Nie dorobię tu wielkiej filozofii, nie odkryję Ameryki, za to oferuję Wam fajny przepis na super szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. To jest takie ciasto, co to je upieczesz gdzieś na wakacyjnym wyjeździe, albo w domu, gdy wieczorem weźmie Cię ochota na coś słodkiego. Największą tajemnicą są tu jabłka. Wybierz kwaskowe papierówki, które nadadzą temu ciastu charakteru i wyjątkowego smaku. Mamy w ogrodzie wiekową jabłoń, która rodzi nam niewielkie, aromatyczne papierówki z czerwonym rumieńcem i cieniutką skórką. To właśnie one odkrywają rolę w moim cieście.
Błyskawiczne ciasto z jabłkami
(na tortownicę o średnicy 25 cm)
4 jajka
pół szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 1/2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
dodatkowo:
ok. 5 papierówek lub innych kwaśnych jabłkek
- Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i pokroić w plasterki.
- Jajka wbić do miski, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypać mąkę z proszkiem.
- Nie przerywając miksowania, wlać olej i miksować jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
- Wylać masę do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć kawałki jabłek.
- Wstawić blaszkę do piekarnika i piec ok. 40 minut lub do momentu, aż ciasto z wierzchu się ładnie przyrumieni. Gotowe!
Komentarze
Prosty przepis i na pewno ciasto z jabłkami będzie bardzo pyszne. Super
Zrobiłem zgodnie z przepisem. Wyszła breja która o mało nie spaliła miksera. Coś te proporcje mąki się nie zgadzają. Jako laik w pieczeniu ciast proponuje zweryfikować skladniki. Zdjęcia ladne
Dokładnie tak
Jaka breja ja robiłem dzisiaj i wszytko ok i też piszę to jako laik z 3 letnim stażem w pieczeniu ciast.