Wielkanocne różowe jajka faszerowane

31 marca 2021, 09:38 | Bezglutenowe Kuchnia Wegetariańskie Wielkanoc wielkanocne potrawy | 1
Wielkanocne różowe jajka faszerowane

Przepis na różowe jajka spodoba się wszystkim, którzy nie tak ja nie wyobrażają sobie stołu wielkanocnego bez jajek faszerowanych. Przepiękny różowy kolor jajka zyskały dzięki marynacie z buraków, z dodatkiem octu jabłkowego i przypraw.

Zależało mi na zachowaniu wyraźnego kontrastu między mocnym różem, a naturalną bielą białka, dlatego moje jajka pływały w marynacie jedynie ok. godziny. Jeśli pozostawisz je na dłużej, białka zabarwią się intensywniej. W faszerowanych jajkach najważniejsze jest oczywiście nadzienie. Żeby nadać mu wyjątkowego smaku, użyłam chrzanu i ogórków konserwowych. Smacznego.

Przepis na wielkanocne różowe jajka faszerowane

marynata:

6 jajek

3 średnie buraki

200 ml octu jabłkowego

2 liście laurowe

po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

nadzienie:

łyżka chrzanu

łyżka serka kremowego naturalnego

1/2 łyżeczki przyprawy curry

dekoracja:

ogórek konserwowy

kiełki rzodkiewki i buraków

grubo tłuczony pieprz kolorowy

  1. Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka.
  2. Dodać 300 ml wody, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  3. Gotować ok. 40 minut, zdjąć z ognia.
  4. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki.
  5. Włożyć do buraczanej marynaty tak, by jajka były zakryte płynem.
  6. Odstawić na godzinę (lub dłużej, jeśli chcesz, by zabarwiły się intensywniej).
  7. Następnie jajka wyłowić, przekroić na pół, wyjąć żółtka.
  8. Zmiksować żółtka z chrzanem, serkiem i przyprawą curry. Konsystencja nadzienia powinna być kremowa i zwarta.
  9. Przełożyć nadzienie do szprycy i wycisnąć do otworów po żółtkach.
  10. Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić na wstążki. Najlepiej zrobić to za pomocą ostrego obieraka do ziemniaków.
  11. Wstążki z ogórków zrolować i ułożyć na jajkach.
  12. Dekorację dopełnić kiełkami i pieprzem.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Wielkanocne różowe jajka faszerowane”

  1. Andrzej pisze:

    Wyśmienity pomysł! Myślę, że jeszcze zdążę je przygotować – a więc będzie :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *