Korzenne ciasto marchewkowe przygotowałam bez grama mąki pszennej. Zamiast niej użyłam mąkę migdałową, która na szczęście jest dostępna nie tylko w sklepach specjalistycznych, ja np. kupiłam ją w popularnym dyskoncie. Uwielbiam ciasta marchewkowe i jestem pewna, że nie jestem w tym odosobniona. Poniższy przepis jest prosty, a szczodry dodatek przyprawy korzennej sprawia, że ciasto świetnie pasuje na jesienno-zimową szarugę.
Korzenne ciasto marchewkowe bez mąki
300 g marchewki startej na tarce
kwaśne jabłko obrane i starte na tarce
3 łyżki przyprawy korzennej
50 g masła
4 jajka
100 g cukru (lub ksylitolu)
100 ml miodu
150 ml oleju
100 ml dowolnego mleka
220 g mąki migdałowej
50 g mąki kokosowej
łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
150 g serka mascarpone
100 ml gęstego jogurtu
skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki cukru pudru lub ksylitou
opcjonalnie ¾ szklanki mieszanki bakalii (u mnie żurawina, orzechy laskowe, śliwki suszone)
- Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. W rondlu rozpuścić masło. Dodać marchewkę i jabłko.
3. Poddusić ok. 6 minut, często mieszając. Na koniec dodać przyprawę korzenną, zestawić z ognia i wystudzić.
4. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodać olej i mleko, miksować jeszcze chwilę razem.
5. Białka ubić na sztywno.
6. W dużej misce połączyć mąkę migdałową, mąkę kokosową, sodę i proszek.
7. Wlać masę jajeczną, dodać marchewkę z jabłkiem i bakalie. Wymieszać, na koniec połączyć z pianą z białek.
8. Masę przełożyć przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
9. Serek zmiksować z jogurtem, skórką cytryny i cukrem na jednolitą masę. Masę serową rozsmarować na wierzchu ciasta. Przed podaniem można udekorować orzechami prażonymi w miodzie. Smacznego!
Komentarze
o raju! ten przepis spadł mi z nieba! robię w następną sobotę!