Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Pieczone pierogi to pyszna odmiana tradycyjnych świątecznych pierogów z kapustą i grzybami. Do przygotowania użyłam prostego w przygotowaniu ciasta drożdżowego. Farsz to tradycyjna kapusta z suszonymi grzybami, którą podrasowałam łyżką powideł śliwkowych. Moje pierogi nabrały odświętnego wyglądu dzięki mały gwiazdkom, które umieściłam na środku. Możesz pominąć ten etap, lub wymyślić własną dekorację.

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

ciasto:

500 g mąki pszennej

opakowanie drożdży instant

2 łyżeczki cukru

1 szklanka ciepłej wody

½ szklanki oleju

sól

farsz:

300 g kiszonej kapusty

cebula

70 g suszonych grzybów

łyżka powideł śliwkowych

świeżo mielony pieprz

olej do smażenia

łyżka masła

dodatkowo: jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem

  1. Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. W dzbanku wymieszać ciepłą wodę i olej i wlać do miski z suchymi składnikami.
  2. Zagnieść  ciasto i odstawić je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie przygotować farsz. Kapustę drobno pokroić, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości.
  4. Grzyby namoczyć w małej ilości wody, a gdy zmiękną, drobno pokroić.
  5. Cebulę posiekać. Smażyć powoli na oleju, aż będzie szklista.
  6. Dodać grzyby i masło, smażyć na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie całość przełożyć do garnka z kapustą. Wlać wodę pozostałą po moczeniu grzybów, dodać masło i powidła.
  7. Zwiększyć moc palnika i gotować, aż nadmiar płynu wyparuje. Farsz doprawić pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
  8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów, podsypując mąką. Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 10 cm.
  9. Na środku układać farsz, przykryć drugim kółkiem tej samej wielkości. Skleić brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 18 minut, aż wierzch się przyrumieni.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Interesujący przepis! Chyba przetestuje w tym roku!! Mam pytanko ile sztuk Ci wyszło tych pyszności z całego przepisu? ❤️