Kategoria: Ciasta i ciasteczka
Sweet fifties… Babeczki z truskawkowym kremem.
Pomysł dojrzewał dobrych kilka miesięcy. Poszukiwania odpowiednich strojów, przygotowania setki drobiazgów, dopracowanie szczegółów zajęło sporo czasu i całą masę energii. Na chwilę uchylam odrobinę kurtynę, widzicie tę piękną dziewczynę? Czy pasja rządzi Waszym życiem? Jeśli tak, to jaka? Poniżej migawki zza kulis. Adrenalina rozsadzała nas dziś od środka. Przepis na babeczki znajdziecie tutaj Truskawkowy krem… Czytaj dalej Sweet fifties… Babeczki z truskawkowym kremem.
- Ciasta i ciasteczka | ciasteczka maślane | ciastka | Dieta | Dzieci | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie | Wychowanie
Słodki dzień. Ciastka owsiane z czekoladą i orzechami.
Mleko matki – pierwszy pokarm dziecka. Słodki smak towarzyszy nam od pierwszych chwil życia. Sięgamy po słodkie, by poprawić sobie nastrój, gdy nam zimno, źle. Subtelna słodycz dojrzałej gruszki, suszonych śliwek, lipowego miodu wypierana jest coraz zuchwalej przez agresywną słodycz kolorowych napojów i cukierków w ostrych kolorach. Moja najstarsza córka nie znała smaku syntetycznych słodkości… Czytaj dalej Słodki dzień. Ciastka owsiane z czekoladą i orzechami.
Tartaletki z kawowym kajmakiem i żurawiną
Moje bicepsy zaczynają w dotyku przypominać twarde jabłko. Wszystko za sprawą łopaty do odśnieżania, która stała się ostatnio moją najwierniejszą przyjaciółką. Zbliżyłam się również do pewnej solidnej miotły. Omiatamy sobie kilka razy dziennie schody, żeby nikt z nich nie wykonał przymusowego zjazdu wprost na odśnieżoną ścieżkę. Powiem Wam jednak w sekrecie, że ciążą mi te nowe… Czytaj dalej Tartaletki z kawowym kajmakiem i żurawiną
Lawendowe ciasteczka. Rozdaję.
Zapachniało. Masłem, cytrynową skórką i lawendą. O lawendzie z tegorocznych zbiorów zamkniętej w wielkiej puszce przypomniałam sobie dzięki Lisce, która dodaje jej ostatnio to tu to tam. W całym domu pachnie latem. Pachnie mój gruby sweter i włosy. Trzy blachy lawendowych ciasteczek zaczarowały mój dom. Czekam więc w zupełnym spokoju na zapowiadaną śnieżycę. Popijam ulubiony… Czytaj dalej Lawendowe ciasteczka. Rozdaję.
Tea time. Babeczki waniliowe.
Jeśli herbatka, to wyborowym towarzystwie i pięknej oprawie. W kropki i kratkę, w błękitach i żółciach. Do herbatki babeczki. Waniliowe. Na babeczki potrzeba: 125 g mąki 125 g miękkiego masła 125 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 łyżek mleka Mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, masło, cukier… Czytaj dalej Tea time. Babeczki waniliowe.
Apple pie, czyli Jej Wysokość Szara Reneta
Reneta (nie mylić z Renatą), szczególnie ta szara, jak sama nazwa wskazuje nie jest klasyczną pięknością. Skromne to jabłko, w niemodnym, lekko wytartym płaszczyku prezentuje się dość skromnie na tle rumianych, czerwonolicych swoich kuzynów, oblanych zdrowym rumieńcem lub wystrojonych w żywo zielone, błyszczące wdzianka, przyciągające wzrok. To jednak owa skromna reneta sprawia, że prezentowany dzisiaj apple… Czytaj dalej Apple pie, czyli Jej Wysokość Szara Reneta
Jabłecznik razowy
Jest lekki, delikatnie wilgotny, pachnie korzennie. Upieczony z razowej mąki, z dodatkiem fruktozy i białek. Zgodny z zasadami Metody Montignac. To moje ulubione ciasto śniadaniowe, z kubkiem maślanki lub kefiru. Piekę go zazwyczaj wieczorem, tuż przed pójściem do łóżka. Następnego dnia czeka na mnie w piekarniku cudownie nietucząca, słodka niespodzianka. Przepis pochodzi z tej strony… Czytaj dalej Jabłecznik razowy