Ciasto z rabarbarem na oleju pokochasz od razu. To jest ten rodzaj ciasta, które przygotowujesz w kilka minut, a efekt jest przepyszny. W smaku przypomina nieco biszkopt, jest lekkie, wilgotne i puszyste. No i przyjemnie kwaskowe dzięki dodatkowi rabarbaru.
Ciasto z rabarbarem na oleju
(na tortownicę o średnicy 25 cm)
4 jajka
pół szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 1/2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
dodatkowo:
rabarbar (ok. 5 gałązek)
- Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Rabarbar umyć i pokroić. Jajka wbić do miski, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypać mąkę z proszkiem.
- Nie przerywając miksowania, wlać olej i miksować jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
- Wylać masę do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć rabarbar. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec ok. 40 minut lub do momentu, aż ciasto z wierzchu się ładnie przyrumieni. Gotowe!
Komentarze
Jak jest pojemność szklanki? 😅
Standardowo 250g
Ja robię podobne ,ale dodaję jeszcze szklankę kefiru :). Pycha ciasto
Wygląda obłędnie! Może zrobię jutro, ale niestety nie mam rabarbaru – zamiast niego dodam pokrojone nektarynki :)
To ten sam przepis co błyskawiczne ciasto rabarbarowa..
Jest przepyszne 🥰
Ps
Masz przepis może na wilgotny biszkopt??