Są urocze, w stylu retro i przepięknie się prezentują w prezentowym pudełku lub na świątecznym stole. Świąteczne ciasteczka z gwiazdką przygotowałam na bazie tradycyjnego ciasta maślanego. Tu nie ma oszustwa i zastępstw, jest prawdziwe masło, cukier i mąka. A do tego najprawdziwszy dżem malinowy. Zamiast niego możesz użyć innego zrobionego z czerwonych owoców. Po upieczeniu i przełożeniu dżemem pozostaw ciasteczka na paterze z kloszem do następnego dnia. Dzięki temu ich smak staje się jeszcze bogatszy. Miłej zabawy :)
Świąteczne ciasteczka z gwiazdką
[przepis]
350 g mąki
50 g cukru pudru
200 g masła
żółtko
dżem malinowy do przełożenia
[/przepis]
- Mąkę i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone w drobną kostkę zimne masło, żółtko i łyżkę zimnej wody.
- Rozdrobnić składniki palcami na kruszonkę, a następnie zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut.
- W tym czasie blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3-4mm.
- Wykroić parzystą ilość kółek i średnicy ok. 5 cm. W połowie wyciąć w środku gwiazdkę.
- Ułożyć na blasze, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 9-10 minut. Trzeba uważać, aby ciasteczka się nie spaliły.
- Upieczone wyjąć na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć dżemem.
Komentarze
Ile ciasteczek wychodzi z tej porcji?