Tiramisu najlepsze!

15 listopada 2019, 16:50 | Boże Narodzenie Desery Kuchnia Święta | 1
Tiramisu najlepsze!

 

Najlepiej smakuje mocno schłodzone. Przedstawiam tiramisu w wykonaniu mojej córki Marinki. Wyszło przepyszne, zajadamy się nim całą rodziną. Nie jest przesadnie słodkie, a smak kawy jest wyraźnie wyczuwalny, co bardzo mi odpowiada. Krem do przełożenia biszkoptów powstał z połączenia bitej śmietany i serka mascarpone. Jest lekki i pyszny. Taki deser sprawdza się na wszelkich imprezach około świątecznych i zawsze wzbudza moc pozytywnych emocji :) Smacznego.

Tiramisu najlepsze

400 ml mocnej kawy

2 łyżki cukru 
pudru

łyżka cukru waniliowego

200 ml śmietany kremówki

200 g serka mascarpone

ok. 25 podłużnych biszkoptów

gorzkie kakao do posypania deseru

  1. Kawę odstawić do ostygnięcia.
  2. W szklanej lub metalowej misce ubić na sztywno wcześniej schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy.
  3. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone. Wymieszać na gładki krem.
  4. Biszkopty zanurzać kolejno w kawie i układać na dnie prostokątnego naczynia.
  5. Przykryć warstwą kremu i powtórzyć procedurę do wykończenia składników.
  6. Wierzch można udekorować ozdobną warstwą kremu i oprószyć gorzkim kakao.
  7. Deser przed podaniem należy mocno schłodzić w lodówce.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Tiramisu najlepsze!”

  1. Radownisia pisze:

    Już tyle razy próbowałam Tiramisu i co? I muszę teraz spróbować twojego :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *