Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Ciasto z rabarbarem na oleju

Ciasto z rabarbarem na oleju pokochasz od razu. To jest ten rodzaj ciasta, które przygotowujesz w kilka minut, a efekt jest przepyszny. W smaku przypomina nieco biszkopt, jest lekkie, wilgotne i puszyste. No i przyjemnie kwaskowe dzięki dodatkowi rabarbaru.

Ciasto z rabarbarem na oleju

(na tortownicę o średnicy 25 cm)

4 jajka

pół szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

1 1/2 szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki oleju

dodatkowo:

rabarbar (ok. 5 gałązek)

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Rabarbar umyć i pokroić. Jajka wbić do miski, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypać mąkę z proszkiem.
  4. Nie przerywając miksowania, wlać olej i miksować jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
  5. Wylać masę do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć rabarbar. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec ok. 40 minut lub do momentu, aż ciasto z wierzchu się ładnie przyrumieni. Gotowe!

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

To ten sam przepis co błyskawiczne ciasto rabarbarowa..
Jest przepyszne 🥰

Ps
Masz przepis może na wilgotny biszkopt??