Tarta serowa ze szpinakiem i jajkami przepiórek, podkręcona dodatkiem wędzonego łososia to cudowna propozycja na wiosenny stół. Tarta za każdym razem może być inna. Tylko od Ciebie zależy, jak ją skomponujesz, a możliwości są nieskończone. Lubię wypełniać tartę szpinakiem – przesmażam go wcześniej krótko na patelni, i doprawiam jedynie solą i grubo mielonym pieprzem. Delikatny smak szpinaku doskonale się komponuje z wyraźnym akcentem w postaci wędzonego łososia. Do tego jajka przepiórek ugotowane wcześniej na twardo. Poza dodatkami ważna jest oczywiście zalewa, która scala wszystkie elementy i stanowi o porażce lub sukcesie całej kompozycji. Do jajeczno-mlecznej masy dla podniesienia walorów smakowych często dodaję ser. Szybkie i proste wiosenne danie.
Tarta serowa z jajkami przepiórek i szpinakiem
Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła
jako
sól
Nadzienie:
8 jajek przepiórczych
100 g świeżego szpinaku
150g łososia wędzonego w kawałku
garść świeżej bazylii
150 ml mleka
150 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
150 g startego sera żóltego
olej
sól i pieprz
- Mąkę wsypać do miski. Dodać szczyptę soli i pokrojone w małą kostkę masło.
- Wymieszać składniki tak, by powstała kruszonka.
- Wbić jajko, dodać łyżkę zimnej wody.
- Zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 20 minut.
- W tym czasie przygotować nadzienie. Jajka przepiórek ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół.
- Szpinak umyć, posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, doprawić solą i pieprzem.
- Łososia pokroić w kostkę. Bazylię posiekać.
- Mleko zmiksować z jogurtem, jajkami.
- Do masy jajecznej dodać ser
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty.
- Połączyć w misce łososia, szpinak i bazylię. Dodać mieszankę mleczno-jajeczno-serową.
- Wyłożyć nadzienie na ciasto, na wierzchu ułożyć połówki jajek.
- Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 190 st.C.
- Piec 25 minut, lub do momentu, aż wierzch tarty lekko się zrumieni.
- Następnie wyjąć ją i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Komentarze