Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Błyskawiczne ciasto z jabłkami

Nie dorobię tu wielkiej filozofii, nie odkryję Ameryki, za to oferuję Wam fajny przepis na super szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. To jest takie ciasto, co to je upieczesz gdzieś na wakacyjnym wyjeździe, albo w domu, gdy wieczorem weźmie Cię ochota na coś słodkiego. Największą tajemnicą są tu jabłka. Wybierz kwaskowe papierówki, które nadadzą temu ciastu charakteru i wyjątkowego smaku. Mamy w ogrodzie wiekową jabłoń, która rodzi nam niewielkie, aromatyczne papierówki z czerwonym rumieńcem i cieniutką skórką. To właśnie one odkrywają rolę w moim cieście.

Błyskawiczne ciasto z jabłkami

(na tortownicę o średnicy 25 cm)

4 jajka

pół szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

1 1/2 szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki oleju

dodatkowo:

ok. 5 papierówek lub innych kwaśnych jabłkek

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i pokroić w plasterki.
  3. Jajka wbić do miski, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypać mąkę z proszkiem.
  5. Nie przerywając miksowania, wlać olej i miksować jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
  6. Wylać masę do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć kawałki jabłek.
  7. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec ok. 40 minut lub do momentu, aż ciasto z wierzchu się ładnie przyrumieni. Gotowe!

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zrobiłem zgodnie z przepisem. Wyszła breja która o mało nie spaliła miksera. Coś te proporcje mąki się nie zgadzają. Jako laik w pieczeniu ciast proponuje zweryfikować skladniki. Zdjęcia ladne