baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc

Babka majonezowa

Babka majonezowa jest pyszna, prosta w wykonaniu, długo zachowuje świeżość. Do ciasta możesz dodać otartą skórkę cytryny i uzyskasz babkę cytrynową. Albo dwie łyżki kakao, jeśli wolisz babkę czekoladową. Albo zmiksowany szpinak i będzie babka wiosenna. Poniżej uniwersalny przepis na ciasto, które pozwala na dowolne modyfikacje. Smacznego!

Babka majonezowa

90 g mąki pszennej

90 g mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

szczypta soli

160 g drobnego cukru

opakowanie cukru waniliowego

1/2 szklanki majonezu

dodatkowo: masło i bułka tarta do formy

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką.
  2. Wymieszać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier zwykły i waniliowy.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku, a następnie, również stopniowo majonez.
  5. Na koniec wsypać mąkę, cały czas miksując na najniższych obrotach.
  6. Masę przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec ok. 40 minut. Babkę po upieczeniu przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem można ozdobić lukrem lub polewą czekoladową.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *