Ciasto z rabarbarem na oleju

18 maja 2021, 19:15 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia | 4
Ciasto z rabarbarem na oleju

Ciasto z rabarbarem na oleju pokochasz od razu. To jest ten rodzaj ciasta, które przygotowujesz w kilka minut, a efekt jest przepyszny. W smaku przypomina nieco biszkopt, jest lekkie, wilgotne i puszyste. No i przyjemnie kwaskowe dzięki dodatkowi rabarbaru.

Ciasto z rabarbarem na oleju

(na tortownicę o średnicy 25 cm)

4 jajka

pół szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

1 1/2 szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki oleju

dodatkowo:

rabarbar (ok. 5 gałązek)

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Rabarbar umyć i pokroić. Jajka wbić do miski, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypać mąkę z proszkiem.
  4. Nie przerywając miksowania, wlać olej i miksować jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
  5. Wylać masę do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć rabarbar. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec ok. 40 minut lub do momentu, aż ciasto z wierzchu się ładnie przyrumieni. Gotowe!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

4 odpowiedzi na “Ciasto z rabarbarem na oleju”

  1. Mania pisze:

    Jak jest pojemność szklanki? 😅

  2. Agnieszka pisze:

    Ja robię podobne ,ale dodaję jeszcze szklankę kefiru :). Pycha ciasto

  3. Zuza pisze:

    Wygląda obłędnie! Może zrobię jutro, ale niestety nie mam rabarbaru – zamiast niego dodam pokrojone nektarynki :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *