Pieczone pierogi to pyszna odmiana tradycyjnych świątecznych pierogów z kapustą i grzybami. Do przygotowania użyłam prostego w przygotowaniu ciasta drożdżowego. Farsz to tradycyjna kapusta z suszonymi grzybami, którą podrasowałam łyżką powideł śliwkowych. Moje pierogi nabrały odświętnego wyglądu dzięki mały gwiazdkom, które umieściłam na środku. Możesz pominąć ten etap, lub wymyślić własną dekorację.
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
ciasto:
500 g mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłej wody
½ szklanki oleju
sól
farsz:
300 g kiszonej kapusty
cebula
70 g suszonych grzybów
łyżka powideł śliwkowych
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
łyżka masła
dodatkowo: jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
- Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. W dzbanku wymieszać ciepłą wodę i olej i wlać do miski z suchymi składnikami.
- Zagnieść ciasto i odstawić je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotować farsz. Kapustę drobno pokroić, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości.
- Grzyby namoczyć w małej ilości wody, a gdy zmiękną, drobno pokroić.
- Cebulę posiekać. Smażyć powoli na oleju, aż będzie szklista.
- Dodać grzyby i masło, smażyć na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie całość przełożyć do garnka z kapustą. Wlać wodę pozostałą po moczeniu grzybów, dodać masło i powidła.
- Zwiększyć moc palnika i gotować, aż nadmiar płynu wyparuje. Farsz doprawić pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów, podsypując mąką. Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 10 cm.
- Na środku układać farsz, przykryć drugim kółkiem tej samej wielkości. Skleić brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 18 minut, aż wierzch się przyrumieni.
Komentarze
Interesujący przepis! Chyba przetestuje w tym roku!! Mam pytanko ile sztuk Ci wyszło tych pyszności z całego przepisu? ❤️