Najlepiej smakuje mocno schłodzone. Przedstawiam tiramisu w wykonaniu mojej córki Marinki. Wyszło przepyszne, zajadamy się nim całą rodziną. Nie jest przesadnie słodkie, a smak kawy jest wyraźnie wyczuwalny, co bardzo mi odpowiada. Krem do przełożenia biszkoptów powstał z połączenia bitej śmietany i serka mascarpone. Jest lekki i pyszny. Taki deser sprawdza się na wszelkich imprezach około świątecznych i zawsze wzbudza moc pozytywnych emocji :) Smacznego.
Tiramisu najlepsze
[przepis]
400 ml mocnej kawy
2 łyżki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
200 ml śmietany kremówki
200 g serka mascarpone
ok. 25 podłużnych biszkoptów
gorzkie kakao do posypania deseru
[/przepis]
- Kawę odstawić do ostygnięcia.
- W szklanej lub metalowej misce ubić na sztywno wcześniej schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy.
- Następnie dodawać porcjami serek mascarpone. Wymieszać na gładki krem.
- Biszkopty zanurzać kolejno w kawie i układać na dnie prostokątnego naczynia.
- Przykryć warstwą kremu i powtórzyć procedurę do wykończenia składników.
- Wierzch można udekorować ozdobną warstwą kremu i oprószyć gorzkim kakao.
- Deser przed podaniem należy mocno schłodzić w lodówce.
Komentarze
Już tyle razy próbowałam Tiramisu i co? I muszę teraz spróbować twojego :D