Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne

Bardzo proste pierniczki imbirowe na miodzie

Polecam ten przepis osobom, które poszukują przepisu prostego, nie wymagającego specjalnych umiejętności. Pierniczki można jeść od razu po upieczeniu. W naszym przypadku jedna blacha została od razu przeznaczona na pożarcie, reszta umieszczona w wielkim słoju służy do przegryzania do kawy. Jednak warto pamiętać, że smak i konsystencja pierników pieczonych na miodzie dojrzewa wraz z upływem czasu, by osiągnąć swoje apogeum po kilkunastu dniach. Im dłużej siedzą w słoju lub puszce, tym lepiej dla nich i dla nas.

Pierniczki z tego przepisu nie rosną zbytnio, dobre zachowują kształt, dlatego doskonale nadają się do dekorowania, na choinkę  lub do wykonania z nich piernikowych domków. Podczas pieczenia trzeba pilnować, by się nie spaliły. Czas pieczenia podaję orientacyjnie i wynosi od 6-7 minut. Jednak pamiętaj, że większe pierniki potrzebują odrobinę więcej czasu, a drobniejsze mniej. I jeszcze uwaga dotycząca wałkowania. Ciasto powinno być rozwałkowane równomiernie, na grubość ok 3mm. Jeśli najdzie Cię ochota na lukrowanie, polecam moje wskazówki zawarte tutaj. Życzę dobrej zabawy.

Bardzo proste pierniczki imbirowe na miodzie

[przepis]

120 g masła

140 g miodu

120 g drobnego cukru

2 łyżki przyprawy piernikowej

łyżka sproszkowanego imbiru

łyżka cynamonu

łyżeczka kakao

400 g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 żółtka

[/przepis]

  1. Do rondelka z grubym dniem włożyć masło, miód, wsypać cukier, przyprawę piernikową, imbir, cynamon, kakao.
  2. Podgrzewać do momentu, aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
  3. Do dzieży miksera wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wymieszać składniki.
  4. Dodać żółtka i cały czas mieszając wlać mieszankę miodową. Wyrobić ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania.
  5. Rozwałkować porcje ciasta na grubość 3 mm. Wykroić pierniki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C w funkcją góra/dół  ok 6-7 minut, uważając, aby się nie przypaliły. Upieczone pierniczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ciasto zbyt się rwie, ciężko wałkować i wycinać. Dzieci stwierdziły że nie smakują pierniczkami. Dalej szukam idealnego przepisu.