Boże Narodzenie | Desery | Kuchnia | Święta

Tiramisu najlepsze!

 

Najlepiej smakuje mocno schłodzone. Przedstawiam tiramisu w wykonaniu mojej córki Marinki. Wyszło przepyszne, zajadamy się nim całą rodziną. Nie jest przesadnie słodkie, a smak kawy jest wyraźnie wyczuwalny, co bardzo mi odpowiada. Krem do przełożenia biszkoptów powstał z połączenia bitej śmietany i serka mascarpone. Jest lekki i pyszny. Taki deser sprawdza się na wszelkich imprezach około świątecznych i zawsze wzbudza moc pozytywnych emocji :) Smacznego.

Tiramisu najlepsze

[przepis]

400 ml mocnej kawy

2 łyżki cukru 
pudru

łyżka cukru waniliowego

200 ml śmietany kremówki

200 g serka mascarpone

ok. 25 podłużnych biszkoptów

gorzkie kakao do posypania deseru

[/przepis]

  1. Kawę odstawić do ostygnięcia.
  2. W szklanej lub metalowej misce ubić na sztywno wcześniej schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy.
  3. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone. Wymieszać na gładki krem.
  4. Biszkopty zanurzać kolejno w kawie i układać na dnie prostokątnego naczynia.
  5. Przykryć warstwą kremu i powtórzyć procedurę do wykończenia składników.
  6. Wierzch można udekorować ozdobną warstwą kremu i oprószyć gorzkim kakao.
  7. Deser przed podaniem należy mocno schłodzić w lodówce.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *