Jeśli zdecydujesz się na pieczone oponki serowe z polewą karmelową będzie to najlepsza decyzja jaką mogłaś odjąć. Dzieci Cię ozłocą, chłopak pokocha na nowo, teściowej spadną kapcie, a sąsiadka, jeśli ją poczęstujesz, będzie już zawsze patrzeć na Ciebie z szacunkiem. Tak na serio, jest to niebywale udany mariaż zarówno w sferze wizualnej, jak i smakowej. Pieczone oponki są lekkie i puszyste, nie obciążone nadmiarem tłuszczu jak w przypadku tradycyjnie smażonych w głębokim tłuszczu. Ciasto na bazie białego sera jest umiarkowanie słodkie, dzięki czemu doskonale współgra z polewą karmelową. A polewa to poemat. Aksamitna i intensywna w smaku.
Pieczone oponki serowe z polewą karmelową
Na oponki:
300 g sera białego półtłustego
350 g mąki + trochę do podsypania
łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
3 łyżki cukru waniliowego
jajko
żółtko
3 łyżki śmietany
Na polewę karmelową:
100 g cukru
50 g masła
100 ml śmietanki 36%
- Ser rozgnieść widelcem.
- Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i cukier. Wymieszać suche składniki.
- Dodać jajko, żółtko i śmietanę oraz ser. Zagnieść ciasto. Jeśli zbytnio się klei, podsypać mąką.
- Rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wykroić oponki o średnicy 8 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut, aż oponki urosną i ładnie się zrumienią. Po upieczeniu wyjąć na kratkę do ostygnięcia.
- Przygotować polewę. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier. Podgrzewać, aż się rozpuści i zbrązowieje, w żadnym wypadku nie mieszać.
- Gdy cukier będzie brązowy, zmniejszyć ogień. Dodać masło i wymieszać.
- Następnie wlać śmietanę, cały czas mieszając. Podgrzewać nie przerywając mieszania, aż masa karmelowa będzie jednolita i lekko zgęstnieje.
- Upieczone oponki zanurzać w lekko przestudzonej polewie karmelowej i odkładać na kratkę do ostygnięcia.
Komentarze
Mniam, pyszna alternatywa dla klasycznych oponek (zawsze mam na nie ochotę, ale jednak to smażenie na głębokim tłuszczu jednak mnie przeraża – nie lubię aż tak intensywnego posmaku tłuszczu). A taką wersję spokojnie mogą przygotować również osoby, które są na diecie i trenują – wszystko dla ludzi ;)
Przepyszne oponki! Są naprawdę super puszyste i nawet bez polewy są bardzo smaczne! Ekstra przepis:) Wrócę do niego nieraz:D
Wieki nie jadłam już takich oponek. Rozmarzyłam się… :)
Czy mozna zrobić oponki z tego przepisu w takiej maszynce do oponek/donutow?
Nie próbowałam. Nie mam takiej maszynki
Jaka ilość wychodzi z przepisu? Pozdrawiam! :)
Niestety nie liczyłam. Wystarczająco dużo dla czteroosobowej rodziny
Dziękuję za odpowiedź. Ja się właśnie boję, że za dużo ;) Ale wypróbujemy :D
Ile oponek wychodzi z porcji
Pyszne. Mi wyszło ok. 28 szt.
Niestety wyszły twarde.
Przykro mi, że Ci nie wyszły tak jak powinny
Dzień dobry, czy mascarpone się nada? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Wyglądają pysznie 😀