Babka majonezowa jest pyszna, prosta w wykonaniu, długo zachowuje świeżość. Do ciasta możesz dodać otartą skórkę cytryny i uzyskasz babkę cytrynową. Albo dwie łyżki kakao, jeśli wolisz babkę czekoladową. Albo zmiksowany szpinak i będzie babka wiosenna. Poniżej uniwersalny przepis na ciasto, które pozwala na dowolne modyfikacje. Smacznego!
Babka majonezowa
90 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
szczypta soli
160 g drobnego cukru
opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki majonezu
dodatkowo: masło i bułka tarta do formy
- Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką.
- Wymieszać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier zwykły i waniliowy.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku, a następnie, również stopniowo majonez.
- Na koniec wsypać mąkę, cały czas miksując na najniższych obrotach.
- Masę przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 40 minut. Babkę po upieczeniu przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem można ozdobić lukrem lub polewą czekoladową.
Komentarze