Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Święta

Bezglutenowe pierniki na miodzie

Przepis na bezglutenowe pierniki dopracowywałam przez długi czas. W końcu jestem zadowolona z efektu. Ciasto jest plastyczne, nie klei się, ładnie zachowuje kształt po upieczeniu. Nie musi leżakować, można więc piec i jeść pierniki bez czekania. Moje pierniki nie są zbyt słodkie, nie dodaję cukru, jedynie miód. Z tego przepisu możesz zrobić pierniki na choinkę lub piernikowy domek. Ciasto w tym przypadku wałkuję na silikonowej stolnicy, cienko posypanej mąką gryczaną.

Bezglutenowe pierniki na miodzie

1 szklanka płynnego miodu (250 ml)

120 g masła

4 łyżki przyprawy piernikowej

łyżeczka mielonego imbiru

2 żółtka

łyżeczka sody

500 g mąki gryczanej

3 łyżki śmietany 18%

  1. Miód podgrzewać na małym ogniu z przyprawami i masłem do momentu, aż składniki się połączą.
  2. Naczynie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. To ważne, by masa miodowo-maślana była całkowicie zimna, ciasto osiągnie wtedy pożądaną konsystencję.
  3. Do wystudzonej masy wmieszać żółtka i rozpuszczoną w łyżce wody sodę.
  4. Mąkę wsypać do miski.
  5. Wlać masę miodową, dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto.
  6. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
  7. Foremką wyciąć ulubione kształty, a następnie ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  8. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 8-9 minut.
  9. Po wyjęciu odłożyć do ostygnięcia.
avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czy mąkę gryczaną można zastąpić jakąś inną .
U nas możliwe to kukurydziana, ryzowa, kokosowa tapioka, ziemniaczana, jaglana.
Czy śmietanka może być kokosowa?

Pani Kamilo, recepturę opracowałam na mąkę gryczną i tyko w tym przypadku biorę odpowiedzialność za efekt końcowy. Z pozdrowieniami Beata Lipov