Słodkie i zdrowe, takie są czekoladowe ciastka owsiane w wersji XXL. Upiekłam je z płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej, a słodycz zawdzięczają dojrzałym bananom. Do masy owsianej możesz dodać rodzynki, orzechy lub inne ulubione bakalie. Ja jednak tym razem zdecydowałam się na czekoladę w wersji bez cukru i bardzo nam wszystkim w domu takie ciacha bardzo smakują.
Robi się je niezwykle prosto i szybko. Można oczywiście upiec ciastka w rozmiarze standardowym, takim na raz i też będą super pyszne. Mnie chodziło o takie solidne ciacho, co to zapakuję córce do plecaka do szkoły i będzie się mogła nim podzielić z koleżankami, albo zjem sobie do kawy bez wyrzutów sumienia.
Ciastka owsiane XXL bez cukru
[przepis]
2 dojrzałe banany
2 jajka
szklanka płatków owsianych górskich
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
½ łyżeczki sody
2 łyżki oleju
200 g czekolady bez cukru
½ szklanki rodzynek
[/przepis]
- Banany rozgnieść widelcem, przełożyć do miski.
- Dodać jajka, wymieszać do połączenia składników.
- Czekoladę posiekać.
- Wsypać płatki owsiane, mąkę, sodę oraz olej i posiekaną czekoladę. Połączyć składniki.
- Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Z masy owsianej uformować ciastka. Moje mają 10 cm średnicy.
- Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 15 – 20 minut, aż ciastka będą złociste.
- Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.
Komentarze
Pani Beatko ciacha przepyszne robię już kolejny raz. Wszystko dokładnie jak w Pani przepisie. Dodaję czekoladę bez cukru jedną gorzką jedną mleczną pychota. Dzięki za zdrowy przepis pozdrawiam.