baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wielkanoc

Pascha z gotowanymi żółtkami

Pyszny deser na bazie sera to częsty gość na wielkanocnym stole. Tradycyjnie do twarogu dodaje się surowe żółtka zmiksowane z cukrem na kogel-mogel. Tym razem przedstawiam wersje, w której użyłam żółtek gotowanych dzięki czemu pascha dłużej pozostaje przydatna do spożycia. Zamiast cukru użyłam Erytrolu. To w 100% naturalne słodzidło, nie zawierające kalorii, ani nie podnoszące poziomu cukru we krwi. Dla tradycjonalistów pozostaje oczywiście możliwość wyboru cukru tradycyjnego. Do paschy można wszelkich bakalii, jakie lubisz. Ja postawiłam na wersję minimalistyczną, z płatkami migdałowymi i skórką otartą z cytryny i pomarańczy.

Pascha z gotowanymi żółtkami

[przepis]

3 żółtka ugotowane na twardo

100 g miękkiego masła

100 g substancji słodzącej (użyłam Erytrolu)

ziarna z laki wanilii

500 g tłustego mielonego twarogu

łyżka śmietany 18%

100 g płatków migdałowych

łyżeczka skórki otartej z cytryny

łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

[/przepis]

  1. Żółtka zmiksować z masłem, Erytrolem i ziarnami wanilii.
  2. Do masy stopniowo dodać ser i śmietanę, a następnie płatki migdałowe oraz skórką cytrynową i pomarańczową.
  3. Wymieszać masę, aby składniki dokładnie się połączyły.
  4. Donicę lub sitko wyłożyć tetrą lub czystą ścierką kuchenną.
  5. Przełożyć masę serową i wstawić do lodówki najlepiej na noc.

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *