Polecam ten przepis osobom, które poszukują przepisu prostego, nie wymagającego specjalnych umiejętności. Pierniczki można jeść od razu po upieczeniu. W naszym przypadku jedna blacha została od razu przeznaczona na pożarcie, reszta umieszczona w wielkim słoju służy do przegryzania do kawy. Jednak warto pamiętać, że smak i konsystencja pierników pieczonych na miodzie dojrzewa wraz z upływem czasu, by osiągnąć swoje apogeum po kilkunastu dniach. Im dłużej siedzą w słoju lub puszce, tym lepiej dla nich i dla nas.
Pierniczki z tego przepisu nie rosną zbytnio, dobre zachowują kształt, dlatego doskonale nadają się do dekorowania, na choinkę lub do wykonania z nich piernikowych domków. Podczas pieczenia trzeba pilnować, by się nie spaliły. Czas pieczenia podaję orientacyjnie i wynosi od 6-7 minut. Jednak pamiętaj, że większe pierniki potrzebują odrobinę więcej czasu, a drobniejsze mniej. I jeszcze uwaga dotycząca wałkowania. Ciasto powinno być rozwałkowane równomiernie, na grubość ok 3mm. Jeśli najdzie Cię ochota na lukrowanie, polecam moje wskazówki zawarte tutaj. Życzę dobrej zabawy.
Bardzo proste pierniczki imbirowe na miodzie
[przepis]
120 g masła
140 g miodu
120 g drobnego cukru
2 łyżki przyprawy piernikowej
łyżka sproszkowanego imbiru
łyżka cynamonu
łyżeczka kakao
400 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 żółtka
[/przepis]
- Do rondelka z grubym dniem włożyć masło, miód, wsypać cukier, przyprawę piernikową, imbir, cynamon, kakao.
- Podgrzewać do momentu, aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
- Do dzieży miksera wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wymieszać składniki.
- Dodać żółtka i cały czas mieszając wlać mieszankę miodową. Wyrobić ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania.
- Rozwałkować porcje ciasta na grubość 3 mm. Wykroić pierniki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C w funkcją góra/dół ok 6-7 minut, uważając, aby się nie przypaliły. Upieczone pierniczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Komentarze
A więc oficjalnie już zaczął się sezon przedświąteczny :) Bardzo mnie to cieszy, będzie więcej pierniczków do próbowania 😁
Witam,
Pierniczki urocze, ale słój z rogami jest MEGA.
Gdzie można go kupić?
Słój kupiony w Pepco. Są dwa rozmiary, to jest ten mniejszy :)
O tak, tego potrzebowałem :D Uwielbiam pierniczki, więc takie proste i szybkie są dla mnie idealne!
Bardzo mi miło :)
Pyszne😋musiałam dodać więcej masła, bo ciasto się kruszyło.
Dziękuję
Ciasto zbyt się rwie, ciężko wałkować i wycinać. Dzieci stwierdziły że nie smakują pierniczkami. Dalej szukam idealnego przepisu.
Witam, czy ciasto ma się bardzo kleić i przywierać do rąk? Nie wiem czy trochę za mało mąki nie dodałam