Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | ciasteczka maślane | Kuchnia | Świąteczne | Święta

Świąteczne ciasteczka z gwiazdką

Są urocze, w stylu retro i przepięknie się prezentują w prezentowym pudełku lub na świątecznym stole. Świąteczne ciasteczka z gwiazdką przygotowałam na bazie tradycyjnego ciasta maślanego. Tu nie ma oszustwa i zastępstw, jest prawdziwe masło, cukier i mąka. A do tego najprawdziwszy dżem malinowy. Zamiast niego możesz użyć innego zrobionego z czerwonych owoców. Po upieczeniu i przełożeniu dżemem pozostaw ciasteczka na paterze z kloszem do następnego dnia. Dzięki temu ich smak staje się jeszcze bogatszy. Miłej zabawy :)

Świąteczne ciasteczka z gwiazdką

[przepis]

350 g mąki

50 g cukru pudru

200 g masła

żółtko

dżem malinowy do przełożenia

[/przepis]

  1. Mąkę i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone w drobną kostkę zimne masło, żółtko i łyżkę zimnej wody.
  2. Rozdrobnić składniki palcami na kruszonkę, a następnie zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut.
  3. W tym czasie blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3-4mm.
  5. Wykroić parzystą ilość kółek i średnicy ok. 5 cm. W połowie wyciąć w środku gwiazdkę.
  6. Ułożyć na blasze, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 9-10 minut. Trzeba uważać, aby ciasteczka się nie spaliły.
  7. Upieczone wyjąć na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć dżemem.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *