Kuchnia | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

Tarta serowa ze szpinakiem i jajkami przepiórek

Tarta serowa ze szpinakiem i jajkami przepiórek, podkręcona dodatkiem wędzonego łososia to cudowna propozycja na wiosenny stół. Tarta za każdym razem może być inna. Tylko od Ciebie zależy, jak ją skomponujesz, a możliwości są nieskończone. Lubię wypełniać tartę szpinakiem – przesmażam go wcześniej krótko na patelni, i doprawiam jedynie solą i grubo mielonym pieprzem. Delikatny smak szpinaku doskonale się komponuje z wyraźnym akcentem w postaci wędzonego łososia. Do tego jajka przepiórek ugotowane wcześniej na twardo. Poza dodatkami ważna jest oczywiście zalewa, która scala wszystkie elementy i stanowi o porażce lub sukcesie całej kompozycji. Do jajeczno-mlecznej masy dla podniesienia walorów smakowych często dodaję ser. Szybkie i proste wiosenne danie.

Tarta serowa z jajkami przepiórek i szpinakiem

Ciasto:

250g mąki pszennej

125g masła

jako

sól

Nadzienie:

8 jajek przepiórczych

100 g świeżego szpinaku

150g łososia wędzonego w kawałku

garść świeżej bazylii

150 ml mleka

150 ml jogurtu naturalnego

2 jajka

150 g startego sera żóltego

olej

sól i pieprz

  1. Mąkę wsypać do miski. Dodać szczyptę soli i pokrojone w małą kostkę masło.
  2. Wymieszać składniki tak, by powstała kruszonka.
  3. Wbić jajko, dodać łyżkę zimnej wody.
  4. Zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 20 minut.
  5. W tym czasie przygotować nadzienie. Jajka przepiórek ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół.
  6. Szpinak umyć, posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, doprawić solą i pieprzem.
  7. Łososia pokroić w kostkę. Bazylię posiekać.
  8. Mleko zmiksować z jogurtem, jajkami.
  9. Do masy jajecznej dodać ser
  10. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty.
  11. Połączyć w misce łososia, szpinak i bazylię. Dodać mieszankę mleczno-jajeczno-serową.
  12. Wyłożyć nadzienie na ciasto, na wierzchu ułożyć połówki jajek.
  13. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 190 st.C.
  14. Piec 25 minut, lub do momentu, aż wierzch tarty lekko się zrumieni.
  15. Następnie wyjąć ją i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *