Pyszny deser na bazie sera to częsty gość na wielkanocnym stole. Tradycyjnie do twarogu dodaje się surowe żółtka zmiksowane z cukrem na kogel-mogel. Tym razem przedstawiam wersje, w której użyłam żółtek gotowanych dzięki czemu pascha dłużej pozostaje przydatna do spożycia. Zamiast cukru użyłam Erytrolu. To w 100% naturalne słodzidło, nie zawierające kalorii, ani nie podnoszące poziomu cukru we krwi. Dla tradycjonalistów pozostaje oczywiście możliwość wyboru cukru tradycyjnego. Do paschy można wszelkich bakalii, jakie lubisz. Ja postawiłam na wersję minimalistyczną, z płatkami migdałowymi i skórką otartą z cytryny i pomarańczy.
Pascha z gotowanymi żółtkami
[przepis]
3 żółtka ugotowane na twardo
100 g miękkiego masła
100 g substancji słodzącej (użyłam Erytrolu)
ziarna z laki wanilii
500 g tłustego mielonego twarogu
łyżka śmietany 18%
100 g płatków migdałowych
łyżeczka skórki otartej z cytryny
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
[/przepis]
- Żółtka zmiksować z masłem, Erytrolem i ziarnami wanilii.
- Do masy stopniowo dodać ser i śmietanę, a następnie płatki migdałowe oraz skórką cytrynową i pomarańczową.
- Wymieszać masę, aby składniki dokładnie się połączyły.
- Donicę lub sitko wyłożyć tetrą lub czystą ścierką kuchenną.
- Przełożyć masę serową i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Komentarze