okrągłej tortownicy, dzięki czemu miodownik prezentuje się imponująco. Kroi się bardzo łatwo, nie kruszy się, nie rozpada. Najlepiej przygotować go dzień, dwa wcześniej, wtedy ciasto jest najsmaczniejsze.

Miodownik z kremem z kaszy manny

Wykorzystałam tortownicę o średnicy 23 cm

Ciasto:

4 szklanki mąki

szklanka cukru

cukier waniliowy

1 ½ łyżeczki sody

100 g masła

3 łyżki płynnego miodu

3 łyżki śmietany

2 jajka

Krem:

200 g miękkiego masła

100 g cukru pudru

8 łyżek kaszy manny

750 ml mleka

100 g miodu

Polewa:

4 łyżki masła

4 łyżki kakao

4 łyżki cukru

4 łyżki wody

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i sodę.
  2. Dodać pokrojone w drobną kostkę masło. Składniki rozetrzeć palcami na kruszonkę.
  3. Dodać miód, śmietanę, jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na 4 części.
  4. Każdą rozwałkować na placek i piec kolejno w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C z włączoną funkcją góra/dół.
  5. Przygotować krem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę.
  6. Mleko i miód podgrzać mocno. Mieszając energicznie rózgą wsypać kaszę.
  7. Nie przerywając mieszania podgrzewać, aż masa wyraźnie zgęstnieje – powinna mieć konsystencję budyniu. Po zagotowaniu zdjąć masę z ognia i ostudzić.
  8. Do wcześniej przygotowanego masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksując, tak aby masa była jednolita. Upieczone i ostudzone ciasto ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  9. Przełożyć kremem. Postępować tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być krem.
  10. Wstawić tortownicę to lodówki na noc.
  11. Następnego dnia przygotować polewę. Do garnka włożyć masło, dodać cukier, kakao i wodę.
  12. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się połączyć, a masa będzie gładka i lśniąca.
  13. Pozostawić ją na kilka minut do przestygnięcia, a następnie polać nią miodownik. Na wierzchu położyć orzechy uprażone z cukrem.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

A ja myślę że jeszcze szybciej będzie zamiast piec cztery placki można użyć biszkoptów ☺️ Reszta jak w przepisie☺️ już mi ślinka leci 🤗