Jeśli chcesz spróbować własnoręcznie zrobionych pączków, to przygotowałam dla Ciebie sprawdzony przepis z instrukcją krok po kroku. Na początek chcę odczarować powszechnie pokutujące przekonanie, że zrobienie domowych pączków jest trudne. Samo przygotowanie ciasta to nic specjalnego. Osobiście wykorzystuję do tego mikser, ale bez problemu można to zrobić ręcznie. Również smażenie nie jest skomplikowane i przy minimalnych manualnych umiejętnościach obejdzie się bez niespodzianek.
Moim zdanie kluczowe są trzy rzeczy, o których warto pamiętać:
- Zadbaj, by produkty do przygotowania ciasta miały temperaturę pokojową.
- Ciasto powinno wyrosnąć dwa razy. Pierwszy raz po zagnieceniu. Ponownie pozwól mu wyrosnąć, gdy uformujesz pączki.
- Olej do smażenia powinien być dobrze rozgrzany, ale nie gorący, gdyż pączki spalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe
Przepis na klasyczne domowe pączki
250 ml mleka
50 g masła
500 g mąki
1 opakowanie drożdży instant
1 jajko
3 żółtka
50g cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżka spirytusu
dodatkowo:
olej do smażenia
konfitura z róży
Krok pierwszy
Podgrzej mleko, dodaj masło, wymieszaj do rozpuszczenia. Mleko z masłem powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Krok drugi
Przesiej mąkę do miski. Dodaj drożdże, wymieszaj.
Krok trzeci
Jajko i żółtka włóż do dzieży miksera. Wsyp cukier zwykły i waniliowy i ubij mikserem na błyszczącą, jasną masę.
Krok czwarty
Do miski z mąką wlej stopniowo, cały czas delikatnie mieszając masę jajeczną, podgrzane mleko z masłem i spirytus. Wyrabiaj, aż składniki się połączą, ciasto będzie gładkie, elastyczne a na powierzchni zaczną się ukazywać maleńkie bąbelki powietrza.
Krok piąty
Ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Krok szósty
Gdy ciasto podwoi objętość ponowne je zagnieć. następnie rozwałkuj na grubość 2 cm i wykrój krążki o średnicy ok. 11 cm.
Krok siódmy
Ułóż na blacie, przykryj ściereczką i pozostaw ok 15 minut, do ponownego wyrośnięcia
Krok ósmy
W płaskim rondlu rozgrzej olej. Pączki wkładaj do garnka partiami i smaż po 2 minuty z każdej strony, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podczas smażenia trzeba zwracać uwagę na temperaturę tłuszczu. Nie powinien być za gorący, bo pączki spalą się na wierzchu, pozostając surowe w środku.
Krok dziewiąty
Przestudzone pączki nadziej konfiturą za pomocą szprycy cukierniczej.
Komentarze
A może w tym roku pobawić się i spróbować domowych słodkości. To będzie pierwszy raz :D
Kochana, gorąco zachęcam :)